Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΑΙΔΙ

/

Τι περιλαμβάνει η πρώτη επίσκεψη στον παιδίατρο του νεογνού

Τι περιλαμβάνει η πρώτη επίσκεψη στον πα...

Ενημερωθείτε από το doctoranytime.gr

Η πιο όμορφη στιγμή στη ζωή ενός ανθρώπου έφτασε και κρατά επιτέλους αγκαλιά το νεογέννητό του. Τα συναισθήματα πολλά, το άγχος επίσης, ειδικά για κάποιον που γίνεται για πρώτη φορά γονέας. Τι θα γίνει τώρα με την επιστροφή στο σπίτι από το μαιευτήριο; Πώς θα καταφέρω να φροντίσω το μωρό μου; Αυτές είναι μόνο μερικές από τις σκέψεις που κατακλύζουν το μυαλό των νέων γονιών.

Η πρώτη επίσκεψη του παιδιάτρου στο σπίτι λίγες μέρες αφότου επιστρέψουν οι γονείς και το μωρό από το μαιευτήριο είναι καθοριστική. Ο παιδίατρος είναι εκείνος που θα δώσει απαντήσεις σε όλα τα άγχη, τις ανησυχίες και τις απορίες των νέων γονιών και είναι υπεύθυνος να τους καθησυχάσει και τους δώσει κατευθυντήριες γραμμές για τη φροντίδα του μωρού.

Το πρώτο βήμα πριν έρθει ο παιδίατρος στο σπίτι είναι να καταγράψετε τις ερωτήσεις και τις απορίες που έχετε να του εκθέσετε. Αυτό είναι σημαντικό, διότι εκείνη τη στιγμή πιθανόν να ξεχάσετε να ρωτήσετε αυτά που θέλετε λόγω άγχους ή περιορισμένου χρόνου. Ο γιατρός θα σας δώσει οδηγίες σχετικά με τη διατροφή του μωρού, το μπάνιο του, την αλλαγή της πάνας, τη θερμοκρασία στο χώρο, τις συνθήκες του δωματίου, την ένδυσή του.

Πολύ σημαντική είναι η καταγραφή από το γιατρό τόσο του οικογενειακού όσο και του ατομικού ιστορικού του μωρού. Θα πρέπει να του αναφέρετε πληροφορίες για την εγκυμοσύνη, τυχόν υποκείμενα νοσήματα της μαμάς, τυχόν φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει η μαμά, αλλά και ιστορικό κυήσεων της μαμάς.

Στο βιβλιάριο του μωρού αναφέρονται ήδη από το μαιευτήριο οι πρώτες εξετάσεις και η πορεία του κατά τις πρώτες μέρες της ζωής του. Εκεί αναγράφεται ο ίκτερος, το βάρος της γέννησης, τυχόν επιπλοκές κατά τον τοκετό, εμβόλια ή φάρμακα που του χορηγήθηκαν κατά τη γέννηση.

Aπό την πλευρά του ο γιατρός θα ελέγξει τη γενική εικόνα του μωρού, την αντίδρασή του στα ερεθίσματα που λαμβάνει αναλόγως της ηλικίας του αλλά και την κλινική του κατάσταση.

Τέλος, στο πρώτο ραντεβού θα καθοριστεί πότε θα είναι το επόμενο ραντεβού, αλλά και πότε θα ξεκινήσει να κάνει εμβόλια και ποια θα είναι αυτά. Φυσικά, ο παιδίατρος από εκείνη τη στιγμή και μετά θα πρέπει να είναι διαθέσιμος για εσάς και να επικοινωνεί άμεσα μαζί σας όποτε τον χρειάζεστε. Άλλωστε για τα επόμενα χρόνια θα χρειαστεί να βρεθείτε αρκετές φορές στο ιατρείο του για την παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού σας.

Αν στο μεταξύ έχεις κάποια απορία και χρειάζεσαι συνομιλία με παιδίατρο απευθείας υπάρχει η δυνατότητα online chat στο οποίο μπορείς να συζητήσεις με γιατρό άμεσα, είτε παιδίατρο είτε άλλης ειδικότητας. Στο chat θα βρεις άμεση και γρήγορη ανταπόκριση χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να αντικαταστήσει κάποια φυσική εξέταση. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει η ανάλογη παραπομπή σε γιατρό εφόσον κριθεί απαραίτητο.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being