Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ουκρανία: Ελεύθερη πολιορκημένη η ιστορική Οδησσός

Ουκρανία: Ελεύθερη πολιορκημένη η ιστορική Οδησσός

Αγωνία για επικείμενη απόβαση των Ρώσων

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπήκε στην 21η ημέρα (16.03.2022). Εκτός από το Κίεβο, τη Μαριούπολη και όλες τις μεγάλες πόλεις, που σφυροκοπούν οι ρωσικές δυνάμεις, στιγμές αγωνίας ζουν και οι κάτοικοι της Οδησσού, η οποία βρίσκεται σε συναγερμό.

Επίσης, σε συναγερμό παραμένει το Κίεβο και τα προάστιά του, όπου αργά τη νύχτα σημειώθηκαν εκρήξεις και ήχησαν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής, ενώ έως τις 7:00 π.μ. της Πέμπτης (17.03.2022), ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας. Σειρήνες έσπασαν τη νυχτερινή σιγή και στο Λβιβ.


Την ίδια στιγμή στην Οδησσό, την εμβληματική πόλη – λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, οι Ρώσοι εισβολείς σφίγγουν όλο και πιο πολύ τον κλοιό. Άλλη μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα ήταν αυτή για τους κατοίκους, καθώς οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν το σφυροκόπημα.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες εκρήξεις στο Κίεβο – Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής και στο Λβιβ
Η ρωσική τανάλια εξακολουθεί να σφίγγει επικίνδυνα το Κίεβο. Όπως ανέφερε το CNN, ακούστηκαν πάλι εκρήξεις στα προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας και ήχησαν ξανά οι σειρήνες. Οι εκρήξεις ξεκίνησαν αργά τη νύχτα, μετά την επιβολή εκτεταμένης απαγόρευσης κυκλοφορίας από τον δήμαρχο, τον Βιτάλι Κλίτσκο, έως τις 7:00 π.μ. της Πέμπτης (1703.2022).

Περίπου στις 3:00 τη νύχτα, οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής αναστάτωσαν και το Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία. Σύμφωνα με το BBC, οι άμαχοι έτρεξαν γι’ άλλη μία φορά σε υπόγεια καταφύγια, λόγω φόβου ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων.

Μόλις πριν από δύο ημέρες, μία στρατιωτική βάση λίγο έξω από την πόλη, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, επλήγη από ρωσικούς πυραύλους Κρουζ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 35 Ουκρανούς στρατιώτες.

Όπως ανέφερε ο «Kyiv Independent», σειρήνες ακούστηκαν ακόμη και στις πόλεις Ιζιούμ, Ντίνπρο, Τσερκάσι, Ιβάνο – Φρανκίβσκ, Βινίτσια, Κιρόβοχραντ, Κρέμεντσουκ, Μπίλα Τσέρκβα, Νικόπολη, Μικολάιβ, Ιζμαΐλ, Πολτάβα, Κμελνίτσκι, Κριβέ Οζέρο και στην Οδησσό.

Οδησσός: Φόβοι για ρωσική απόβαση
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού, τον Μαξίμ Μαρτσένκο βομβαρδίστηκαν δύο οικισμοί κοντά στη νότια ουκρανική πόλη με τον μέχρι στιγμής απολογισμό να κάνει λόγο για δύο τραυματίες.

Όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές, τα ρωσικά πλήγματα εξαπολύθηκαν, τόσο από το έδαφος όσο και από τη θάλασσα, ενώ συνολικά φέρεται να έπεσαν περίπου 90 οβίδες.

Οι Ουκρανοί επιτελείς βρίσκονται σε καθεστώς συναγερμού, καθώς εκφράζεται έντονη ανησυχία για πιθανή ρωσική απόβαση τις επόμενες ώρες.

Ανεξάρτητοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες του Naval News, παρατήρησαν την κίνηση 14 πολεμικών πλοίων του ρωσικού στόλου διά μέσου δορυφορικών φωτογραφιών, νότια της γραμμής των αποβατικών σκαφών της Μόσχας στην περιοχή.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πεθαίνοντας στο Μικολάιβ
Περίπου 100 χιλιόμετρα από την Οδησσό βρίσκεται και το λιμάνι της πόλης Μικολάιβ, η οποία βομβαρδίζεται καθημερινά από τις ρωσικές δυνάμεις. Τα πτώματα στοιβάζονται στο νεκροτομείο. Όμως οι κάτοικοι αρνούνται να υποκύψουν.

Η Alla Ryabko στεκόταν στην αυλή του νεκροτομείου του Μικολάιβ, τρέμοντας από θλίψη και οργή. Ο γιος της, ο λοχαγός Roman Ryabko, είχε σκοτωθεί σε μάχες την πρώτη μέρα του πολέμου, αλλά δύο εβδομάδες μετά και το σώμα του δεν είχε ακόμη προετοιμαστεί για ταφή.

«Δεν μου τον δίνουν καν για να τον πλύνω. Πρέπει να τον πάρω σε μια σακούλα, μια σακούλα σκουπιδιών», λέει στους New York Times.

Ωστόσο, η ουκρανική αντίσταση στο Μικολάιβ παραμένει σθεναρή, παρά τους δεκάδες νεκρούς. Σε πολλά σημεία των δρόμων της πόλης συναντά κανείς οδοφράγματα, λάστιχα αυτοκινήτων και βόμβες μολότοφ. Παράλληλα, το απόγευμα της Τρίτης (15.03.2022) ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια ενός σχολείου επτά νεκροί και τρεις τραυματίες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις