Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Χ. Γώγος και Κ. Ακινοσόγλου: «Και η πιο ήπια παραλλαγή μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο»

Χ. Γώγος και Κ. Ακινοσόγλου: «Και η πιο ...

«Τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά για την "Όμικρον" έναντι της "Δέλτα" αλλά απαραίτητα στην αντιμετώπιση του Covid-19»

Η μετάλλαξη «Όμικρον» συνεχίζει να επελαύνει, αφήνοντας το αποτύπωμά της στους λεγόμενους σκληρούς δείκτες της πανδημίας και ο αριθμός των θανάτων παραμένει υψηλός. 
Για τις επιδημιολογικές εξελίξεις της χώρας μίλησαν στην εφ. Πατρίς, ο Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου Πατρών και  Καρολίνα Ακινόσογλου, Παθολόγος-Λοιμωξιόλογος και Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστήμιου Πατρών, που κλήθηκαν να απαντήσουν σε τέσσερις κοινές ερωτήσεις που τους θέσαμε.


Αμφότεροι τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης του εμβολιαστικού προγράμματος και άφησαν μια χαραμάδα αισιοδοξίας για την μελλοντική πορεία της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι θα πάρει τη μορφή ενδημίας. Όσον αφορά τον υψηλό αριθμό των θανάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα οι έμπειροι λοιμωξιολόγοι σημείωσαν πως αυτός οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει ακόμα η παρουσία της μετάλλαξης «Δέλτα» ανάμεσα στους ασθενείς .


 
Γιατί παραμένει υψηλός ο αριθμός των θανάτων, ενώ φαίνεται πώς επικρατεί η «Όμικρον»  που εμφανίζει ηπιότερα συμπτώματα;
Χαράλαμπος Γώγος:  «Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχει σημαντικός αριθμός ασθενών με παραλλαγή ‘’Δέλτα’’ στις ΜΕΘ που συμβάλλει στην παρουσία μεγάλου αριθμού ασθενών που χάνουν τη ζωή τους. Παράλληλα η μεγάλη ηλικία, τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, η απουσία εμβολιασμού συμβάλλουν και αυτά στον υψηλό αριθμό θανάτων. Παραμένει λοιπόν και τώρα, με την επικράτηση του στελέχους ‘’Όμικρον’’ η σύσταση για πλήρη εμβολιασμό καθώς και άμεση εκτίμηση από γιατρό και έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με COVID-19 ακόμα και με παραλλαγή ‘’Όμικρον’’.»

Καρολίνα Ακινόσογλου:  «Δεδομένου του υψηλού αριθμού κρουσμάτων λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας, αναλογικά παρουσιάζεται και μεγαλύτερος αριθμός βαρέως πασχόντων ασθενών, ειδικά ανάμεσα στους ανεμβολίαστους. Επίσης,  παρά την επικράτηση της ‘’Όμικρον’’, ακόμη παρατηρείται στην κοινότητα και η μετάλλαξη ‘’Δέλτα’’. Άλλωστε καταλαβαίνετε ότι σε ένα σύστημα υγείας που “πιέζεται” η ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας δύναται να διακυβευτεί.»

Η «Όμικρον» μπορεί να προκαλέσει το θάνατο ασθενούς; Αν ναι, σε ποιες περιπτώσεις;
Χαράλαμπος Γώγος: «Ακόμα και η ηπιότερη παραλλαγή ‘’Όμικρον’’ μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο, διασωλήνωση ή/και θάνατο σε ασθενείς χωρίς πλήρη εμβολιαστική κάλυψη,  με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και μεγάλη ηλικία.»


Καρολίνα Ακινόσογλου:  «Η εκδήλωση της νόσου ανάμεσα στους ανεμβολίαστους και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες ασθενών, δύναται να είναι σοβαρή και φυσικά να καταλήξει σε αναπνευστική ανεπάρκεια και θάνατο. Η μετάλλαξη ‘’Όμικρον’’ αν και συνδέεται με ηπιότερη νοσήσει γενικώς, δεν αποτελεί εξαίρεση.»

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια απέναντι στην ”Όμικρον”;
 Χαράλαμπος Γώγος:  «Τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά για το στέλεχος ‘’Όμικρον’’ έναντι του ‘’Δέλτα’’. Σε κάθε περίπτωση παραμένουν πολύ αποτελεσματικά ακόμα και για το στέλεχος ‘’Όμικρον’’, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση και της τρίτης δόσης, έναντι της σοβαρής νόσου, διασωλήνωσης και θανάτου, σε ποσοστά που φαίνεται να φτάνουν πάνω από 70-80%. Η δραστικότητά τους είναι μικρότερη μετά από δύο δόσεις, γι αυτό, ιδιαίτερα στη παρούσα φάση της πανδημίας η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με την τρίτη δόση όταν αυτή προβλέπεται αποτελεί προτεραιότητα.»

Καρολίνα Ακινόσογλου: «Αυτή τη στιγμή τα διαθέσιμα εμβόλια είναι λιγότερο σε σχέση με τη ‘’Δέλτα’’ αλλά αρκετά αποτελεσματικά έναντι της βαρείας νόσησης και για τη μετάλλαξη ‘’Όμικρον’’. Στην παρούσα φάση ο επαναληπτικός εμβολιασμός με την τρίτη δόση, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητος είναι προτεραιότητα.»

 
Τελικά θα μάθουμε να ζούμε με την πανδημία για τα επόμενα χρόνια;
Χαράλαμπος Γώγος: «Η πανδημία COVID-19 αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζεται από την επικράτηση του στελέχους ‘’Όμικρον’’ που προκαλεί ηπιότερη νόσο και αυτό οδηγεί σε αποσύζευξη του αριθμού των κρουσμάτων από τις νοσηλείες, τα σοβαρά κρούσματα και ελπίζω σύντομα και από τις απώλειες ζωής. Με την εμβολιαστική κάλυψη που αυξάνεται, τον αυξανόμενο αριθμό νοσούντων στο κύμα αυτό και την επακόλουθη ανοσία που δημιουργείται, σε συνδυασμό με τα θεραπευτικά εργαλεία που έχουμε, μπορεί η νόσος σιγά σιγά να λάβει ενδημική μορφή και να μάθουμε, όπως λέτε, να ζούμε με τον ιό. Η παρουσία νέων πολυδύναμων εμβολίων που θα καλύπτουν τα επικρατούντα στελέχη μπορεί να βοηθήσει στην ετήσια προφύλαξή μας τόσον από το δύσκολο αυτό ιό, όσο και από τον ιό της γρίπης. Είναι βέβαια σημαντικό να προχωρήσει η παγκόσμια κοινότητα σε επέκταση του εμβολιασμού στις φτωχότερες χώρες, ενώ πρέπει να έχουμε συνεχώς την καλύτερη δυνατή επιτήρηση για την εμφάνιση νέων στελεχών του ιού.»

Καρολίνα Ακινόσογλου: «Η πανδημία είναι πιθανό να καταστεί ενδημική τα επόμενα έτη, δεδομένου και της δυνατότητας εμβολιασμού άλλα και των θεραπευτικών επιλογών που διαθέτουμε. Θυμηθείτε όμως ότι η έννοια του εμβολιασμού και της τήρησης των υγειονομικών πρωτόκολλων, όπως για παράδειγμα η σωστή υγιεινή χεριών είναι μια παρακαταθήκη για την πρόληψη αυτής αλλά και για τις επόμενες πιθανές πανδημίες και νοσήματα από άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.»

πηγή: patrisnews.com

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being