Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Politico: H μετάλλαξη Kraken θα έρθει στην Ευρώπη... αλλά όχι τώρα

Politico: H μετάλλαξη Kraken θα έρθει στ...

Σε ποιες χώρες έχει ήδη εντοπιστεί και πόσο πιθανό είναι να προκαλέσει έξαρση στη γηραιά Ήπειρο

Θορυβημένες είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετάλλαξη XBB.1.5 του κορωνοϊού που σαρώνει στις ΗΠΑ. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ανακοίνωσε μια καλή και μια κακή είδηση για τη μετάλλαξη, που αλλιώς ονομάζεται και Kraken.

Τα κακά νέα είναι ότι φαίνεται πως έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με τα κυρίαρχα στελέχη της Omicron με αποτέλεσμα να εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό. Τα καλά από την άλλη, νέα είναι ότι οι χώρες της Ευρώπης έχουν ακόμα χρόνο για να προετοιμαστούν.

«Είναι πιθανό να αυξηθούν τα κρούσματα λόγω της παραλλαγής, αλλά όχι εντός του επόμενου μήνα, καθώς επί του παρόντος εντοπίζεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», γράφει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) σε πρόσφατη αξιολόγησή του, σύμφωνα με το Politico. 

Την Τετάρτη, μια εκ των επικεφαλής του ΠΟΥ, Maria Van Kerkhove δήλωσε ότι ο οργανισμός ανησυχεί για το πόσο γρήγορα η παραλλαγή αντικαθιστά άλλες που κυκλοφορούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ, αυξήθηκε από το 4% των κρουσμάτων, στο 40% μέσα σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με τον συντονιστή της αντίδρασης COVID-19 του Λευκού Οίκου. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση.

Το ECDC γράφει ότι ο αυξημένος ρυθμός εξάπλωσης οφείλεται πιθανότατα στην ικανότητα του XBB.1.5 να παρακάμπτει την προστασία που έχει δημιουργηθεί από προηγούμενες λοιμώξεις ή τον εμβολιασμό. 

Προς το παρόν έχει εντοπιστεί στη Δανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, τις Κάτω Χώρες, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ισλανδία, το Βέλγιο, την Τσεχία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι το XBB.1.5 εξαπλώνεται με επιθετικό ρυθμό, με τα κρούσματα να διπλασιάζονται κάθε εννέα ημέρες.

Είναι ορατός στον ορίζοντα ο κίνδυνος η μετάλλαξη να εκτοξεύσει τα κρούσματα του κορονοϊού σε μια χρονική στιγμή που τα συστήματα υγείας δέχονται πίεση από την έξαρση της γρίπης. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη θα ακολουθήσει την ίδια πορεία με τις ΗΠΑ.«Μεγάλες διαφορές έχουν παρατηρηθεί μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης στην κυκλοφορία των παραλλαγών κατά τη διάρκεια της πανδημίας» επισημαίνει το ECDC.

Πηγή:ethnos

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις