Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Σταματήστε την κερδοσκοπία τώρα!

Σταματήστε την κερδοσκοπία τώρα!

Της Ολυμπίας Λόη*

Από το 2015 μια σειρά καταστρεπτικών πολιτικών οδηγεί τη μεσαία τάξη σε αργό θάνατο. Σήμερα με έναν πληθωρισμό που κοντεύει να αγγίξει διψήφιο ποσοστό, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση δεν μπορούν να βοηθήσουν τους πιο αδύναμους.  

Οι στοχευμένες παρεμβάσεις είναι πιο αποτελεσματικές από τις οριζόντιες. Η λάθος οριζόντια πολιτική που ακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν άφησε κανένα περιθώριο ανάκαμψης ακόμα και αν δεν ακολουθούσε η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος. Οι επιστρεπτέες προκαταβολές ενίσχυσαν και ευνόησαν μόνο τους έχοντες.

Η βιαστική απόφαση απολιγνιτοποίησης και όχι απανθρακοποίησης αποδυνάμωσαν τη χώρα ενεργειακά και την έφεραν σε μια εξαρτημένη σχέση χωρίς επιστροφή από ένα μεταβατικό καύσιμο όπως το φυσικό αέριο. Ποιοι ωφελήθηκαν άραγε από αυτή την επίσπευση;

Η δήθεν γρήγορη ανάπτυξη και στροφή στις ΑΠΕ γιατί δεν προχωρά; Γιατί υπάρχουν σήμερα έτοιμες μονάδες που δεν αδειοδοτούνται ώστε να μπουν στην παραγωγή άμεσα, με διάφορες προφάσεις και καθυστερήσεις;

Μήπως επειδή είναι μικρές επενδύσεις που, όμως , μπορούν να δώσουν ανάσα αλλά θα κόψουν έσοδα από τους μεγαλοπαραγωγούς; Το ζητούμενο δεν είναι η ενέργεια να παράγεται από τους λίγους και να διοχετεύεται στο δίκτυο υψηλής τάσης αλλά να παράγεται από πολλούς και να καταναλώνεται τοπικά μέσω της εξάπλωσης των δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης.

Σταματήστε την κερδοσκοπία τώρα.

Όλοι αυτοί οι κύριοι Υπουργοί που δηλώνουν ότι «οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο», που μας συμβουλεύουν «να κλείνουμε το θερμοσίφωνα και να μην αφήνουμε ούτε ένα φως ανοιχτό», ενώ διορίζουν λίγους και εκλεκτούς που  αμείβονται με εξωφρενικούς μισθούς, μας έχουν οδηγήσει στην απόγνωση. Τη στιγμή που αυτοί οι ίδιοι,  μάλλον , δεν επισκέπτονται το σούπερ-μάρκετ, εμείς οι υπόλοιποι το βλέπουμε ως πολυτέλεια.

 

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το εργαλείο για να κάνουμε τη χώρα μας ενεργειακά αυτόνομη, ανταγωνιστική και την κοινωνία μας ανθεκτική και όχι για να κάνετε εσείς εργάκια και χατίρια σε φίλους και γνωστούς. 

 

Κύριοι της κυβέρνησης επιστρέψτε στην πραγματικότητα πριν να είναι πολύ αργά.

 

*Η Ολυμπία Λόη είναι αρχιτέκτονας -μηχανικός, αναπληρώτρια Γραμματέας Τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις