Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Διαμαρτυρία του πρώην δημάρχου Μεσολογγίου για παράτυπες αδειοδοτήσεις αιολικών πάρκων

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Διαμαρτυρία του πρώην δημ...

Επιστολή κατά της Περιφέρειας

"Στα Ακαρνανικά όρη σχεδιάζονται ΑΣΠΗΕ άνω των 35 ανεμογεννητριών συνολικά, εμφανιζόμενοι με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης, ήτοι «ανεμογεννήτρια – ανεμογεννήτρια».

Με αυτό τον τρόπο παρακάμπτεται η νομοθεσία, αφού μια μεμονωμένη ανεμογεννήτρια θεωρείται έργο Β κατηγορίας και απαλλάσσεται από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τη δημόσια διαβούλευση και ανάρτηση στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο. Έτσι επιχειρείται να περάσει στα μουλωχτά ένα ισοπεδωτικό έργο, στο κέντρο μιας περιοχής φυσικού κάλλους και οικολογικής σπουδαιότητας.

Η μεθόδευση αυτή έχει ήδη κριθεί απαράδεκτη με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 2157/19) και ακολούθως με απόφαση του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής (ΥΠΕΝ/ΓΔΠΠ/45322/558, 11.05.2021), για αντίστοιχη περίπτωση κατάτμησης έργων ΑΣΠΗΕ στην ΠΕ Τρικάλων.

Αναφέρομαι σε ΕΞΙ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ, ισχύος 4,8 MW το καθένα, σε έξι διαφορετικές θέσεις των δήμων ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ (Τ.Κ ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΟΥ & Τ.Κ ΒΑΡΝΑΚΑ) και ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ (Δ.Κ ΚΑΤΟΥΝΑΣ, Τ.Κ ΘΥΡΙΟΥ, Δ.Κ ΤΡΥΦΟΥ, Δ.Ε. ΜΕΔΕΩΝΟΣ).

Τα παραπάνω Αιολικά Πάρκα χωροθετούνται εντός της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά (ΣΠΠ) GR090 «Όρη Ακαρνανικά» και σε μικρή απόσταση από την περιοχή NATURA (Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ΖΕΠ) GR2310011 «ΟΡΟΣ ΤΣΕΡΕΚΑΣ (ΑΚΑΡΝΑΝIΚΑ)». Η ΣΠΠ και η ΖΕΠ αποτελούν περιοχές εξαιρετικής κρισιμότητας για την επιβίωση του απειλούμενου είδους ορνιθοπανίδας Όρνιου (Gyps fulvus), το οποίο χαρακτηρίζεται ως «Κρισίμως Κινδυνεύον» στην ηπειρωτική Ελλάδα

Η Περιφερειακή αρχή αντί να υπερασπιστεί τη νομιμότητα, το δημόσιο συμφέρον, το φυσικό περιβάλλον και το οικοσύστημα, δυστυχώς συνεργεί στην οφθαλμοφανή παρατυπία δίνοντας τις πρώτες εγκρίσεις και παρακάμπτοντας σκοπίμως το Φορέα Διαχείρισης Μεσολογγίου – Ακαρνανικών.

Ήδη η Ορνιθολογική Εταιρεία και η περιφερειακή παράταξη «Οικολογική Δυτική Ελλάδα» εξέδωσαν ανακοινώσεις – καταγγελίες (https:/Foikologiki-dytiki-ellada-i-perifereia-ofeilei-na-anakalesei-tis-paratypes-apofaseis-adeiodotisis-aiolikon-stathmon-stin-aitoloakarnania), μέσω των οποίων ζητούν την άμεση ανάκληση αυτών των αδειών από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Λ. Δημητρογιάννη.

Δεν γνωρίζω αν ζητήθηκε, όπως η νομοθεσία προσδιορίζει, η έκφραση της σύμφωνης γνώμης των δήμων ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ και ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ, αλλά σε κάθε περίπτωση θεωρώ πως τα Δημοτικά Συμβούλια οφείλουν να αναλάβουν τώρα πρωτοβουλίες, γιατί το όλο ζήτημα τους αφορά άμεσα".

 
Παναγιώτης Α. Κατσούλης

Εκπαιδευτικός – Καθηγητής Πληροφορικής

Πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις