Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη: Οι νέες θεραπευτικές επιλογές

Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη: Οι νέες θε...

Του χειρουργού ουρολόγου, Γρηγόριου Δελλή

Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη (ΚΥΠ) χαρακτηρίζεται από την αύξηση του μεγέθους του προστάτη, σε άνδρες άνω των 50 ετών, η οποία ευθύνεται για την εμφάνιση αποφρακτικών φαινομένων που εμφανίζονται στην κύστη. Αυτά δημιουργούν μια σειρά συμπτωμάτων από το κατώτερο ουροποιητικό (Lower Urinary Tract Symptoms LUTS), όπως είναι η δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, η ασθενής ροή/ελαττωμένη ακτίνα της ούρησης, η συχνουρία, η επιτακτικότητα κατά την ούρηση, η νυκτουρία και η διακεκομμένη ούρηση. Τα συμπτώματα αυτά, όπως είναι αναμενόμενο, επιδρούν στη ψυχολογία του πάσχοντος, υποβαθμίζοντας συνολικά την ποιότητα της καθημερινότητάς του, οδηγώντας σε κοινωνική απομόνωση και κατάθλιψη. Χωρίς θεραπεία, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει έκπτωση της σεξουαλικής του λειτουργίας και βλάβη της ουροδόχου κύστεως και των νεφρών.

Η θεραπευτική προσέγγιση του προβλήματος στηρίζεται αρχικά στη φαρμακευτική αγωγή, ενώ η επιδείνωση της συμπτωματολογίας- παρά την έναρξη φαρμακευτικής αγωγής- ή η εμφάνιση συμπτωμάτων όπως, η οξεία επίσχεση ούρων, η χρόνια επίσχεση ούρων, η αιματουρία, η λιθίαση κύστεως, κ.α. αποτελούν ενδείξεις για χειρουργική παρέμβαση. Τα τελευταία χρόνια, νέες τεχνικές, ελάχιστα επεμβατικές, έρχονται να προσφέρουν οριστική λύση στο πρόβλημα της καλοήθους υπερπλασίας προστάτη, απαλλάσσοντας τον ασθενή από την ταλαιπωρία των ανοιχτών χειρουργείων, προσφέροντας τη δυνατότητα άμεσης αποθεραπείας.

Διουρηθρική Προστατεκτομή (TURis Προστατεκτομή)

H ελάχιστα επεμβατική τεχνική  TURis αποτελεί τον συνηθέστερο τρόπο θεραπείας για την ΚΥΠ. Σκοπός της επέμβασης είναι η αφαίρεση του υπέρ πλαστικού τμήματος του προστάτη αδένα που δημιουργεί τα συμπτώματα, αποφράσσοντας την ουροδόχο κύστη. Η επέμβαση γίνεται μέσα από την ουρήθρα, χωρίς κάποια εξωτερική τομή και ο ασθενής θα λάβει ανάλογα με την συν-νοσηρότητα του είτε ραχιαία είτε γενική αναισθησία.

Αφού επιδράσει η αναισθησία, ο χειρουργός προωθεί το ρεζεκτοσκόπιο, το οποίο είναι ένα ενδοσκόπιο με μια συρμάτινα αγκύλη που τελεί υπό τον έλεγχο του χειρουργού και την οποία διαπερνά υψηλής συχνότητας ρεύμα που εξαχνώνει τον προστατικό ιστό. Το ενδοσκόπιο αυτό είναι συνδεδεμένο με κάμερα που δείχνει υψηλής ποιότητας εικόνα στον χειρουργό και του επιτρέπει να δει και την παραμικρή λεπτομέρεια. Στο τέλος της επέμβασης και αφού ο ιατρός έχει αφαιρέσει τον υπερπλαστικό ιστό τοποθετεί έναν καθετήρα στην κύστη του ασθενή ο οποίος θα παραμείνει για 1-3 ημέρες μέχρι να κλείσει η πληγή και να μπορεί ο ασθενής να ουρήσει από μόνος του.

Η αποθεραπεία είναι άμεση κι ο ασθενής παίρνει εξιτήριο μετά από 2-3 ημέρες.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της επέμβασης TURis;

Η TURis είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να επιτύχουμε τα βέλτιστα θεραπευτικά αποτελέσματα με τις λιγότερες παρενέργειες.  Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της διουρηθρικής εκτομής του προστάτη με τη μέθοδο TURis συνοψίζονται ως ακολούθως:

  • Βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται λόγω απουσίας τομών
  • Ελάχιστη απώλεια αίματος
  • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
  • Απουσία ακράτειας (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων)
  • Διατήρηση στυτικής λειτουργίας (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων)
  • Περιορισμένος χρόνος νοσηλείας και άμεση επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες


REZUM: Αλλάζοντας τα δεδομένα στη θεραπεία της ΚΥΠ

Τα τελευταία χρόνια μια νέα, πρωτοποριακή τεχνική, η REZUM έχει αλλάξει τα δεδομένα στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Η νέα αυτή τεχνική συγκεντρώνει τα πλεονεκτήματα που χαρακτηρίζουν όλες τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, διασφαλίζοντας παράλληλα τη στυτική λειτουργία του ασθενούς, παράγοντας που κατά το παρελθόν λειτουργούσε αποτρεπτικά για τους ασθενείς, αναγκάζοντάς τους να  αναβάλλουν τη θεραπεία του προβλήματος.

Πιο συγκεκριμένα, η καινοτομία της τεχνικής REZUM έγκειται στη διοχέτευση θερμικής ενέργειας υδρατμών στοχευμένα μόνο στο πάσχον τμήμα του προστάτη που δημιουργεί προβλήματα κατά την ούρηση, οδηγώντας στη σταδιακή συρρίκνωσή του, αφήνοντας ανέπαφα τα ζωτικά τμήματα του αναπαραγωγικού οργάνου του ανδρός και χωρίς να βλάπτει την στύση και την εκσπερμάτιση. Εντός δύο εβδομάδων, η ουρήθρα ανοίγει σταδιακά και οι ασθενείς βλέπουν αισθητή βελτίωση των συμπτωμάτων τους. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μέθοδος απευθύνεται σε άνδρες με μέγεθος αδένα έως 80cc.

Αναλυτικά, τα πλεονεκτήματα της θεραπείας REZUM συνοψίζονται ως εξής:

  • Σημαντική και άμεση βελτίωση των συμπτωμάτων της ΚΥΠ
  • Διατήρηση της σεξουαλικής λειτουργίας του ασθενούς
  • Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες την ίδια μέρα
  • Δε χρειάζεται γενική αναισθησία 

HoLEP: Ό, τι πιο σύγχρονο στην αντιμετώπιση της ΚΥΠ

Mε τη σειρά της, η Laser εκπυρήνιση HoLEP (Holmium laser enucleation of Prostate) έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα της υπερπλασίας του προστάτη στους μεγαλύτερους αδένες, ανεξαρτήτως μεγέθους, ακόμα και 200 κυβικών.

Η ελάχιστα επεμβατική τεχνική HoLEP αποτελεί την πιο σύγχρονη χειρουργική τεχνική αντιμετώπισης των αποφρακτικών συμπτωμάτων ούρησης που δημιουργεί η ΚΥΠ. Η HoLEP διεξάγεται αποκλειστικά διουρηθρικά και κατά τη διάρκειά της πραγματοποιείται εκπυρήνιση (enucleation) του αδενώματος, όπως ακριβώς και κατά την ανοικτή επέμβαση. Μετά την εκπυρήνιση, το αδένωμα προωθείται στην κύστη και αφαιρείται ακολούθως με τη βοήθεια ειδικού εργαλείου (morcellator). To γεγονός ότι δεν θίγονται οι παρακείμενοι ιστοί, παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της στύσης του ασθενούς. Μετά το πέρας της επέμβασης, ο ασθενής αναρρώνει άμεσα και μπορεί να επιστρέψει γρήγορα στις καθημερινές του συνήθειες.

Συνοπτικά, τα βασικά πλεονεκτήματα της ΗoLEP είναι τα εξής:

  • Μικρός χειρουργικός χρόνος
  • Ιδανική μέθοδος ακόμη και για ασθενείς υπό αντιπηκτική αγωγή
  • Απουσία μετεγχειρητικού πόνου
  • Άμεση ανακούφιση και γρήγορη αποθεραπεία
  • Διατήρηση στυτικής λειτουργίας
  • Σχεδόν μηδενικός κίνδυνος υποτροπών

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι παραπάνω μέθοδοι αποτελούν την πιο προηγμένη «απάντηση» της σύγχρονης ουρολογίας στο πρόβλημα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, έχοντας σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή.  Στα χέρια ενός έμπειρου και εξειδικευμένου χειρουργού, με βαθιά και πολυετή γνώση της σύνθετης τεχνικής χρήσης τους είναι απολύτως ασφαλείς, εγγυώμενες το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα για τον ασθενή.

 

Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη, αυτά που πρέπει να γνωρίζετε

Για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτική ενημέρωση ο Γρηγόριος Δελλής MD, MSc, PhD, FEBU Χειρουργός Ουρολόγος είναι πάντα στη διάθεσή σας στο 21 3032 0492 και στη Παπαδιαμαντοπούλου 4, (Αθήνα) όπου διατηρεί το ιδιωτικό του ιατρείο.

Website: dellis-urology.gr/

Facebook: www.facebook.com/dellisurology.gr

Ο Χειρουργός Ουρολόγος Γρηγόριος Δελλής είναι στρατιωτικός ιατρός, επιμελητής στην Ουρολογική Κλινική του 251 ΓΝΑ, ενώ παράλληλα διατηρεί Ιδιωτικό Ιατρείο.

Είναι απόφοιτος της Βαρβάκειου Σχολής, της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εκπαιδεύτηκε στην Β΄ Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο Σισμανόγλειο ΓΝΑ όπου και ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Ουρολογίας, ενώ αναγορεύτηκε σε Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being