Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Στερεοτυπάκια Κορωνοϊός Εύα Καϊλή Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Εσείς το ξέρατε ότι υπάρχουν και... Fake αυγά; - Πώς να εντοπίσετε την απάτη

Εσείς το ξέρατε ότι υπάρχουν και... Fake...

Επιστημονική μελέτη για τον εντοπισμό της απάτης

Και όμως το food fraud στα αυγά είναι γεγονός! Πλαστά αυγά, έχουν εμφανιστεί τόσο στην Κίνα, όσο και σε καταστήματα και σουπερμάρκετ στην επαρχία Κεράλα της Ινδίας καθώς και στο Μουμπάι το 2019, με τους αξιωματούχους να εκδίδουν ανακοινώσεις για το πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η ανίχνευση τους με γυμνό μάτι. 

Τα χρώματα και τα σχήματα είναι παρόμοια με μικρές μόνο διαφορές, και ακόμη και όταν ραγίσει το κέλυφος, τα τεχνητά ασπράδια, κρόκοι και κέλυφος, μπορεί να ξεγελάσουν τους καταναλωτές. Όσοι δεν τα εντόπισαν εγκαίρως, καθώς συνήθως πωλούνται μαζί με κανονικά αυγά, έκαναν λόγο για μικρές αλλά σημαντικές διαφορές: τσόφλια που είναι δύσκολο να σπάσουν και περιεχόμενο που γίνεται λαστιχένιο όταν μαγειρεύεται.

Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο των Times, τα ψεύτικα αυγά παράγονται στην Κίνα από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και με το μισό κόστος. Και τα συστατικά από τα οποία είναι φτιαγμένα δεν είναι μόνο δυσάρεστα στην… ακοή αλλά και επικίνδυνα για την υγεία. Ρητίνη, άμυλο, πηκτικά, χρωστικές ουσίες και αλγινικό νάτριο για το ασπράδι του αυγού, διαφορετικό μείγμα ρητίνης και χρωστικών για τον κρόκο και κερί παραφίνης, σκόνη γύψου και ανθρακικό ασβέστιο για το κέλυφος.

Είναι αυτονόητο ότι τα κατασκευασμένα αυγά στερούνται τη θρεπτική αξία των πραγματικών αυγών, αλλά το πιο ανησυχητικό είναι ότι ενέχουν κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών λόγω των δυνητικά επικίνδυνων χημικών συστατικών, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, στομαχικές διαταραχές, ναυτία και έμετο καθώς και πιο σοβαρές παθήσεις όπως προβλήματα στο συκώτι, τον εγκέφαλο ή τα νεύρα.

Επειδή λοιπόν το πρόβλημα είναι υπαρκτό επιστήμονες αναζητούν τρόπους για τον έγκαιρο εντοπισμό της απάτης, τονίζοντας πως  η ανάπτυξη τεχνολογίας για την ανίχνευση κατασκευασμένων αυγών είναι υψηλής προτεραιότητας όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων.

Ερευνητές στη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, αρχικά δημιούργησαν ψεύτικα αυγά χρησιμοποιώντας εργαστηριακά συστατικά – αλγινικό νάτριο, ταρτραζίνη για το χρώμα του κρόκου και χλωριούχο ασβέστιο για το κέλυφος.

«Ολόκληρη η διαδικασία κατασκευής διεξήχθη σε θερμοκρασία δωματίου και χρειάστηκε 5 λεπτά για να παραχθεί ένα μόνο κατασκευασμένο αυγό», γράφουν οι συγγραφείς, η εργασία των οποίων δημοσιεύεται στο περιοδικό Infrared Physics & Technology. Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Στη συνέχεια εξέτασαν τεχνικές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ταχεία εξέταση ψεύτικων αυγών σε βιομηχανική κλίμακα και χωρίς να καταστρέφονται κατά τη διάρκεια της ανάλυσης, και πιστεύουν ότι μια προσέγγιση βασισμένη στη φασματοσκοπία υπέρυθρων μετασχηματισμού Fourier (FT-IR) θα μπορούσε να είναι η απάντηση.

Η ομάδα συνδύασε τα φάσματα FT-IR με στατιστικές αναλύσεις για τη διάκριση που κατασκευάζονται από πραγματικά αυγά και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τεχνική ήταν 99% ακριβής.

Η μελέτη δείχνει ότι είναι εφικτό να κατασκευαστεί μια προηγμένη τεχνική ανίχνευσης για κατασκευασμένα αυγά χρησιμοποιώντας φασματοσκοπία FT-IR και πολυπαραγοντικές αναλυτικές μεθόδους, καταλήγουν.

«Αυτή η έρευνα θα συνεχιστεί περαιτέρω στο μέλλον χρησιμοποιώντας άλλες ποικιλίες δειγμάτων αυγών για να εξεταστεί η δυνατότητα του αναπτυγμένου μοντέλου για τον εντοπισμό άλλων νοθειών αυγών σε δείγματα σε πραγματικό χρόνο».

Δείτε βίντεο με τις διαφορές μεταξύ κανονικών και πλαστών αυγών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life