Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τι αλλάζει σε πρωτόκολλα και τεστ για να ανοίξουν τα σχολεία- «Κλειδώνει» η 10η Ιανουαρίου

Τι αλλάζει σε πρωτόκολλα και τεστ για να...

Ανοίγουν σήμερα παιδικοί σταθμοί και φροντιστήρια

Μέχρι την Τετάρτη το αργότερο αναμένεται να έχει συνεδριάσει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, με κύριο θέμα τα σχολεία και το άνοιγμά τους μετά τις γιορτές με δεδομένο και το «τσουνάμι» της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού που έχει κατακλύσει την Ελλάδα.

Θα ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου τα σχολεία; Με ποιους όρους και ποια πρωτόκολλα; Θα διατηρηθεί το 50% + 1 για το κλείσιμο των τάξεων; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που ταλαιπωρούν, γονείς,, επιστήμονες και κυβέρνηση.Το σχέδιο της ειδικής υποεπιτροπής, επιφορτισμένης με τα ζητήματα των σχολείων, φαίνεται πάντως πως έχει «κλειδώσει» και απομένει η τελική απόφαση της Επιτροπή και βέβαια η αποδοχή των εισηγήσεων των επιστημόνων από την κυβέρνηση.

Η ημερομηνία φαίνεται πάντως πως έχει κλειδώσει και είναι η 10η Ιανουαρίου όπως άλλωστε είχε προγραμματιστεί, καθώς η Επιτροπή δεν δείχνει να βλέπει σκοπιμότητα στην αναβολή του ανοίγματος και την παράταση των διακοπών.

 
 
Από την άλλη η επιτροπή προκρίνει αλλαγές στο τεστινγκ, ζητώντας να υποβάλλονται οι μαθητές σε rapid αντί για self test, αν βέβαια αυτό κριθεί εφικτό. Σε  περίπτωση εύρεσης κρούσματος, όλοι οι μαθητές , εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται με rapid test. Παράλληλα, καταργείται ο «σταυρός» (τεστινγκ στους μαθητές που κάθονταν δίπλα, πίσω , ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα) και πλέον θα γίνεται rapid τεστ σε όλους τους μαθητές της τάξης.

Stop στις εκδρομές
Μέχρι στιγμής υπάρχει η  απόφαση της κυβέρνησης να ανασταλούν οι σχολικές εκδρομές με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο εντός και εκτός της Επικράτειας με  υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε ήδη από τις 30 Δεκεμβρίου, η οποία περιλαμβάνει όλα τα περιοριστικά μέτρα που είχαν ληφθεί για την ανάσχεση και αυτού του κύματος της πανδημίας κατά του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει:

Αναστέλλεται η πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο εντός και εκτός της Επικράτειας.
Πλήρης λειτουργία δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης με δια ζώσης εκπαίδευση (ομαδικά, ατομικά μαθήματα και εξετάσεις) με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που εκδίδονται από τη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Σήμερα το υφιστάμενο πρωτόκολλο, το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς και γονείς, προβλέπει ότι για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να νοσήσουν παραπάνω από τους μισούς μαθητές (50%+1). Παράλληλα αρκετοί ειδικοί ζητούσαν εδώ και καιρό να ακυρωθούν οι σχολικές εκδρομές που είχαν γίνει εστία υπερμετάδοσης κορονοϊού.

 

Κανονικά λειτουργούν σήμερα βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί

Οι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί λειτουργούν κανονικά τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο, τα ανωτέρω ισχύουν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υπ’ αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 81558/2021 (ΦΕΚ Β’ 6290/29-12-2021) ΚΥΑ για τα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 06:00»

Ανοίγουν σήμερα τα φροντιστήρια - Δωρεάν μοριακά ζητούν οι εκπαιδευτικοί

Τα φροντιστήρια, τα Κέντρα Μελέτης και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, ανοίγουν σήμερα, Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου, εν μέσω προβληματισμού για την επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες διδασκαλίας λόγω την επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον, με την Ομοσπονδία ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, να προειδοποιεί κάνοντας λόγο για υγειονομική βόμβα.


«Καμιά οδηγία, καμιά πρόνοια, χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές κυριολεκτικά ξεχασμένοι από το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος και συνεχίζει ως εξής: «Αν συνυπολογίσει κανείς στους χώρους αυτούς και τα περιβόητα Κέντρα Μελέτης που λειτουργούν χωρίς θεσμικό πλαίσιο και δεν υπάγονται σε κανέναν εποπτικό φορέα, γίνεται φανερό ότι πρόκειται για μια υγειονομική βόμβα εκατοντάδων χιλιάδων διδασκόντων και διδασκόμενων που μπορεί να μεταδώσουν αστραπιαία τον ιό στην κοινότητα».

«Καλούμε άμεσα την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει μέτρα. Σε πολλούς από τους χώρους αυτούς, όπως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, οι αίθουσες είναι μικρές, οι αναλογίες τ.μ. ανά εκπαιδευόμενο που τίθενται από το θεσμικό πλαίσιο δεν τηρούνται και υπάρχει συχνά το φαινόμενο των αδήλωτων τάξεων-εκπαιδευτικών-μαθητών που συνωστίζονται σε χώρους χωρίς καμιά διασφάλιση υγιεινής και ασφάλειας».

«Απαιτούμε δωρεάν μοριακά τεστ για όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να διευκολυνθεί η ακριβής ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Ζητάμε την αναστολή του ανοίγματος των εκπαιδευτικών μονάδων μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας», καταλήγει η ΟΙΕΛΕ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις