Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν το Αζοφστάλ: Kορυφώνεται το δράμα στην πολιορκούμενη Μαριούπολη

Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν το Αζοφστάλ: Kορυφ...

Νέα ρωσική επίθεση

Οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν την Τρίτη να επιτίθενται στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στην πολιορκημένη Μαριούπολη. 

Ουκρανοί αξιωματικοί καταγγέλλουν νέα ρωσική επίθεση στο Azovstal, ενώ νωρίτερα μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε δεκάδες αμάχους που απομακρύνθηκαν από τις εγκαταστάσεις το Σαββατοκύριακο έφτασε στην ασφάλεια παρακείμενης πόλης που ελέγχεται από το Κίεβο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Όσνατ Λουμπράνι, συντονίστριας του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, χάρη στην προσπάθεια εκκένωσης, «101 γυναίκες, άνδρες, παιδιά και ηλικιωμένοι μπόρεσαν επιτέλους να εγκαταλείψουν τα καταφύγια κάτω από το χαλυβουργείο Azovstal και να δουν το φως της ημέρας μετά από δύο μήνες».

Τα νέα για όσους έμειναν πίσω ήταν πιο ζοφερά, σημειώνει το Associated Press. Ο αναπληρωτής διοικητής του Συντάγματος Azov - που έχει ταμπουρωθεί στο εργοστάσιο - δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ένα καταφύγιο από υπόγειες σήραγγες και καταφύγια. Ένας άλλος Ουκρανός αξιωματικός επιβεβαίωσε την επίθεση στην ουκρανική τηλεόραση.

«Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στο εργοστάσιο Αζοφστάλ με σημαντικές δυνάμεις χρησιμοποιώντας τεθωρακισμένα οχήματα. Οι μαχητές μας αποκρούουν όλες τις επιθέσεις», δήλωσε ο Ντένις Σλέγκα, διοικητής της 12ης επιχειρησιακής ταξιαρχίας της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας, ο οποίος βρίσκεται επίσης στο Αζοφστάλ.

 Η επίθεση ξεκίνησε σχεδόν δύο εβδομάδες, μετά την εντολή του Ρώσου πρόεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να μην εισβάλει στο εργοστάσιο, αλλά να επιβάλλει πλήρη αποκλεισμό.

Ξεκίνησε, παράλληλα, την ώρα που αυτοκινητοπομπή αμάχων έφτανε στη Ζαπορίζια. Εκτός από τους 101 ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από το χαλυβουργείο, σημείωνεται πως ακόμη 58 άμαχοι προσχώρησαν σε αυτοκινητοπομπή σε μια πόλη στα περίχωρα της Μαριούπολης.

Ορισμένοι, ωστόσο, αποφάσισαν να μην ταξιδέψουν μέχρι τη Ζαπορίζια, όπου έφτασαν την Τρίτη συνολικά 127 άτομα.

Γιατί βομβαρδίζει το Αζοφστάλ η Μόσχα
Την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων επιβεβαίωσε, πρίν λίγη ώρα, το Κρεμλίνο:

Οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν τις εκτενείς εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, επειδή Ουκρανοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν την εκεχειρία που κηρύχθηκε εκεί για να μετακινηθούν σε καλύτερες θέσεις, μετέδωσε το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Κηρύχθηκε εκεχειρία, άμαχοι έπρεπε να απομακρυνθούν από το έδαφος της Αζοφστάλ. Ουκρανοί στρατιωτικοί και του (τάγματος) Αζόφ, που βρίσκονται στο εργοστάσιο, το εκμεταλλεύτηκαν. Βγήκαν από τα υπόγεια, πήραν θέσεις βολής στο έδαφος και στα κτίρια του εργοστασίου», προσθέτει το υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του.

«Τώρα μονάδες του ρωσικού στρατού και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, χρησιμοποιώντας το πυροβολικό και την αεροπορία, αρχίζουν να καταστρέφουν αυτές τις θέσεις βολής», καταλήγει το ρωσικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις