Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σήμερα πληρώνει το power pass - Ποιοι δικαιούνται επιπλέον αποζημίωση

Σήμερα πληρώνει το power pass - Ποιοι δι...

Οι αποζημιώσεις πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων

Ξεκινά σήμερα η σταδιακή καταβολή του Power Pass, της επιστροφής από 18 εως 600 ευρώ για τους παραφουσκωμένους λογαριασμούς που πλήρωσαν οι καταναλωτές εξαιτίας της επιβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Οι αποζημιώσεις πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων, οι οποίοι από την Πέμπτη το βράδυ μπορούν να δουν στο vouchers.gov.gr το ποσό που του αναλογεί μετά την εκκαθάριση. Ωστόσο, για αρκετούς καταναλωτές η επιστροφή χρημάτων δεν θα ολοκληρωθεί με την πρώτη καταβολή.

Σε αυτή την κατηγορία είναι όσοι οι διασταύρωση των στοιχείων τους συνεχίζεται ακόμα, αλλά και όσοι θα δουν να τους επιστρέφονται χρήματα για τους λογαριασμούς που εκδόθηκαν τον Ιούνιο, όπως αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών. 

Τα χρήματα για τους λογαριασμούς του Ιουνίου θα καταβληθούν στους δικαιούχους χωρίς να χρειαστεί να υποβάλουν νέα αίτηση. Συγκεκριμενα, το επόμενο διάστημα θα ληφθούν από τους παρόχους ενέργειας τα στοιχεία για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί εντός Ιουνίου.

Οι λογαριασμοί του Ιουνίου θα συσχετιστούν με τις δηλώσεις κύριας κατοικίας και φοιτητικής κατοικίας που έχουν ήδη δηλώσει οι δικαιούχοι για τον Μάιο στην πλατφόρμα. 

Θα ακολουθήσει επανυπολογισμός για το σύνολο της ενίσχυσης για την περίοδο από 1η Δεκεμβρίου έως 30 Ιουνίου και το επιπλέον ποσό θα καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν ήδη δηλώσει οι δικαιούχοι, έως τα τέλη Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου. 

Ωστόσο δεν λείπουν και οι αρνητικες εκπλήξεις που βρήκαν αρκετοί καταναλωτές στα εκκαθαριστικά τους. Αρκετοί είδαν να χάνουν την επιστροφή χρημάτων μετά από συμψηφισμό μεταξύ του λογαριασμού της κύριας και της φοιτητικής κατοικίας.

 
Συγκεκριμένα, γονείς είδαν να χάνουν την επιδότηση καθώς μετά την εκκαθάριση στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος για την κύρια κατοικία προέκυψαν αρνητικές χρεώσεις, δηλαδή υπερκάλυψη της αύξησης του κόστους από τη κρατική επιδότηση και τις εκπτώσεις των παρόχων με αποτέλεσμα το ποσό αυτό να αφαιρείται από την αποζημίωση που δικαιούται το παιδί τους για τη φοιτητική στέγη. 

Νέες διασταυρώσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα εκκαθαριστικά που αναρτήθηκαν έφτασαν τα 1,9 εκατομμύρια από τα περίπου 2,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα. Για τα υπόλοιπα περίπου 600.000 πρόσωπα συνεχιζεται ο έλεγχος προκειμένου από τη διασταύρωση των στοιχείων να διαπιστωθεί ότι είναι δικαιούχοι.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την έκδοση των σχετικών ενημερωτικών εκκαθαριστικών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι η συνολική αύξηση των λογαριασμών ρεύματος που έχουν εκδοθεί εντός της χρονικής περιόδου αναφοράς να υπερβαίνει τα 30 ευρώ.

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό της έκτακτης οικονομικής βοήθειας για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί την περίοδο από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022, ανέρχεται σε περίπου 260 εκατ. ευρώ. 

Όσοι δήλωσαν ψευδή στοιχεία και εντοπιστούν από το σύστημα, κινδυνεύουν όχι μόνο με επιστροφή των χρημάτων που θα τους πιστωθούν αλλά και με πρόστιμο, καθώς το ποσό που θα απαιτηθεί θα είναι διπλάσιο σε ύψος από εκείνο της επιστροφής που τους πιστώθηκε.

Η επιστροφή χρημάτων καλύπτει το 60% της ρήτρας αναπροσαρμογής που επιβλήθηκε στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για λογαριασμούς οι οποίοι έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 μετά την αφαίρεση της κρατικής επιδότηση και των εκπτώσεων από τους παρόχους.

Η επιστροφή αφορά αποκλειστικά την κύρια κατοικία και τη φοιτητική στέγη, με την ελάχιστη επιστροφή να διαμορφώνεται στα 18 ευρώ και τη μέγιστη να μην υπερβαίνει τα 600 ευρώ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις