Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μάρκου- Αναγνωστοπούλου: Κοινοβουλευτική αναφορά για «την εύρυθμη λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ στην Παραλία Πατρών»

Μάρκου- Αναγνωστοπούλου: Κοινοβουλευτική...

Παρεμβάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ), του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων, στην Παραλία Πατρών

Κοινοβουλευτική αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου, σχετικά με την επιστολή της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων με αντικείμενο τις ελλείψεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ), πρώην ΠΙΚΠΑ, του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων, στην Παραλία Πατρών, όπως αναφέρουν.

"Το εν λόγω ΚΕΦΙΑΠ, αποτελεί μία σημαντική δομή που διαθέτει τις προοπτικές να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών με αναπηρία, παρέχοντας όλες τις απαραίτητες ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες. Για να φτάσει όμως να αποτελέσει μία μονάδα πρότυπο θα πρέπει να στηριχθεί άμεσα από την Πολιτεία και να καλυφθούν όλες οι ανάγκες για μόνιμο επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, αλλά και να αποκατασταθούν οι φθορές στο κτίριο. Τέλος θα πρέπει να αποκτηθούν τα απαραίτητα πάγια κινητά για την ομαλή λειτουργία της μονάδας, ειδικά δε αυτά για τα οποία υπάρχει κωδικός επιχορήγησης στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ".

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

                              

                                                                                                 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά

προς τον κ. Υπουργό Υγείας

 

 

Θέμα: Παρεμβάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ στην Παραλία Πατρών.

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αχαΐας Κώστας Μάρκου και Αθανασία [Σία] Αναγνωστοπούλου καταθέτουν ως αναφορά την επιστολή της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων, στην οποία καταγράφονται οι ελλείψεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ), πρώην ΠΙΚΠΑ, του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων, στην Παραλία Πατρών.

Στην επιστολή αυτή αναφέρεται ότι η Μονάδα λειτουργεί εν μέρει χωρίς ειδικότητες που είναι απαραίτητες όπως παιδοψυχίατρο, νευρολόγο, ψυχίατρο, κοινωνικό λειτουργό και εργοθεραπευτή, ενώ ο τεχνολογικός εξοπλισμός για την εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών τεχνικών παραμένει ανεκμετάλλευτος λόγω έλλειψης ειδικοτήτων και εξειδικευμένης εκπαίδευσης. Στο κτίριο που στεγάζεται η μονάδα εντοπίζονται φθορές [διαρροές στην στέγη] λόγω της πολύχρονης μη λειτουργικής κατάστασής του και το παλαιού τύπου όχημα που διαθέτει στην κατοχή της δεν μετακινείται αφού δεν υπάρχει οδηγός.   

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων.

Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση της Αναφοράς μετά της επιστολής, για την απάντηση και τις σχετικές σας ενέργειες καθώς και για την ενημέρωσή μας.

 

Αθήνα, 7.12.2022

Οι καταθέτοντες βουλευτές

Μάρκου Κώστας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία [Σία]

 

Περιφερειακή  Ομοσπονδία                                                Αρ. Πρωτ: 481

Ατόμων  με  Αναπηρία                                                             Πάτρα, 06/12/2022

Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων

Π.ΟΜΑ.μεΑ. Δ.Ε. ΚΑΙ Ν.Ι.Ν

Ακτή  Δυμαίων 5, Πάτρα ΤΚ 26222

Τηλ/fax:2610-362127

E-mail: [email protected]

Website: https://pomameadytnin.gr/

 

Προς:   Υπουργό Υγείας, κ. Α. Πλεύρη

            Αν. Υπουργό Υγείας, κα Α. Γκάγκα

 

Κοιν: Βουλευτές Αχαΐας

         Γραφείο Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κ. Ν. Φαρμάκη

         Γραφείο Δημάρχου Πατρέων, κ. Κ. Πελετίδη

         Διοικητή 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κ. Ι. Καρβέλη

         Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας & Διευθυντή- Συντονιστή Ορθοπαιδικής

         Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων Πάτρας, κ. Γ. Τάγαρη

         Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.ΑμεΑ)

         Φορείς- μέλη Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δ.Ε. & Ν.Ι.Ν.

        

Θέμα: «Παρεμβάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ στην Παραλία

           Πατρών»         

 

Κε Υπουργέ

Κα Αν. Υπουργέ,

 

  Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και πιστοποιημένος φορέας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας. Πρόκειται για κοινωνικοσυνδικαλιστική, μη κερδοσκοπική δευτεροβάθμια οργάνωση, η οποία έχει την ευθύνη για τις εξής Περιφερειακές Ενότητες: Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Αριθμεί σε είκοσι οκτώ (28) ενεργά μέλη και αγωνίζεται για την καταπολέμηση των διακρίσεων που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία σε όλους τους τομείς της ζωής, για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους και την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή της χώρας.

  Με την παρούσα επιστολή και μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας αναδεικνύουμε και ζητούμε την παρέμβασή σας για τις ελλείψεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ), πρώην ΠΙΚΠΑ, του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων, στην Παραλία Πατρών.

  Συγκεκριμένα, η Μονάδα λειτουργεί έχοντας μόνιμο προσωπικό έναν φυσιοθεραπευτή και έναν λογοθεραπευτή ενώ ειδικότητες που είναι απαραίτητες όπως παιδοψυχίατρος, νευρολόγος, ψυχίατρος, κοινωνικός λειτουργός, εργοθεραπευτής πραγματοποιούν επισκέψεις, περίπου δύο φορές την εβδομάδα.

  Επίσης, η δομή διαθέτει τεχνολογικό εξοπλισμό για την εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών τεχνικών που παραμένει ανεκμετάλλευτος λόγω έλλειψης ειδικοτήτων και εξειδικευμένης εκπαίδευσης ενώ φθορές εντοπίζονται και στο κτίριο, λόγω της πολύχρονης μη λειτουργικής κατάστασής του με αποτέλεσμα να εντοπίζονται διαρροές στην στέγη.

  Το Κέντρο διαθέτει όχημα (παλαιού τύπου) στην κατοχή του που δεν μετακινείται αφού δεν υπάρχει οδηγός ενώ δεν έχει προχωρήσει καμία διαδικασία για την προμήθεια νέου οχήματος παρότι υπάρχει κωδικός επιχορήγησης στο πρόγραμμα.   

  Το εν λόγω ΚΕΦΙΑΠ, αποτελεί μία σημαντική δομή που διαθέτει τις προοπτικές να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών με αναπηρία, παρέχοντας όλες τις απαραίτητες ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες. Παρότι είχε ανεγερθεί με πρόγραμμα ΕΣΠΑ της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου παρέμεινε κλειστό για τουλάχιστον μία δεκαετία. 

  Για να φτάσει να αποτελέσει μία μονάδα πρότυπο θα πρέπει να στηριχθεί άμεσα από την Πολιτεία. Μπορεί η έναρξη λειτουργίας του να αποτέλεσε «χαραμάδα ελπίδας» για την περιοχή μας αλλά εάν δεν αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες του με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό θα αντιμετωπίσει, όπως πολλές δημόσιες δομές, σοβαρά προβλήματα λειτουργίας.

  Ευελπιστούμε ότι η Πολιτεία δεν θα προχωρήσει στα εγκαίνια μίας δομής που δεν θα διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργήσει άρτια.    

  Παρακαλούμε για ενέργειές σας.

  Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις