Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η νόσος των λεγεωνάριων και τα κλιματιστικά- Πόσο συχνή είναι, τι πρέπει να προσέχετε

Η νόσος των λεγεωνάριων και τα κλιματιστ...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Μια σοβαρή μορφή πνευμονίας

Τι είναι η νόσος των λεγεωνάριων που ήρθε για άλλη μια φορά στο φως της επικαιρότητας ως πιθανή αίτια θανάτου του 7χρονου παιδιού στη Θεσσαλονίκη; Πόσο σπάνια είναι και πόσο «ένοχα» είναι τα κλιματιστικά; Η πνευμονολόγος Ασημίνα Ζανιά, μιλώντας στο thebest.gr δίνει απαντήσεις και τονίζει, να μην φοβάται και να μην πανικοβάλλεται ο κόσμος:  «Πρόκειται για μια σπάνια νόσο που έχει ενοχοποιήσει τα κλιματιστικά. Ωστόσο, το πρόβλημα εντοπίζεται στα παλαιότερα τύπου κλιματιστικά, τα νεότερα κλιματιστικά που είναι προηγμένης τεχνολογίας, ενεργειακής κλάσης Α και οικολογικά δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο θέμα.  Κάποια παλαιού τύπου κλιματιστικά, τα συναντάμε ακόμα ίσως σε κάποια δημόσια νοσοκομεία, σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε κάποια εργοστάσια αλλά και πάλι αυτά μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα όταν δεν γίνεται σωστή συντήρηση. Η λεγιονέλλα δεν πάει να αναπτυχθεί και να καλλιεργηθεί οπουδήποτε. Η λεγιονέλλα είναι ένα μικρόβιο αλλά δεν είναι το σύνηθες στην κοινότητα, είναι εξαιρετικά σπάνιο. Είναι η εξαίρεση, δεν είναι ο κανόνας. Αυτό που συστήνω είναι να προσέχουμε την συντήρηση των κλιματιστικών και αυτό πρέπει να αποτελεί παιδεία μας.  Για να γίνει κατανοητό, εγώ στα 20 χρόνια πνευμονολογίας έχω δει μόνο δυο περιστατικά λεγιονέλλας».

Η νόσος των Λεγεωναρίων είναι μια σοβαρή μορφή πνευμονίας που προκαλείται από το βακτηρίδιο λεγιονέλλα: «Η νόσος των λεγεωνάριων, είναι μια βαρύτατη φλεγμονή διάχυτη στον πνεύμονα, δύσκολα αντιμετωπίσιμη τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά. Τα περιστατικά στα παιδιά είναι πολύ σπάνια. Είναι μια δύσκολη πνευμονία, που όταν υπάρξει, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ακόμα και να οδηγήσει στο θάνατο. Όπως σε κάθε πνευμονία, οι ανοσοκατεσταλμένοι είναι πιο επιρρεπής στη σοβαρότερη μορφή της νόσου».

Τα συμπτώματα της νόσου είναι παρόμοια με αυτά πολλών άλλων μορφών πνευμονίας. Για αυτό στα αρχικά στάδια είναι δύσκολο να γίνει η διάγνωση της. «Τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζει ένα άτομο που μπορεί να νοσεί, είναι αυτά της πνευμονίας δηλαδή πυρετός, βήχας, δύσπνοια αλλά η εξέλιξη της συγκεκριμένης νόσου είναι τάχιστη» λέει η κ. Ζανιά.

Οι άνθρωποι μολύνονται από τα βακτηρίδια της λεγιονέλλας και παρουσιάζουν τη νόσο των Λεγεωναρίων όταν εισπνέουν σταγονίδια νερού που αιωρούνται στον αέρα τα οποία έχουν μολυνθεί από αυτά και τα βακτήρια δεν μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο: «Τέλος, πρέπει να ξεκαθαριστεί κάτι, η νόσος αυτή δεν είναι κάποια επιδημία, δεν κολλάει μεταξύ των ανθρώπων και δεν είναι μεταδοτική».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις