Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

RETROSPECTIVE 2021

/

Νίκες, ήττες παραιτήσεις και μια φυλάκιση- Το "πρόσωπο" και τα πρόσωπα της πολιτικής

Νίκες, ήττες παραιτήσεις και μια φυλάκισ...

Οι Αχαιοί που απασχόλησαν την πολιτική επικαιρότητα

Η πολιτική είναι δύσκολο σπορ. Το 2021 σε κάποιους έβαλε δύσκολα σπριντ και σε κάποιους άλλους απλές ασκήσεις... γυμναστικής. Οι Αχαιοί πάντως απασχόλησαν την πολιτική επικαιρότητα σε πανελλήνιο αλλά και σε τοπικό επίπεδο.

Άλλοι με θετικό και άλλοι με αρνητικό πρόσημο. Άλλοι με τις νίκες και άλλοι με τις ήττες τους. Ένας εξ αυτών και με τη φυλάκιση του. 

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ

Πρόσωπο της χρονιάς για την Αχαΐα  σε επίπεδο πολιτικής ο ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Κατσανιώτης οποίος στον τελευταίο κυβερνητικό ανασχηματισμό στις 31 Αυγούστου του 2021, ανέλαβε τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τον απόδημο ελληνισμό. Η υπουργοποίηση του κ. Καστανιώτη ο οποίος ανήκει στην εσωκομματική «πτέρυγα» του Αντώνη Σαμαρά, ήρθε σε μια περίοδο που η περιοχή αναρωτιόταν προς τι η εξαίρεσή της από τα υπουργικά χαρτοφυλάκια.

Ο κ. Κατσανιώτης γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1969 στο Λάπα Αχαΐας και μεγάλωσε στην Πάτρα.Είναι πτυχιούχος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής.

Συνέχισε τις σπουδές του στον τομέα της Επικοινωνίας μέσα από πληθώρα επαγγελματικών σεμιναρίων που αφορούσαν την πολιτική επικοινωνία, τις τεχνικές πωλήσεων, το on line marketing, τη διαχείριση κρίσεων και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Εργάστηκε σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα στον τομέα του μάρκετινγκ και της επικοινωνίας, ενώ ίδρυσε τη δική του εταιρεία συμβούλων επικοινωνίας.

Υπήρξε διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) από το 2007 μέχρι και το 2009 και το 2012 ανέλαβε τη θέση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Το 2014 ήταν υποψήφιος για τη θέση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας καταγράφοντας εντυπωσιακά ποσοστά που παραλίγο να τον φέρουν στη θέση του νικητή μετά από μια αναμέτρηση- θρίλερ.Τον Νοέμβριο του 2015 ορίσθηκε ως αναπληρωτής Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Ηττημένος των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ ο πρώην Πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαϊας Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και εγγυητής της ενότητας στην επόμενη μέρα. Ενώ ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες για την ολική επαναφορά του τελικά κατέληξε σε βαριά  ήττα χάνοντας  ακόμη και το κάστρο της Αχαϊας. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν κατάφερε στο δεύτερο γύρο να γυρίσει το παιχνίδι, μολονότι άλλαξε πλήρως τη στρατηγική του, θυμίζοντας τις εποχές του «σκληρού ροκ». 

Ωστόσο η παρουσία στου στο ΚΙΝ.ΑΛ. την επόμενη μέρα αποτελεί εγγύηση για την ενότητά του. Ο ίδιος ξεκαθάρισε στη δήλωσή του ότι θα συνεχίσει τον αγώνα, εννοώντας ότι πολιτικά θα παραμείνει ενεργός και εντός ΚΙΝ.ΑΛ. με στόχο να γινει η παράταξη κίνημα εξουσίας. «Σε ό,τι με αφορά, θα συνεχίσω τον αγώνα για τις προοδευτικές μας ιδέες, για να γίνει η Παράταξή μας κίνημα εξουσίας, με μια προοδευτική κυβερνητική πρόταση, που θα απαντά στα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες, την Ελλάδα», τόνισε και επεσήμανε με νόημα: «Όλοι μαζί, οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των μελών, των φίλων και των δημοκρατών πολιτών. Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πείσμα και πάθος και θα πάμε μπροστά».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Ο Αχαιός Ανδρέας Λοβέρδος πρωταγωνίστηκε δύο φορές φέτος στην επικαιρότητα. Η μια ήταν το περασμένο Γενάρη με την αιφνιδιαστική καρατόμησή του από τη θέση του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝ.ΑΛ. κάτι που ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια της Φώφης Γεννηματά να ανακοψει τη "δεξιά" πτέρυγα ενόψει των επερχόμενων εσωκομματικών εκλογών. 

Η δεύτερη φορά που ο Ανδρέας Λοβέρδος απασχόλησε την επικαιρότητα ήταν στις τελευταίες εσωκομματικες εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛ. Δεν κατάφερε να περάσει στο δεύτερο γύρο για λίγες χιλιάδες ψηφους παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοήσεις του έδιναν προβάδισμα και στήριξε ανοικτά τον Νίκο Ανδρουλάκη στη μάχη του με τον Γιώργο Παπανδρέου.

«Θέλω να πω όσο πιο δυνατά μπορώ ότι το ΠΑΣΟΚ, η δημοκρατική παράταξη, έχει μέλλον. Συνεχίζω δυνατά με σεμνότητα και ενότητα» συμπλήρωσε για το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο, την ώρα των δηλώσεων τον έφερνε πια τρίτο σε κατάταξη.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαϊας Κώστας Μάρκου δεν μας απασχόλησε το 2021 μόνο με τις επιδόσεις του σε επίπεδο πολιτικών παρεμβάσεων, πάντα μαζί με την έταιρη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό, τη Σία Αναγωστοπούλου, αλλά και με τη δυσκολία του να λάβει τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, ακριβώς λόγω του ρόλου του βουλευτή.

Μετά την συνταξιοδότησή του υπήρξε από την γενική συνέλευση της Ιατρικής σχολής η απόφαση ο κ. Κώστας Μάρκου να γίνει ομότιμος καθηγητής. Ωστόσο όταν αυτή η απόφαση έφτασε στη Σύγκλητο τέθηκαν ερωτήματα για το αν υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του Ομότιμου καθηγητή και αυτής του βουλευτή.

Η απόφαση ελήφθη τελικά στις 20 Δεκέμβρη απο τη Σύγκλητο ομόφωνα. 

Από τις στιγμές που δεν θα ξεχάσουμε, αυτή της ανακοίνωσης του θανάτου του ιδρυτη του thebest.gr Νάσου Νασόπουλου από τον Κώστα Μάρκου και απο το βήμα της Βουλής.

ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

Ο Αχαιός Παύλος Μαρινάκης εξελέγη νέος Γραμματέας της ΝΔ, ομόφωνα και δια βοής, από τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής στις 10 του Δεκέμβρη. Ήταν μια πρόταση του ίδιου του Πρωθυπουργού, η κίνηση του οποίου ερμηνεύτηκε ως σήμα ανανέωσης, όχι μόνο σε επίπεδο προγραμματικού λόγου αλλά και σε επίπεδο στελεχών.
Ο Παύλος Μαρινάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Από το 2010 ασκεί μάχιμη δικηγορία με ειδίκευση στο Ποινικό Δίκαιο και διατηρεί δικό του δικηγορικό γραφείο. Ως φοιτητής δραστηριοποιήθηκε έντονα στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής. Στο Συνέδριο Επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ το 2016 εκλέχτηκε στην πρώτη θέση της Κεντρικής Επιτροπής και έως το 2019 διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Οργάνωσης. Στο 12ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ τον Οκτώβριο του 2019 εξελέγη Πρόεδρος με ποσοστό 87%.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ

Ο Αχαιός πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής συνελήφθη στα μέσα Ιουλίου (15 Ιουλίου 2021) στην Πάτρα για παραβίαση των περιοριστικών όρων που του είχε επιβάλει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων μετά την καταδίκη του σε κάθειρξη 5 ετών για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο Μιχάλης Αρβανίτης είχε κριθεί ένοχος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης πέντε ετών, πρόστιμο 20.000 ευρώ καθώς και η υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα κάθε 1η και 15 του μηνός. 

Την αποφυλάκισή του  από τις φυλακές Δομοκού αποφάσισε  στις 6 Σεπτέμβρη του 2021 το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης μία φορά το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

AΝΔΡΕΑΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

 Σίγουρα ο Ανδρέας Αθανασόπουλος δεν θα ήθελε να είναι πρόσωπο της χρονιάς. Τουλάχιστον όχι με αυτό τον τρόπο. Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Πρασίνου και Κοιμητηρίων του Δήμου Πατρέων ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο σκανδάλου μετά την καταγγελία γυναίκας για κακοποιητική συμπεριφορά σε βάρος της και μάλιστα σε χώρο του Δήμου, οδηγήθηκε σε παραίτηση και από τη θέση του Αντιδημάρχου και από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου.

Για το θέμα που προέκυψε, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τις δημοτικές παρατάξεις, ενώ η υπόθεση έλαβε τεράστιες διαστάσεις και στα social media ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Τα αντικείμενα της αντιδημαρχίας του ανέλαβε ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης.

ΗΛΙΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης "Ώρα Πατρών" παραιτήθηκε από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Πατρέων 

Τη θέση του στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πατρέων κατέλαβε ο Γιάννης Λάμπρου.

Ο Ηλίας Γρηγόρης ήταν ένας από τους πιο έντονους και παρεμβατικούς δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Πατρέων. Ο λόγος του οξύς και καθαρός, χωρίς φτιασιδώματα και δεύτερες σκέψεις και ο τρόπος του αδιαμφισβήτητα εκρηκτικός. Η παραίτησή του από τη θέση του δημοτικού συμβούλου της “Ωρας Πατρών” ήταν μια μη αναμενομένη εξέλιξη, τουλάχιστον για όσους παρακολουθούσαν το δημοτικό ρεπορτάζ. Οι πληροφορίες λένε ότι ήταν μια δική του απόφαση η οποία υπαγορεύτηκε από την πίεση των καθηκόντων του και των πολλών του υποχρεώσεων.

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΝΑΒΗΣ

Ο γνωστός ναυτιλιακός πράκτορας και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Πατρέων κέρδισε άνετα τις εκλογές για την Προεδρία της ΔΕΕΠ Αχαϊας της Νέας Δημοκρατίας κατακτώντας ευρεία διαφορά έναντι του αντιπάλου του, Νίκου Κατσουγκράκη. 

«Η ανάδειξη μου, ως προέδρου της ΔΕΕΠ Αχαϊας, δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς από την πλευρά μου, ούτε για διθυραμβικές δηλώσεις. Έχω πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που επωμίζομαι ως προς την αναγέννηση της οργάνωσης μας, η οποία θα έλθει με τη συνδρομή όλων. Καμία και κανένας δεν περισσεύει στη μεγάλη προσπάθεια που θα πρέπει να καταβάλλουμε. Ούτε φυσικά ο Νίκος Κατσουγκράκης, τον οποίο συγχαίρω για τον ωραίο αγώνα που έδωσε και τον καλώ να συνδράμει σ’ αυτήν, ως ένα άξιο και ικανό στέλεχος.

Από σήμερα, προχωράμε μαζί, ενωμένοι, για το καλό της παράταξης μας και της Αχαϊας. Σκοπός μας είναι η προώθηση και η ενίσχυση του έργου της κυβέρνησης μας, της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αντίπαλοι μας είναι οι παθογένειες πολιτικών του παρελθόντος, καθώς και τα προβλήματα του τόπου μας, σε συνδυασμό με τις προκλήσεις του μέλλοντος» ανέφερε στη δήλωση του στέλνοντας μήνυμα ενότητας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Retrospective 2021