Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Χρόνια ημικρανία: O Ειδικός Νευρολόγος Παναγιώτης Αν. Σολδάτος αναλύει

Χρόνια ημικρανία: O Ειδικός Νευρολόγος Π...

Διάγνωση και αντιμετώπιση

Η χρόνια ημικρανία είναι μία νευρολογική διαταραχή που προκαλεί σημαντική αναπηρία στον ασθενή και που επηρεάζει κατά μέσο όρο το 1,4-2,2% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ συνοδεύεται από σημαντική ατομική και κοινωνικοοικονομική επιβάρυνση.

Ορίζεται ως ο πονοκέφαλος που εκδηλώνεται τουλάχιστον 15 ημέρες τον μήνα, με τις οκτώ από αυτές να πληρούν τα κριτήρια για ημικρανία. Η χρόνια ημικρανία είναι συνήθως εξέλιξη από την επεισοδιακή ημικρανία ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης συχνότητας προσβολής ή/και αρκετών άλλων παραγόντων κινδύνου που έχουν εμπλακεί με την εμφάνιση της ημικρανίας. Παρά την εξέλιξη αυτή, η χρόνια ημικρανία πιθανότατα αποτελεί μία ξεχωριστή κλινική οντότητα, με μοναδικά χαρακτηριστικά και παθοφυσιολογία που τη διαχωρίζει από την επεισοδιακή ημικρανία. Επιπλέον, η χρόνια ημικρανία χαρακτηρίζεται από  υψηλότερη αναπηρία σε σύγκριση με την επεισοδιακή ημικρανία. Με τον επιπολασμό να είναι αυξημένος στις  γυναίκες (1,7–4,0%) σε σύγκριση με τους άνδρες (0,6–0,7%), η επίπτωση της χρόνιας ημικρανίας κορυφώνεται κατά τη μέση ηλικία, επηρεάζοντας τα πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής ενός ατόμου.

Η αντιμετώπιση της χρόνιας ημικρανίας αποτελεί μία θεραπευτική πρόκληση για τον νευρολόγο και τον ασθενή λόγω της κακής ανταπόκρισης στη θεραπεία, με τους πάσχοντες από χρόνια ημικρανία να αναφέρουν σχετικά μικρή ικανοποίηση από τα υπάρχοντα σκευάσματα  (38% σε σύγκριση με 66% των ασθενών με επεισοδιακή ημικρανία). Κυρίως δε, η αντιμετώπισή της θα πρέπει να επικεντρώνεται στην προφυλακτική θεραπεία, αποφεύγοντας τους παράγοντες που πυροδοτούν μία ημικρανική κρίση και περιορίζοντας τη χρήση αναλγητικών , αντιφλεγμονωδών και τριπτανών. Οι ασθενείς και οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της χρόνιας ημικρανίας. Ο πλέον ρεαλιστικός στόχος θα πρέπει να είναι η μείωση στη συχνότητα, τη βαρύτητα, τη διάρκεια και στην αναπηρία που σχετίζεται με τον πονοκέφαλο με ένα καλά μελετημένο σχέδιο θεραπείας.

Φαρμακοθεραπεία

Τα περισσότερα προφυλακτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την επεισοδιακή ημικρανία χρησιμοποιούνται, επίσης, για την πρόληψη της χρόνιας ημικρανίας.

Οι θεραπείες χωρίζονται σε πρώτης, δεύτερης και τρίτης γραμμής:

Οι αγωγές πρώτης γραμμής:

Τα προφυλακτικά φάρμακα πρώτης γραμμής για τη χρόνια ημικρανία περιλαμβάνουν την προπρανολόλη, την αμιτριπτυλίνη, την τοπιραμάτη, το βαλπροϊκό οξύ και τα παράγωγά του και τη φλουναραζίνη.

Αναμένεται ότι έως και το 50% των ασθενών που λαμβάνουν θεραπεία με ένα από αυτά τα φάρμακα θα έχει τουλάχιστον 50% μείωση της συχνότητας των πονοκεφάλων, μετά από τρεις μήνες θεραπείας. Ωστόσο, οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συχνές και μπορεί να περιορίσουν τη χρήση αυτών των προφυλακτικών παραγόντων.

Για ασθενείς με χρόνια ημικρανία, που είναι ανθεκτική στα ως άνω σκευάσματα, διάφορα άλλα φάρμακα αποτελούν  πιθανές εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Οι αγωγές  δεύτερης γραμμής περιλαμβάνουν:

  • Onabotulinumtoxin A (το γνωστό μας Botox)
  • Ανταγωνιστές CGRP (erenumab, fremanezumab, galcanezumab, eptinezumab)
  • Βενλαφαξίνη
  • Βεραπαμίλη
  • Άλλοι β-αναστολείς (ατενολόλη, ναδολόλη, μετοπρολόλη)
  • Γκαμπαπεντίνη
  • Μαγνήσιο
  • Ριβοφλαβίνη
  • Καντεσαρτάνη
  • Άλλα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (νορτριπτυλίνη, προτριπτυλίνη)

 Τέλος, υπάρχουν και οι αγωγές τρίτης γραμμής, όπως:

  • Feverfew
  • Τιζανιδίνη
  • Μεμαντίνη
  • Πρεγκαμπαλίνη
  • Κυπροεπταδίνη
  • Ζονισαμίδη

 

Σε ό,τι αφορά στην τοξίνη της αλλαντίασης, τα ευρήματα από δύο σχετικά μεγάλες πολυκεντρικές τυχαιοποιημένες μελέτες 24 εβδομάδων (PREEMPT 1 AND PREEMPT 2) καταδεικνύουν  ότι η οναμποτουλινοτοξίνη Α είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία της χρόνιας ημικρανίας. Συγκεντρωτικές αναλύσεις δεδομένων από τις δυο αυτές κλινικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 1.384 ενήλικες, παρουσίασαν σημαντικά αποτελέσματα που συνηγορούν υπέρ  της χρήσης της αλλαντικής τοξίνης για μείωση της συχνότητας των ημερών κεφαλαλγίας στη χρόνια ημικρανία.

Το ποσοστό διακοπής της θεραπείας λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν χαμηλό, ενώ ακόμα πιο ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που συνεχώς προκύπτουν από την εφαρμογή του Botox στα δεδομένα πραγματικού κόσμου (Real World Data). Η εφαρμογή του Botox  για την πρόληψη της χρόνιας ημικρανίας περιλαμβάνει συνήθως 31 ενέσεις με πέντε μονάδες αλλαντικής τοξίνης ανά σημείο. Το φάρμακο ενίεται στο μέτωπο, τους κροτάφους, το πίσω μέρος του κεφαλιού και σε περιοχές περιφερικότερα του αυχένα. Η θεραπεία διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά και δεν υπάρχουν περιορισμοί στις  καθημερινές δραστηριότητες μετά τη θεραπεία. Συχνά χρειάζονται δύο ή τρεις συνεδρίες για να αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό στη μείωση της συχνότητας ή της έντασης του πόνου της ημικρανίας.

Η θεραπεία επαναλαμβάνεται κάθε 12 εβδομάδες, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν 6-9 μήνες για να παρατηρηθεί  μία σημαντική διαφορά, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ποσοστό ασθενών  αναφέρει βελτίωση, ήδη, μετά την πρώτη θεραπεία.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα  που  στοχεύουν  το CGRP (νευροπεπτίδιο που εμπλέκεται ενεργά στην παθοφυσιολογία της ημικρανίας) είναι ένας νέος τύπος θεραπείας για την ημικρανία. Αποτελούν τα πρώτα προληπτικά φάρμακα που αναπτύχθηκαν ειδικά για τη θεραπεία της ημικρανίας και είναι  αποτελεσματικά στη μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας των κρίσεων ημικρανίας. Πρόκειται για τα Fremanezumab, Erenumab, Galcanezumab και Eptinezumab. Τα CGRP μονοκλωνικά αντισώματα φαίνεται ότι είναι ασφαλή και πολύ καλά ανεκτά. Οι συχνότερες παρενέργειες είναι ο πόνος στο σημείο της ένεσης και  η δυσκοιλιότητα. Η χορήγησή του γίνεται υποδορίως (εξαιρείται το Eptinezumab του οποίου η χορήγηση γίνεται ενδοφλεβίως), είτε μηνιαία είτε κάθε τρεις μήνες (ανάλογα με το σκεύασμα). Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι φάρμακα υψηλού κόστους. Η κάλυψή τους από τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται μόνο για συγκεκριμένες ομάδες πασχόντων από ημικρανία, με τεκμηριωμένη μη-ανταπόκριση σε προηγούμενες καθιερωμένες θεραπείες. 

Συμπερασματικά, όσο οι γνώσεις μας για την παθοφυσιολογία της ημικρανίας αυξάνονται, οι θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπισή της πολλαπλασιάζονται.

Η ανακάλυψη και η εφαρμογή στην καθημερινή κλινική πράξη νέων, ειδικά σχεδιασμένων φαρμάκων, με μεγάλη αποτελεσματικότητα και με τις ελάχιστες δυνατές ανεπιθύμητες ενέργειες αφήνει ένα παράθυρο αισιοδοξίας για ένα νόσημα που προκαλεί σημαντική αναπηρία σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών. Σε κάθε περίπτωση, ο νευρολόγος θα σας καθοδηγήσει και θα σας κατευθύνει στην καλύτερη και εξατομικευμένη επιλογή για το πρόβλημά σας.

Info

Παναγιώτης Αν. Σολδάτος

Ειδικός Νευρολόγος

Αντωνοπούλου 4, Καλαμάτα

τηλ : 2721021000 & 6975757575

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being