Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Τριήμερος και λαμπρός προμηνύεται ο εορτασμός στον ναό της Παντάνασσας

Πάτρα: Τριήμερος και λαμπρός προμηνύεται...
Μαρτάτος Tάκης

Ο εορτασμός ξεκινά την Τετάρτη 7/9 στις 10.30 το πρωί με την έξοδο της θαυματουργής εικόνας της Χρυσοπαντάνασσας

Ο ιερός ναός Παντανάσσης επί της οδού Αλ. Υψηλάντου μεταξύ της Βότση και της Παντανάσσης κουβαλά μεγάλη ιστορία και είναι γνωστός και αγαπητός όχι μόνο στους Πατρινούς και τους Αχαιούς και ευρύτερα. Ο ναός είχε θεμελιωθεί το 1847 και εγκαινιάστηκε το 1859. Την περίοδο του δυνατού σεισμού του Ιουνίου του 2008 «πληγώθηκε» ευτυχώς όχι ανεπανόρθωτα και αφού έγιναν οι κατάλληλες στερεωτικές εργασίες με ευθύνη της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος & του Υπουργείου Πολιτισμού, ο ναός ξαναλειτούργησε λαμπρότερος όσο ποτέ άλλοτε και με το εκκλησίασμα να δίνει δυναμικό παρών κάθε Κυριακή και στις μεγάλες εορτές.

Η Παντάνασσα ή «Χρυσοπαντάνασσα» εορτάζει και πανηγυρίζει όπως κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου, στο Γενέσιο της Υπεραγίας Θεοτόκου και ο πανηγυρικός εορτασμός ξεκινά με το καλό την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022 το πρωί στις 10.30 με την λιτανευτική έξοδο της εικόνας της Παναγίας Παντάνασσας στην είσοδο του ναού προκειμένου να ξεκινήσει το ιερό προσκύνημα.

Το απόγευμα της Τετάρτης 7/9 στις 19.00 θα τελεστεί ο πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος και θα κηρύξει το θείο λόγο & συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου. Θ’ ακολουθήσει στις 22.00 ιερά αγρυπνία όπου θα προεξάρχει ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, αρχιμανδρίτης π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος.

Το πρωί της Πέμπτης 8/9 στην πανηγυρική, αρχιερατική Θεία λειτουργία θα είναι και πάλι ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος που θα μιλήσει και προς τον κόσμο ενώ το απόγευμα στις 18.30 θα τελεστεί ο μεθεόρτιος εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.

Ο εορτασμός όπως καθιερώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια, είναι όπως είπε και ο προϊστάμενος του ναού, πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, τριήμερος καθώς την Παρασκευή 9/9 που τιμάται η σύναξη των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννας, θα εορτάσει το παρεκκλήσι της Παντάνασσας στο πλάι επί της οδού Βότση και Υψηλάντου, όπου το πρωί στην Θεία λειτουργία θα παραστεί και θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος. Το απόγευμα στις 6 θα τελεστεί μεθεόρτιος εσπερινός. Είθισται η θαυματουργή εικόνα της Χρυσοπαντάνασσας να παραμένει στην είσοδο του ναού έως και την εορτή της Υψώσεως του Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου και κατόπιν να επιστρέφει & πάλι λιτανευτικά στο θρόνο της.

Αναμένεται πλήθος πιστών να περάσει από το ναό της Παντάνασσας για να προσκυνήσει, να ανάψει το κερί ή τη λαμπάδα του και να πάρει το άρτο του. Οι ετοιμασίες είναι συνεχείς από τους ιερείς, τους επιτρόπους και το προσωπικό του ναού. Θα τοποθετηθούν και καρέκλες στα δύο πλαινά μέρη έξω από το ναό για τη διευκόλυνση του κόσμου ενώ αναμένεται να γίνει και ο απαραίτητος καθαρισμός από συνεργείο του Δήμου Πατρέων μπροστά από το ναό στην πλατειούλα της Παντάνασσας όπου χρειάζεται να καθαριστεί με πιεστικό νερού ο χώρος και να κλαδευτούν τα γύρω παρτέρια με το πράσινο. Υπενθυμίζεται πως οι υπεύθυνοι του ιερού ναού Παντανάσσης απευθύνθηκαν εγκαίρως από την Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022 στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων για το θέμα του απαραίτητου καθαρισμού και ευπρεπισμού του περιβάλλοντος χώρου της πλατειούλας.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις