Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Must-see: Το απίστευτο Μουσείο Περιβάλλο...

NATURE

Must-see: Το απίστευτο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

Δείτε μέχρι και ανοιχτό ενυδρείο που αναπαριστά σε τομή τη λίμνη, με ζωντανά ψάρια και φυτά της περιοχής!

TOURISM RESTART
/

Στη Στυμφαλία, εκεί που ο Ηρακλής αντιμετώπισε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες, τον έκτο του μύθο δηλαδή, ένα ξεχωριστής αισθητικής Μουσείο, το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, επιδιώκει να καταδείξει την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης, εστιάζοντας στην αρμονική συνύπαρξή τους στη λεκάνη της Στυμφαλίας. 

Στόχος του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής. 

Τι θα δείτε ;

Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας βρίσκεται στην πλαγιά ενός από τους κατάφυτους λόφους που περιβάλλουν τη Λίμνη Στυμφαλία. Εκεί απομάκρυνε ο Ηρακλής τις Στυμφαλίδες όρνιθες, σύμφωνα με τη μυθολογία. 

Στην πρώτη ενότητα του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας θα βρείτε στοιχεία για το περιβάλλον της περιοχής και τη σημασία του. 

 

Η Στυμφαλία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000. Η λίμνη της Στυμφαλίας και το όρος Ζήρεια έχουν μεγάλη οικολογική αξία. Επικοινωνούν με υπόγειους αλλά και ορατούς δρόμους νερού, ορίζοντας την υδατική λεκάνη της Στυμφαλίας, τη μεγαλύτερη ορεινή υδατική λεκάνη της Πελοποννήσου. Αυτή αποτελεί και τον νοτιότερο ορεινό υγροβιότοπο των Βαλκανίων, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. 

Στη δεύτερη ενότητα θα δείτε πώς το περιβάλλον της περιοχής επηρέασε την ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας, και ειδικότερα των παραδοσιακών επαγγελμάτων. Για να κατανοήσετε καλύτερα την ιστορία, τη λαογραφία, το περιβάλλον και τη ζωή στη Στυμφαλία ανά τους αιώνες, το Μουσείο Περιβάλλοντος διαθέτει: 

Εικαστικά σύνολα για τη χρήση των αντικειμένων
Πλούσιο εποπτικό υλικό εκπαιδευτικού χαρακτήρα
Μακέτες
Πρωτότυπες ψηφιακές αναπαραστάσεις
Ταινίες τεκμηρίωσης 
Στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας έχετε πρόσβαση σε ένα μοναδικό για τον ελληνικό χώρο έκθεμα: ανοιχτό ενυδρείο που αναπαριστά σε τομή τη λίμνη, με ζωντανά ψάρια και φυτά της περιοχής!

Στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, οργανώνονται εκδηλώσεις και αναπτύσσονται δράσεις πολιτισμού. 

 

Ενδιαφέροντα για τα παιδιά 

Οι μικροί επισκέπτες θα χαρούν να ανεβούν στη βάρκα για να δουν από κοντά φυτά και ψάρια του υγροβιότοπου, όπως φαίνονται στην τομή της λίμνης στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου Περιβάλλοντος. Παράλληλα, έχουν την ευκαιρία να δουν πρωτότυπες μακέτες. Επιπλέον, οι ψηφιακές αναπαραστάσεις του Μουσείου ζωντανεύουν στα μάτια των παιδιών πώς οι άνθρωποι ζούσαν σε αρμονία με τη φύση, για χιλιάδες χρόνια, γύρω από τη Λίμνη Στυμφαλία.


Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με παιχνίδια και δραστηριότητες, για σχολεία και ομαδικές επισκέψεις, όπως το πρόγραμμα «Παιχνίδια μυστικά, στης λίμνης τα νερά».

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr