Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Τρομοκρατική επίθεση σε αεροπλάνο της Delta Airlines

Τρομοκρατική επίθεση  σε αεροπλάνο της D...

Ο Νιγηριανός απέτυχε να το ανατινάξει Μέτρα ασφαλείας σε όλα τα αεροδρόμια

Ο  Νιγηριανός Ουμάρ Φαρούκ Αμπτούλ Μουταλάμπ, ο οποίος δηλώνει πράκτορας της Αλ Κάιντα, επιχείρησε ανεπιτυχώς  να ανατινάξει με αυτοσχέδιο μηχανισμό, αεροπλάνο της Delta Airlines, λίγο πριν την προσγείωσή του στο Ντιτρόιτ χθες το βράδυ. Η απόπειρα απέτυχε επειδή δεν εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός, που είχε δεμένο στα πόδια του ο Νιγηριανός. Το επεισόδιο συνέβη όταν το  Airbus 330, που εκτελούσε πτήση από το Άμστερνταμ προς το Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, με 278 επιβάτες και εντεκαμελές πλήρωμα, άρχισε τη διαδικασία προσγείωσης. Το αεροσκάφος είχε ξεκινήσει από το Λάγος της Νιγηρίας και στο Άμστερνταμ παρέλαβε νέους επιβάτες.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιβατών, 20 λεπτά πριν την προσγείωση, ακούστηκε ένας κρότος, σα βεγγαλικό, και βγήκε καπνός από τη θέση του Νιγηριανού.
Ένας από τους επιβάτες, που καθόταν απέναντί του, πήδηξε πάνω από άλλους επιβάτες, του επιτέθηκε και τον ακινητοποίησε. Ο Νιγηριανός δράστης της αποτυχημένης επίθεσης μεταφέρθηκε στο μπροστινό μέρος του αεροπλάνου με σκισμένο παντελόνι και εγκαύματα στα πόδια.
Το πλήρωμα ειδοποίησε τις αρχές, οι οποίες τον συνέλαβαν στο αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ, όπου προσγειώθηκε το αεροπλάνο χωρίς προβλήματα.Ένα ακόμα άτομο, ενδεχομένως ο επιβάτης που ακινητοποίησε τον Νιγηριανό, μεταφέρθηκε με εγκαύματα στο νοσοκομείο και τρία ακόμα τραυματίστηκαν ελαφρύτερα.

Ο Αμπτούλ Μουταλάμοπ δήλωσε ότι ενεργούσε για λογαριασμό της Αλ Κάιντα, όμως το FBI δεν εχει επιβεβαιώσει ακόμα αυτή την πληροφορία. Το όνομα του Νιγηριανού πάντως, ήταν στις λίστες των υπόπτων των αμερικανικών αρχών.

Σύμφωνα με το CNN, ο δράστης προμηθεύθηκε τον εκρηκτικό μηχανισμό στην Υεμένη, μαζί με οδηγίες για το πώς και πότε να τον χρησιμοποιήσει.

Ανησυχία προκαλεί η σύνθεση της εκρηκτικής ουσίας, καθώς επίσης το γεγονός ότι πέρασε από τον έλεγχο στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ χωρίς να εντοπιστεί.

Το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ θεωρείται από τα ασφαλέστερα στην Ευρώπη και τα μέτρα ασφαλείας είναι πάντα ιδιαίτερα αυξημένα, καθώς αποτελεί κέντρο διερχομένων πτήσεων από Ασία και Αφρική προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό το περιστατικό, ενταντικοποιήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια των ΗΠΑ, όπου η κίνηση λόγω Χριστουγέννων είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Για την υπόθεση ενημερώνεται συνεχώς και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται σε διακοπές στη Χαβάη.

«Ο πρόεδρος ενημερώθηκε για το επεισόδιο στη Χαβάη από το στρατιωτικό σύμβουλο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μπιλ Μπάρτον.

Ο Ομπάμα μίλησε σε τηλεδιάσκεψη με τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας και στη συνέχεια «έδωσε εντολή για όλα τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αυξηθεί η ασφάλεια των αεροπορικών μεταφορών», πρόσθεσε ο Μπάρτον.

«Ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί λεπτομερώς για την κατάσταση και ενημερώνεται και για τις εξελίξεις. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στο πρόγραμμά του», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

«Οι αμερικανικές αρχές ζητούν από τις αεροπορικές εταιρείες να πάρουν επιπλεόν μέτρα ασφαλείας», δήλωσαν οι υπηρεσίες του εθνικού συντονιστικού κέντρου κατά της τρομοκρατίας (NCTB) σε ανακοίνωση Τύπου. «Τα επιπλέον μέτρα ασφαλείας ισχύουν σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις πτήσεις προς τις ΗΠΑ για αδιευκρίνιστο διάστημα», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Για παράδειγμα οι επιβάτες θα περνάνε από επιπλεόν ελέγχους των χειραποσκευών», επεσήμανε στο γαλλικό πρακτορείο η Τζούντιθ Σλούτερ του NCTB.

Τα νέα μέτρα ισχύουν από το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ολλανδία που έλαβε επίσημο αίτημα το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο από τις αμερικανικές αρχές.

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνες στο Λονδίνο στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τις αμερικανικές αρχές.

Ο Νιγηριανός αντιπρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας να διερευνήσουν την αποτυχημένη απόπειρα, αναφέροντας ότι θα συνεργαστούν πλήρως με τις αμερικανικές αρχές.

EIXE AMERIKANIKH BIZA

Ο 23χρονος Νιγηριανός,  επιβιβάστηκε στο Λάγος της Νιγηρίας και είχε «έγκυρη» αμερικανική βίζα, όπως δήλωσαν σήμερα οι ολλανδικές Αρχές.

«Ο άνδρας έφθασε από το Λάγος στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ και επιβιβάστηκε στην ανταπόκριση για το Ντιτρόιτ», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες του εθνικού συντονιστικού κέντρου κατά της τρομοκρατίας (NCTB).

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις