Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Πάτρα: Βιβλία να μας κρατήσουν συντροφιά...

BOOKS

Πάτρα: Βιβλία να μας κρατήσουν συντροφιά το καλοκαίρι

Μία Πάστα Σεράνο, Μάθιου Μακόναχι, Λαζόπουλος, Ακάκιος και ο Ραγιάς του Καλπούζου

TOURISM RESTART
/

Οι Πατρινοί τηρούν και φέτος το καλοκαίρι την όμορφη συνήθεια να πηγαίνουν ν’ αγοράσουν βιβλία που θα τους συντροφεύσουν στις διακοπές τους, στην παραλία, στο βουνό ή τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια στη βεράντα ή τον κήπο τους.

Βέβαια είναι μεγάλη η χαρά και για τους βιβλιοπώλες να τους εξυπηρετούν και να τους βοηθούν να επιλέξουν το ιδανικό ανάγνωσμα για το καλοκαίρι.

Στο κείμενο που ακολουθεί το thebest.gr συγκέντρωσε τίτλους βιβλίων για το αναγνωστικό κοινό, το φετινό καλοκαίρι με την πολύτιμη συνδρομή και βοήθεια της Ασπασίας Αγγελή Παπαχρίστου, του βιβλιοπωλείου "Η Γωνιά του Βιβλίου" στην Αγ. Νικολάου 32, στην Πάτρα.

Ξεκινάμε με το «Ναυάγιο», το νέο μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας. Το προηγούμενο δε βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη «Σασμός» διασκευάζεται αυτή την περίοδο σε τηλεοπτική σειρά για το κανάλι Alpha, σε σκηνοθεσία Κώστα Κωστόπουλου και πρωταγωνιστές την Μαρία Τζομπανάκη, τον Δημήτρη Ήμελλο, τον Ορφέα Αυγουστίδη, τον Δημήτρη Λάλο και την Μαρία Πρωτόπαππα.

Μία άλλη πρόταση για το φετινό καλοκαίρι στους λάτρεις του βιβλίου είναι το νέο βιβλίο της Βικτόρια Χίσλοπ, της Βρετανής που πλέον «πολιτογραφήθηκε» Ελληνίδα. Τίτλος του «Μία νύχτα του Αυγούστου» (εκδόσεις Ψυχογιός) και αποτελεί τη συνέχεια του παγκόσμιου μπεστ σέλερ βιβλίου της Χίσλοπ «Το Νησί». Η Daily Mail έχει γράψει για τη Χίσλοπ πως κάθε σελίδα αναδίδει την αγάπη της για την Ελλάδα. Το δε προηγούμενο βιβλίο της με τίτλο «Καρτ Ποστάλ» γυρίζεται τώρα σε σειρά μυθοπλασίας για λογαριασμό της ΕΡΤ και μεταξύ των πρωταγωνιστών είναι ο Ανδρέας Κωνσταντίνου.

Στο βιβλίο «Ακάκιε» των εκδόσεων Διόπτρα, ο Κώστας Κρομμύδας παρουσιάζει μία αληθινή ιστορία εμπνευσμένη από τη ζωή του Λευτέρη Μαντζίκα, συνδημιουργού της περίφημης βιομηχανίας ζυμαρικών Μίσκο και είναι ένα βιβλίο που έρχεται να συγκινήσει και να θυμίσει στον καθένα από εμάς πως η ουσία στη ζωή είναι να παραμένεις Άνθρωπος.  

Αίσθηση έχει ήδη κάνει το νέο βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου «Ραγιάς, Μέρες και Νύχτες 1821» που έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ο 61χρονος συγγραφέας που κατάγεται από την Άρτα και έχει τιμηθεί με το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) για το μυθιστόρημά του «Ιμαρέτ», έχει για ήρωα στο νέο του βιβλίο τον Αγγελή που βιώνει το μεγαλείο και τη σκοτεινή πλευρά του ματοβαμμένου Εικοσιένα γκρεμίζοντας μυθεύματα και φανερώνοντας καταχωνιασμένες αλήθειες. Η ιστορία που περιγράφει ο Γιάννης Καλπούζος απλώνεται από το 1816 έως το 1829 σε Πάτρα, Τριπολιτσά, Ναύπλιο και Μεσολόγγι.

Ο μεγαλωμένος στα Ψηλαλώνια της Πάτρας, διακεκριμένος αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος μας ξεναγεί στο βιβλίο του, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, «Ο Ουρανός της Ελλάδας, Καλοκαίρι», στον ελληνικό ουρανό ανά εποχή του έτους αναλύοντας ποιοι αστερισμοί είναι ορατοί κάθε φορά, εν προκειμένου την καλοκαιρινή περίοδο.

Με την ευκαιρία της προβολής της τελευταίας ταινίας του Γούντι Άλεν «Το Φεστιβάλ του Ρίφκιν» στις ελληνικές αίθουσες, οι σινεφίλ αναγνώστες μπορούν να πάρουν μαζί τους στις διακοπές να διαβάσουν το αποκαλυπτικό, αυτοβιογραφικό βιβλίο του πολυσυζητημένου Νεουορκέζου καλλιτέχνη με τίτλο «Σχετικά με το τίποτα» (εκδόσεις Ψυχογιός).

Μένοντας στο σινεμά, σε μία καλαίσθητη έκδοση κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πεδίο το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Τεξανού σούπερ σταρ του σινεμά, τιμημένου με Όσκαρ ερμηνείας το 2014 για το «Dallas Buyers Club», Μάθιου Μακόναχι. Τίτλος του, «Green Lights – Άναψε Πράσινο Φύγαμε».

Επίσης ενδιαφέρον ανάγνωσμα για το καλοκαίρι, για τους σινεφίλ φαντάζει το βιβλίο «Ανησυχία», εκδόσεις Μεταίχμιο όπου η μεταφράστρια Χίλντα Παπαδημητρίου μας συστήνει το λογοτεχνικό αριστούργημα της Linn Ullmann, κόρης του σημαντικού Σουηδού σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και της μούσας του, ηθοποιού Λιβ Ούλμαν, το οποίο βασίζεται στις συζητήσεις που έκανε μαζί του λίγο πριν από τον θάνατό του.

Για τους λάτρεις του πολιτικού βιβλίου, μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της δημοσιογράφου Όλγας Μπακομάρου από τις εκδόσεις Αρμός, «Οικογένειες Παπανδρέου-Μητσοτάκη, 20 Συνεντεύξεις» που φιλοξενεί και συνεντεύξεις & μελών των πολιτικών αυτών οικογενειών όπως της Μαρίκας Μητσοτάκη, της Ντόρας Μπακογιάννη, της Μαργαρίτας Παπανδρέου, κ.α.

Στα προτεινόμενα βιβλία για το φετινό καλοκαίρι, στους Πατρινούς αναγνώστες και «Η Τριλογία του Λεβάντε» της Olivia Manning, που θεωρείται από τα καλύτερα βιβλία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (εκδόσεις Μεταίχμιο) αλλά και το «Εγχειρίδιο Ερωτικής σχέσης» του Ντέμιαν Μπουκάι (εκδόσεις Opera Animus) που η αφήγηση του έχει να κάνει με την επαγγελματική του εμπειρία ως ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής.

Ξεχωριστή θέση στα φετινά αναγνώσματα του καλοκαιριού έχει και το βιβλίο των εκδόσεων Πατάκη «Ο Μεγάλος Απατεώνας» του Χέρμαν Μέλβιλ, συγγραφέα του θρυλικού Μόμπι Ντικ. Πρόκειται για ένα ζοφερά τολμηρό & επινοητικό μυθιστόρημα με ήρωα έναν άνδρα που παραπλανά τους άλλους στον Μισισιπή.

Στα ξεχωριστά αναγνώσματα της περιόδου και το βιβλίο με cd των Χαΐνηδων που συμπληρώνουν φέτος 30 χρόνια δισκογραφικής περιπλάνησης. Τίτλος του βιβλίου, "Χαΐνηδες, Κοινώς Βάρδα Φουρνέλο", ένα Πόνημα μετανεωτερικής οντολογικής προσέγγισης αποκλινουσών κατηγοριών, με 9 έμμετρα αμετροεπή τραγουδιηγήματα και 1 ταινία τυφλού κινηματογράφου! Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη» και τη «Novel Vox».

«Τρόμος στο Mall» λέγεται το βιβλίο του Grady Hendrix από το Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξύ και όπως είναι στημένο θα σας θυμίσει κατάλογο του Ικέα. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο αστυνομικό μυθιστόρημα.

Στο «Σάγκι Μπέιν» (εκδόσεις Μεταίχμιο) ο Douglas Stuart, βραβείο Booker 2020, με γραφή ωμή αλλά τρυφερή μιλά για την ανέχεια, τις καταχρήσεις και τις διαλυμένες οικογένειες. Έχει τιμηθεί και ως το καλύτερο βιβλίο Σκωτσέζου συγγραφέα της χρονιάς.

Η Jane Harper με το «Αυτοί που Επέζησαν» (εκδόσεις Μεταίχμιο) χαρακτηρίζεται ως η νέα βασίλισσα του θρίλερ και ως η συγγραφέας που κατάφερε να βάλει την Αυστραλία στο χάρτη της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Το «Τέσσερις Άνεμοι» είναι το νέο μυθιστόρημα από τη Kristen Hannah, τη συγγραφέα του μπεστ σέλερ Το Αηδόνι. Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα για την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης με σκληρές αλήθειες που δίχασαν τους Αμερικανούς (εκδόσεις Κλειδάριθμος).

Ο Πατρινός Τάκης Ζαχαράτος μας προσφέρει μία «Πάστα Σεράνο» (εκδόσεις Διόπτρα), σαν χάδι σ’ όλους αυτούς που δεν μίλησαν, δεν αντιστάθηκαν, φοβήθηκαν, κακοποιήθηκαν ενώ ο Λάκης Λαζόπουλος είναι συγκλονιστικός στην αφήγηση του στο «Άλλες Γυναίκες φοράνε τώρα τα φουστάνια σου» (εκδόσεις Διόπτρα) όπου μοιράζεται τις αναμνήσεις μιας ολόκληρης ζωής με έναν άνθρωπο που αγάπησε βαθιά, την αξέχαστη γυναίκα του, Τασούλα που την είχε γνωρίσει στα χρόνια της Νομικής Κομοτηνής, και μαζί μας αναψηλαφεί το χρονικό της καταραμένης ασθένειας.

Κλείνοντας να μην παραλείψουμε και τα νέα βιβλία της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη, «Ολίβια», της Λένας Μαντά «Το Πράσινο Φόρεμα» και της Χρυσηίδας Δημουλίδου «Το Παιχνίδι του νάνου», όλα από τις εκδόσεις Ψυχογιός και με το δικό τους φανατικό κοινό καθώς και το «Φιορ ντ'Αμόρε» της συγγραφέως Γιώτα Γουβέλη, από εκδόσεις Διόπτρα, μια αληθινή ιστορία αγάπης, βίας και εξουσίας με φόντο τη Ζάκυνθο και αναφορές στον νεαρό τότε, εν έτει 1871, βασιλιά της Ελλάδας, Γεώργιο Α’.

Εννοείται πως οι παραπάνω προτάσεις αποτελούν μόνο ένα δείγμα των βιβλίων που κυκλοφορούν και μία χαλαρή βόλτα απ’ ένα βιβλιοπωλείο της πόλης θα σας κάνει να «χαζέψετε», να «περιεργαστείτε» τίτλους και να φύγετε με ορισμένα βιβλία στην τσάντα που θα σας κάνουν συντροφιά το καλοκαιράκι.

*Ευχαριστίες στην «Γωνιά του Βιβλίου» για τις προτάσεις.

Ρεπορτάζ - Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr