Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κορωνοϊός: Κρίσιμο το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου- Πόσο δύσκολος θα είναι ο χειμώνας

Κορωνοϊός: Κρίσιμο το πρώτο δεκαήμερο το...

Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ

Ο καιρός αλλάζει και ο χειμώνας είναι προ των πυλών, υπό την απειλή του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η επιστημονική κοινότητα εξετάζει συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και -σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας το απόγευμα της Πέμπτης (21.10.2021) – το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου αναμένεται να “δείξει” πώς θα εξελιχθεί ο φετινός χειμώνας.       “Μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου αναμένουμε να εκτιμήσουμε στην πράξη την ένταση της χειμερινής επιδημικότητας στην πρώτη χειμερινή περίοδο μετά τον μαζικό εμβολιασμό”, είπε χαρακτηριστικά ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Και συνέχισε: “Αναμένουμε σίγουρα με ήπια προς μέτρια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία στις περιοχές που η εμβολιαστική κάλυψη δεν έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Ήδη τις τελευταίες δύο εβδομάδες είδαμε μια σημαντική, ήπια, αύξηση των εισαγωγών συνολικά στα νοσοκομεία της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας”.

Ωστόσο, οι ειδικοί αναμένουν να εκτιμήσουν «αν πρόκειται για μία απλή διακύμανση ή αυξημένη επιδημικότητα, με την αυξημένη επιδημικότητα να κερδίζει έδαφος μέρα με την ημέρα». Επιπλέον, ο Γκίκας Μαγιορκίνης παρατήρησε ότι ήδη από φέτος το φθινόπωρο βλέπουμε μία αύξηση των ιώσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό είναι δείγμα ότι και τον χειμώνα, η νοσηρότητα θα είναι αυξημένη αν συνεχίσει η χαλάρωση της προσοχής.

Ο ρόλος της τρίτης δόσης και τα νέα μέτρα

Ερωτηθείσα για το τέταρτο κύμα και το ενδεχόμενο νέων μέτρων, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε πως “είμαστε σε μία χρονική στιγμή που περιμένουμε να δούμε πώς θα είναι αυτός ο χειμώνας. Κάθε εβδομάδα παρακολουθούμε τα κρούσματα πάρα πολύ στενά. Δεν έχουμε συζητήσει άλλα νέα μέτρα. Όπου χρειαστεί να κάνουμε κάτι παραπάνω θα το κάνουμε. Η τρίτη δόση είναι πολύ σημαντική, ειδικά για τους άνω των 60 ετών. Φαίνεται πως υπάρχει αξία στην τρίτη δόση, γιατί η ανοσία μειώνεται μετά το εξάμηνο”.

Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ

Το απόγευμα της Πέμπτης (21.10.2021), ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.407 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 34, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.519 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 347 (63.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 81.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 306 (88.18%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 41 (11.82%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.270 ασθενείς.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις