Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Γίνεται να κολλήσεις ευλογιά των πιθήκων από κάτι που αγγίζεις;

Γίνεται να κολλήσεις ευλογιά των πιθήκων...

Πόσο παραμένει στις επιφάνειες

Δεδομένου ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μεταδίδεται κυρίως μέσω στενής επαφής δέρμα-με-δέρμα, πολλοί ανησυχούν ότι θα μπορούσαν επίσης να τον κολλήσουν εάν αγγίξουν κάτι που έχει αγγίξει προηγουμένως ένα μολυσμένο άτομο.

 Προτού αρχίσετε το ψέκασμα των πάντων με απολυμαντικά, μάθετε ότι οι ειδικοί λένε πως η μαζική μόλυνση από ευλογιά των πιθήκων μέσω επαφής σε επιφάνειες δεν αποτελεί ανησυχία αυτήν τη στιγμή.

Ευλογία των πιθήκων: Πόσο καιρό μπορεί να παραμείνει ο ιός στις επιφάνειες
Οι ειδικοί δεν είναι βέβαιοι για πόσο καιρό μπορεί να παραμείνει ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων σε μια επιφάνεια και να είναι σε μια μορφή όπου μπορεί ακόμα να εξαπλωθεί.

Μια έρευνα από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) διαπίστωσε ότι ο ζωντανός ιός της ευλογιάς των πιθήκων παρέμεινε για περίπου 15 ημέρες μετά την εκκένωση του σπιτιού ενός ασθενούς.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι ιοί της ίδιας οικογένειας με αυτόν της ευλογιάς των πιθήκων έχουν έναν ιδιαίτερο εχθρό: Είναι πολύ ευαίσθητοι στο υπεριώδες φως (UV).

Ο ιός μπορεί να ευδοκιμήσει σε σκοτεινό, ξηρό, δροσερό περιβάλλον, αλλά όχι σε περιβάλλον που εκτίθεται σε πολύ ηλιακό φως.
Επιπλέον, τα διαθέσιμα δεδομένα δεν αποδεικνύουν ότι η μετάδοση μέσω επιφανειών είναι πολύ ιδιαίτερα σημαντική. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μόνο το 23% από τα συνολικά κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων παγκοσμίως έχουν αναφέρει τον τρόπο μετάδοσης που τους συνέβη. Και από αυτούς, μόνο 9 άτομα πιστεύεται ότι είχαν μολυνθεί από μολυσμένη επιφάνεια.

Ιός της ευλογιάς των πιθήκων σε επιφάνειες σπιτιού
Ο δρ. Andrew Noymer, αναπληρωτής καθηγητής Υγείας του Πληθυσμού και Πρόληψης Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, υποστηρίζει, ότι αν και η επιφανειακή μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων είναι εφικτή, θεωρείται πρακτικώς απίθανη, ειδικά σε δημόσιους χώρους.

Εάν η ευλογιά των πιθήκων πρόκειται να βρεθεί σε μια επιφάνεια, πιθανότατα θα είναι μια μαλακή επιφάνεια.

Σύμφωνα με τον δρ. Noymer, ζωντανός ιός της ευλογιάς των πιθήκων «έχει ανακτηθεί μόνο από επιφάνειες όπως τα κλινοσκεπάσματα». Αυτές οι μαλακές επιφάνειες στο σπίτι σας θα μπορούσαν να είναι μια ανησυχία.

“Τα κλινοσκεπάσματα απορροφούν όχι μόνο τον ιό αλλά και λίγη υγρασία που επιτρέπει στον ιό να παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε βιώσιμη κατάσταση. Η αποξήρανση είναι ο εχθρός όλων των ιών. Επομένως οι πορώδεις επιφάνειες, που συγκρατούν υγρασία, βοηθούν στη διατήρηση του ιού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”, σύμφωνα με τον δρ. Noymer.

Εάν κάποιος στο σπίτι σας προσβληθεί από ευλογιά των πιθήκων, οι επιφάνειες που θα ήταν πιο πιθανό να έχουν ενεργές ποσότητες του ιού, θα ήταν πράγματα όπως τα σεντόνια και οι πετσέτες του. Το μολυσμένο άτομο μπορεί να περάσει τον ιό σε μια επιφάνεια μόλις αρχίσει να έχει ορατά συμπτώματα.

Ιός της ευλογιάς των πιθήκων σε δημόσιες επιφάνειες
Ο δρ. Noymer είπε ότι οι σκληρές επιφάνειες σε δημόσιους χώρους, όπως πάγκοι, καθίσματα και χειρολαβές δεν είναι πιθανό να φιλοξενούν τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον όχι σε βιώσιμη μορφή. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι δεν έχουμε ακόμη αρκετά δεδομένα για να το αποκλείσουμε εντελώς.

Είναι απίθανο να κολλήσετε την ευλογιά των πιθήκων από το να αγγίξετε μια λαβή, ενώ είστε στο μετρό, για παράδειγμα.

Πώς να σκοτώσετε τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων
Ο δρ. Robert Amler, κοσμήτορας και καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ιατρικό Κολλέγιο της Νέας Υόρκης, υποστηρίζει ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων θεωρείται ιός επιπέδου 1 (tier 1 virus), πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί εύκολα να θανατωθεί με κοινά οικιακά απολυμαντικά, όπως χλωρίνη, ή υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Υπάρχει ένα βασικό σημείο που πρέπει να έχετε υπόψη σας σε περίπτωση που κάποιος στο σπίτι σας κολλήσει ευλογιά των πιθήκων: Εάν είναι εφικτό, βάλτε τον να φροντίσει μόνος του τον καθαρισμό του, ειδικά να πλένει τα κλινοσκεπάσματά του.

“Το κλειδί εξακολουθεί να είναι κυρίως η άμεση επαφή δέρμα-με-δέρμα. Δεν αποκλείω την επιφανειακή μετάδοση, αλλά προσωπικά, δεν κάνω τίποτα ακραίο ως προς αυτό”, λέει ο δρ. Amler και συμβουλεύει: “Το καλύτερο μέτρο πρόληψης είναι η καλή υγιεινή των χεριών”.

iatropedia.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being