Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Ευλογιά των πιθήκων: Ποια συμπτώματα μπορεί να έχει κάποιος που νοσεί;

Ευλογιά των πιθήκων: Ποια συμπτώματα μπο...

Τι πρέπει να προσέξετε

Η ευλογιά των πιθήκων έφθασε και στην Ελλάδα.

Εδώ και αρκετό καιρό τα νοσοκομεία βρίσκονταν σε ετοιμότητα, καθώς η συγκεκριμένη νόσος εξαπλωνόταν στην Ευρώπη. Την Τετάρτη, ο ΕΟΔΥ επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα που αφορά την ευλογιά των πιθήκων, κάτι το οποίο οι επιστήμονες ανέμεναν να συμβεί εξ ου και εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Πρόκειται για άνδρα, ο οποίος είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Πορτογαλία. Εμφάνισε συμπτώματα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», όπου και παραμένει νοσηλευόμενος.

Υπενθυμίζεται ότι η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, είχε πει στα τέλη Μαΐου ότι «η ευλογιά των πιθήκων θέλει απομόνωση 21 ημέρες».

Τα συμπτώματα
Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως 6 με 13 ημέρες).

Αυτά μπορεί να είναι:

  • Πυρετός
  • Κεφαλαλγία
  • Μυαλγίες
  • Οσφυαλγία
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
  • Ρίγος
  • Καταβολή δυνάμεων
  • Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους, όπως του στόματος. Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων. Αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.) Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμευλογιάς.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being