Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Καρπούζι: Ο «βασιλιάς» του καλοκαιριού προέρχεται από τουρκική λέξη

Καρπούζι: Ο «βασιλιάς» του καλοκαιριού π...

Ο βασιλιάς του καλοκαιριού

Δεν υφίσταται ελληνικό καλοκαίρι χωρίς καρπούζι. Δροσερό, γλυκό και με μια μυρωδιά που σε γυρνάει πίσω στην παιδική σου ηλικία.
Το καρπούζι είναι γευστικό, έχει λίγες θερμίδες και τρώγεται από μικρούς και μεγάλους πολύ ευχάριστα.

Ωστόσο, σίγουρα είσαι από αυτούς τους λίγους που δεν γνωρίσουν από που προέρχεται κανονικά η λέξη αυτή. 

Η ετυμολογία είναι:

 

 

καρπούζι < τουρκική karpuz < οθωμανική τουρκική قارپوز (karpuz) < περσική خربزه (xarboze, πεπόνι)

Με απλά λόγια δηλαδή προέρχεται από την τουρκική λέξη karpuz!

Η επιστημονική ονομασία του φρούτου είναι «Κίτρουλλος ο εριώδης» (Citrullus lanatus). Ωστόσο, υπάρχει άλλη ελληνική λέξη για το καρπούζι την οποία λίγοι γνωρίζουν. Η ελληνική λέξη για το καρπούζι είναι «υδροπέπων» δηλαδή υδρο-πεπόνι. Αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα water-melon.

 
Όπως είπαμε, η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική karpuz, η οποία ανάγεται στην περσική xarbuz(a).

5+1 οφέλη που προσφέρει το καρπούζι στην υγεία μας

1.Ενυδάτωση

Όπως προαναφέρθηκε το καρπούζι αποτελείται από 90% νερό και αυτό σημαίνει ότι έχει ελάχιστες θερμίδες. Το καρπούζι μπορεί να σας προφυλάξει από την αφυδάτωση. Η σωστή ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι το σώμα και το δέρμα σας παραμένει ενυδατωμένο.

2.Πρόληψη διαβήτη

Ο χυμός του καρπουζιού βοηθά τους νεφρούς σας να μετατρέπουν την L-κιτρουλίνη (αμινοξύ) σε L-αργινίνη (αμινοξύ). Στην πραγματικότητα, αυτά τα δύο αμινοξέα προστατεύουν από το διαβήτη. Η L-αργινίνη παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο σώμα.

3.Πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων

Το λυκοπένιο είναι μια ένωση που υπάρχει στο καρπούζι και δίνει στο φρούτο το έντονο χρώμα του. Και οι ντομάτες περιέχουν τη συγκεκριμένη ένωση, αλλά υπάρχει σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στο καρπούζι από ότι στις ντομάτες. Το λυκοπένιο βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και έτσι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων του καρδιαγγειακού.

4.Άσθμα

Το καρπούζι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C , η οποία είναι υπεύθυνη για την μείωση των επιδράσεων του άσθματος και αυτό σημαίνει ότι το καρπούζι συμβάλλει στην μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος. Οι ασθενείς με άσθμα και χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C βιώνουν πιο έντονα τα συμπτώματα του άσθματος.

5.Καταπολέμηση της φλεγμονής

Η φλεγμονή είναι η κύρια αιτία πολλών νοσημάτων. Τα φλεγμονώδη νοσήματα περιλαμβάνουν τα νοσήματα του καρδιαγγειακού, τον καρκίνο και την ινομυαλγία. Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο καρπούζι βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

6.Υγεία των νεφρών

Το ανθρώπινο σώμα εκτίθεται σε μια πληθώρα τοξινών που περιλαμβάνουν τις τροφές και τον αέρα που αναπνέουμε. Ωστόσο, αυτές οι τοξίνες απομακρύνονται από τους νεφρούς και για να παραμείνουν οι νεφροί υγιείς και να λειτουργούν καλά, είναι καλό να πίνετε ένα ποτήρι χυμό καρπούζι την ημέρα. Τα κύρια συστατικά του καρπουζιού είναι το ασβέστιο και το κάλιο που βοηθούν στην καταπολέμηση των τοξινών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life