Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός 200 Χρόνια Από Την Ελληνική Επανάσταση Νάσος Νασόπουλος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Επιστολή Μαρλαφέκα στον Άδωνι Γεωργιάδη για τους υπέρογκους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Επιστολή Μαρλαφέκα στον Άδωνι Γεωργιάδη ...

Ζητά να αναληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες ώστε να μετριασθούν οι επιβαρύνσεις σε σημαντικό βαθμό καθώς κινδυνεύει η βάση της μεταποιητικής δραστηριότητας της περιοχής

To Επιμελητήριο Αχαΐας και ο πρόεδρος του Πλάτωνας Μαρλαφέκας απέστειλαν την Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, επιστολή όπου γίνεται λόγος για τις υπέρογκες αυξήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ που επιβαρύνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Μαρλαφέκας ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να αναληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες, ώστε να μετριασθούν αυτές οι επιβαρύνσεις σε σημαντικό βαθμό, καθώς κινδυνεύει η βάση της μεταποιητικής δραστηριότητας της περιοχής της Αχαΐας.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

κ. Υπουργέ,

με την παρούσα αναφερόμαστε στις υπέρογκες αυξήσεις των λογαριασμών της ΔΕΗ, με τις οποίες επιβαρύνεται η μικρομεσαία επιχείρηση και ιδιαίτερα της περιφέρειας.

Έχει αναφερθεί πως, για ένα μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, μέχρι το 2023, αναμένεται να διαμορφωθούν μεταξύ της ΔΕΗ και μεγάλων πελατών συμβάσεις με σημαντικές μεν αυξήσεις, αλλά που αποτελούν προϊόν συμβιβασμού με την αγορά.

Η επαρχιακή μικρομεσαία όμως επιχείρηση, δεν έχει αυτή την δυνατότητα αλλά παράλληλα έχει μεγάλες επιβαρύνσεις σε σχέση με τις χρεώσεις που ίσχυαν πριν, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η προσαρμογή ΤΕΑ (Τιμή εξισορρόπησης αγοράς) φθάνει στο +95%, επί της πραγματικής αξίας του ρεύματος.

Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις είναι ενεργοβόρες με την έννοια πως το σημαντικότερο στοιχείο του κόστους είναι η ενέργεια, με αποτέλεσμα να χάνουν σταδιακά την ανταγωνιστικότητά τους, επ΄ωφελεία άλλων μεταποιητικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Πλέον δε της επιβαρύνσεως από την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, θα πρέπει να καταγραφεί η αύξηση των πρώτων υλών, υλικών συσκευασίας και βοηθητικών υλών, που σημαίνει πως όλες αυτές οι αυξήσεις υποχρεωτικά θα μετακυληθούν στην τελική τιμή των προϊόντων με αλυσιδωτές προεκτάσεις, όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα.

Αυτά όλα συμβαίνουν, μετά την δεκαετή οικονομική κρίση και την διετή κρίση λόγω της πανδημίας που προκάλεσαν σημαντική υστέρηση μέχρι εξαντλήσεως στην μεταποιητική δραστηριότητα.

κ.Υπουργέ, με παλαιότερα υπομνήματά μας προς το Υπουργείο σας, είχαμε επισημάνει την μειονεκτική θέση των επιχειρήσεων της περιφέρειάς μας, που στερούνται ακόμη και σήμερα  βασικών υποδομών, στοιχεία που μειώνουν συνολικά την ανταγωνιστικότητά τους.  Ιδιαίτερα δε επισημαίνουμε :

1)      Το κορεσμένο δίκτυο της Πελοποννήσου που διαχρονικά δεν επιτρέπει την ανάπτυξη της αυτοπαραγωγής ενέργειας μικρής και μεσαίας κλίμακας στις επιχειρήσεις και για παράδειγμα αναφέρουμε την απαγόρευση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των επιχειρήσεων δυναμικότητας 100 Kw, που θα μείωνε σημαντικά το ενεργειακό κόστος και

2)      Το ανύπαρκτο δίκτυο φυσικού αερίου που στερεί τις επιχειρήσεις από την δυνατότητα χρήσης εναλλακτικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να μειονεκτούν ανταγωνιστικά έναντι των άλλων ομοειδών επιχειρήσεων άλλων περιοχών που απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα αυτής της υποδομής, καθώς η ωφέλεια από την χρήση του είναι αναμφισβήτητη και μειώνει το ενεργειακό κόστος τουλάχιστον κατά 40%.

Αναγνωρίζουμε την παγκοσμιότητα του φαινομένου, παράλληλα δε θεωρούμε πως στοχευμένες δράσεις θα μετριάσουν τις επιπτώσεις αυτές στις επιχειρήσεις της περιφέρειάς μας, που λόγω των ως άνω μειονεκτημάτων βρέθηκε απροετοίμαστη  στην ενεργειακή κρίση, επιδεινώνοντας τα ήδη υπαρκτά προβλήματα βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας.

Κατόπιν των ανωτέρω, και λαμβάνοντας υπόψη πως:

-Η περιοχή μας, όπως έχει ήδη διατυπωθεί με σαφήνεια, είναι ειδικών συνθηκών, που χρήζει ιδιαίτερης επιμέλειας και προσοχής από την πολιτεία.

-η ανυπαρξία των υποδομών και των ωφελημάτων, αγγίζει τα όρια του μη θεμιτού ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα να έχουμε υστέρηση επενδύσεων και επεκτατική καθήλωση των ήδη λειτουργουσών επιχειρήσεων.

Παρακαλούμε να αναληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες, ώστε να μετριασθούν αυτές οι επιβαρύνσεις σε σημαντικό βαθμό, καθώς κινδυνεύει η βάση της μεταποιητικής δραστηριότητας της περιοχής μας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις