Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: «Βόμβα» για τους εκπαιδευτικούς η επέκταση του ωραρίου- «Θετική η κατεύθυνση αλλά…»- Το δημογραφικό πρόβλημα στην περιοχή

Αχαΐα: «Βόμβα» για τους εκπαιδευτικούς η...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Τι λένε στο thebest.gr ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Σταυρογιαννόπουλος και  ο συνδικαλιστής εκπαιδευτικός, Νίκος Θεοδωρόπουλος

Ως «βόμβα» έπεσε στην εκπαιδευτική κοινότητα χθες η επέκταση του ωραρίου μέχρι τις 6 το απόγευμα σε νηπιαγωγεία και δημοτικά. Όπως μαθαίνουμε, μέχρι τώρα το υπουργείο δεν είχε καμία σχετική συζήτηση με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση Αχαΐας ενώ πολλά είναι τα ερωτηματικά σχετικά με το αν θα παρέχονται τα απαραίτητα εφόδια για να είναι πετυχημένη η επέκταση του ολοήμερου σχολείου.

Όπως αναφέρει, μιλώντας στο thebest.gr, ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Τάσος Σταυρογιαννόπουλος, «Δεν έχουν γίνει συζητήσεις μέχρι τώρα με το υπουργείο. Μπορούμε να πούμε ότι η επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου είναι μία θετική κατεύθυνση. Είναι κάτι που ο κλάδος των εκπαιδευτικών ζητούσε πολλά χρόνια, όμως είναι σημαντικό να δούμε πώς αυτή η επέκταση θα γίνει με ποιοτικούς όρους».

Όπως εξηγεί, «θα πρέπει να εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος αριθμός εκπαιδευτικών και οι απαιτούμενες υποδομές έτσι ώστε να έχει ουσιαστική απήχηση στους μαθητές. Θα πρέπει να παρέχεται ό,τι χρειάζεται για να μελετούν καλύτερα για την επόμενη μέρα και να κάνουν και ορισμένες δραστηριότητες που είναι πιο κοντά στην τέχνη και τον αθλητισμό. Αυτή τη στιγμή δε μπορούμε να δούμε παραμέτρους και άλλα ζητήματα γιατί δεν τα έχουμε συζητήσει ακόμα και δεν έχουμε αναλυτική εικόνα. Όταν θα έχουμε αναλυτική εικόνα του προγράμματος από την κυβέρνηση και το υπουργείο, θα μπορούμε να πούμε περισσότερα. Ξέρουμε ότι σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί στο 50% των ολοήμερων σχολείων ενώ ως δεδομένο έχουμε την επιθυμία των γονιών με βάση του προηγούμενο καθεστώς. Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια θα είναι η ανταπόκριση αλλά αρχικά πρέπει να κρατήσουμε ότι η επέκταση των θεσμών είναι προς όφελος των οικογενειών.  Θα πρέπει όμως να δούμε πράγματα σχετικά με το ωρολόγιο πρόγραμμα, το πώς θα κατανεμηθούν οι ώρες. Αν δοθούν τα απαραίτητα εφόδια που χρειάζεται το ολοήμερο, δίνει μία διέξοδο κοινωνική και εκπαιδευτική».

Το δημογραφικό πρόβλημα

«Είναι φανερό ότι τα τελευταία χρόνια φαίνεται να μειώνεται, και στην περιοχή τη δική μας, ο αριθμός των εγγραφέντων μαθητών στο νηπιαγωγείο και στην πρώτη τάξη του δημοτικού. Υπάρχουν ορισμένες περιοχές της Πάτρας ή μέρη- χωριά της Αχαΐας που το πρόβλημα είναι πιο οξύ. Αλλού παρατηρείται το αντίθετο, έχουμε αύξηση του αριθμού των εγγραφέντων μαθητών.

Οφείλεται στο γεγονός ότι σε κάποιες περιοχές παρατηρείται αύξηση της δόμησης ενώ κάποιες τις προτιμούν τα νέα ζευγάρια. Για παράδειγμα το κέντρο της Πάτρας αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα. Στα δημοτικά του κέντρου αλλά και σε κάποιους δήμους όπως αυτός του Ερυμάνθου, υπάρχουν σχολεία- νηπιαγωγεία με μικρό αριθμό μαθητών και κάποια θα λειτουργήσουν με δυσκολία την επόμενη χρονιά» λέει ο κ. Σταυρογιαννόπουλος.

Από την πλευρά του ο συνδικαλιστής εκπαιδευτικός, Νίκος Θεοδωρόπουλος επισημαίνει μιλώντας στο thebest.gr:

Ο πρωθυπουργός χθες έριξε μία «βόμβα» και προσπάθησε να την εξειδικεύσει λίγο η υπουργός, η κα Κεραμέως. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι το δημογραφικό πρόβλημα, δε λύνεται έτσι. Πρέπει να δοθούν αυξήσεις σε μισθούς, κίνητρα σε νέα ζευγάρια, όπως κατοικίες και διορισμοί. Είναι σημαντικό να δούμε αν με αυτή τη διεύρυνση γίνουν και νέοι διορισμοί  για να καλυφθεί αυτό το ωράριο.

Τα παιδιά πώς θα είναι τόσες σε μία ξύλινη καρέκλα ή θα υπάρχουν αίθουσες ξεκούρασης και αναψυχής; Δεν λέμε, όχι αλλά πρέπει να υπάρχουν οι προϋποθέσεις και ο τρόπος για να πετύχουμε κάτι. Δεν είχαμε καμία ενημέρωση, πρώτη φορά το ακούσαμε χθες, όπως όλα. Η ανακοίνωση έπεσε σαν «κεραυνός εν αιθρία», δεν υπήρξε κανένας διάλογος.

«Ο μαθητικός πληθυσμός είναι μειωμένος κατά 15% μέσα στα δύο τελευταία χρόνια, χωρίς να έχω επίσημα στοιχεία. Ένα σχολείο όπου στην έκτη έχει δύο τμήματα όταν τα παιδιά πάνε στο Γυμνάσιο, η πρώτη τάξη που έρχεται έχει ένα τμήμα γιατί οι εγγραφές είναι λίγες. Μετά περισσεύει ένα δάσκαλος που πάει σε άλλο σχολείο όπου υπάρχουν κενά. Την ίδια στιγμή αναστέλλεται η λειτουργεία νηπιαγωγείων γιατί δεν υπάρχουν εγγραφές» καταλήγει ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις