Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η ΕΕ παρέχει χάπια ιωδίου υπό τον φόβο πυρηνικής καταστροφής στη Ζαπορίζια

Η ΕΕ παρέχει χάπια ιωδίου υπό τον φόβο π...

Στο Κίεβο ο ΔΟΑΕ

Τουλάχιστον πέντε εκατ. δισκία κατά της ραδιενέργειας προμηθεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση την Ουκρανία, με τον φόβο για ατύχημα στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης στη Ζαπορίζια, να αυξάνεται σημαντικά.

Σε ορισμένες περιοχές, οι αξιωματούχοι μοιράζουν ήδη τα χάπια, τα οποία μπορούν να σταματήσουν το σώμα να απορροφά ραδιενεργό ιώδιο.

Μέχρι στιγμής, μόνο σε άτομα που ζουν σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο προσφέρονται τα δισκία ιωδιούχου καλίου, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει στην Ουκρανία περισσότερες από πέντε εκατομμύρια δόσεις που θα επέτρεπαν πολύ ευρύτερη διανομή.

Σύμφωνα με το BBC, η εντολή που έχει δοθεί στους κατοίκους είναι να πάρουν τα χάπια, μόνο εάν επιβεβαιωθεί διαρροή ραδιενέργειας.

Η ΕΕ δήλωσε ότι παρέχει τα δισκία ως "προληπτικό μέτρο ασφαλείας" για να αυξήσει την προστασία στην περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό. Πέντε εκατομμύρια χάπια θα προέλθουν από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης και επιπλέον 500.000 από την Αυστρία.

Δισκία ιωδιούχου καλίου μοιράζονταν ήδη στους κατοίκους σε ένα μέρος της πόλης Ζαπορίζια από τη Δευτέρα και 25.000 δισκία έχουν σταλεί στην πόλη Ενερχοντάρ, που βρίσκεται πιο κοντά στον πυρηνικό σταθμό.

"Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά θα έχουν ήδη εφοδιαστεί με ιωδιούχο κάλιο και θα είναι προστατευμένοι", δήλωσε ο Ανατόλι Κούρτιεφ από το δημοτικό συμβούλιο της Ζαπορίζια.

Τόνισε ότι οι κάτοικοι πρέπει να πάρουν το φάρμακο μόνο εάν συμβεί ατύχημα και όχι ως προληπτικό μέτρο.

Οι κίνδυνοι στη λήψη χαπιών ιωδίου
Το ιωδιούχο κάλιο λαμβάνεται για να αποτρέψει την απορρόφηση του ραδιενεργού ιωδίου, το κύριο στοιχείο που προκαλεί καρκίνο, γνωστό και ως ιώδιο-131 - από τον θυρεοειδή αδένα. Τα υψηλά επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς σε βρέφη, παιδιά και νέους, ακόμη και χρόνια μετά την έκθεση.

Εάν ληφθεί τη σωστή στιγμή η σωστή δόση, το ιωδιούχο κάλιο θα απορροφηθεί από τον θυρεοειδή αδένα αντί για το πιο επικίνδυνο ιώδιο-131, μειώνοντας τους σχετικούς κινδύνους για την υγεία.

Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας, διαθέτουν απόθεμα αυτών των δισκίων σε περίπτωση μεγάλου πυρηνικού ατυχήματος ή διαρροής.

Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με τη λήψη τους, επομένως δεν είναι κάτι που οι άνθρωποι πρέπει να δοκιμάσουν μόνοι τους.

Στο Κίεβο η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποδέχθηκε σήμερα στο Κίεβο την αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) η οποία έφθασε στην Ουκρανία για να επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια (νότια) που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων.

«Θέλουμε η αποστολή του ΔΟΑΕ με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή (Ραφαέλ) Γκρόσι να βρει έναν τρόπο μέσω (…) διαδρόμων ασφαλείας για να φθάσει στον σταθμό και να κάνει το καλύτερο δυνατό για την αποτροπή του κινδύνου» μιας πυρηνικής καταστροφής, δήλωσε ο Ζελένσκι στη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ουκρανική προεδρία. Όπως τόνισε, πρόκειται για ζήτημα που αποτελεί προτεραιότητα για την ασφάλεια όχι μόνο της Ουκρανίας αλλά του κόσμου ολόκληρου.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εξασφαλίσει από τη Ρωσία «την άμεση αποστρατιωτικοποίηση του (πυρηνικού) σταθμού», σημείωσε ο Ζελένσκι, ζητώντας την αποχώρηση των ρώσων στρατιωτών και την επιστροφή των εγκαταστάσεων «υπό τον ουκρανικό έλεγχο».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις