Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

TOURISM RESTART

/

Η Πάτρα έχει όλες τις προοπτικές να αναδειχθεί σε προορισμό city break

Η Πάτρα έχει όλες τις προοπτικές να αναδ...
Ντούκα Νεκταρία
[email protected] , Facebook Page

Η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου στο thebest.gr: Arcadia & Varco, αλλάζουν τα δεδομένα στη Δ. Ελλάδα

Η Άντζελα Γκερέκου έχει συνδέσει το όνομά της με τον τουρισμό, είτε ως υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού στο παρελθόν, είτε ως πρόεδρος του ΕΟΤ σήμερα, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία. Μιλώντας στο thebest.gr για το πολυαναμενόμενο restart του Τουρισμού μας εξηγεί ότι αναμένουμε έσοδα της τάξεως του 40-50% σε σχέση με το 2019, διαβλέπει ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε high end προορισμό ποιοτικού τουρισμού, και επισημαίνει ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, mega projects όπως τα Arcadia και Varco, τα δύο μεγάλα τουριστικά projects σε Κυλλήνη και Άκτιο, θα αλλάξουν τα δεδομένα. 

Ο Τουρισμός άνοιξε, ωστόσο ο Μάιος χάθηκε τουριστικά και πλέον βρισκόμαστε στον Ιούνιο. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα δυναμικό come back; Ποιο είναι το προσδόκιμο αποτέλεσμα, το καλό σενάριο αν μπορούμε να το πούμε έτσι και τι είναι αυτό που απεύχεστε;

Η σεζόν ξεκίνησε στις 14 Μαΐου, ενώ μέχρι τις 31 Μαΐου ήδη 150 χιλιάδες ξένοι επισκέπτες έχουν προσγειωθεί στη χώρα μας. Εν μέσω πανδημίας, η πρώτη εγγύηση για δυναμικό come back είναι η τήρηση των κανόνων ασφάλειας και η αναγνώριση της υγειονομικής σου επάρκειας από τη διεθνή κοινότητα. Η Ελλάδα απέσπασε το Global Champion Award for COVID-19 Crisis Management από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού. Σύμφωνα με όλες τις έρευνες, βρισκόμαστε ανάμεσα στους πρώτους προορισμούς. Και φέτος πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν οι last minute κρατήσεις.
Η τουριστική σεζόν που ξεκινά ουσιαστικά από τον Ιούνιο, για να κορυφωθεί από Ιούλιο, φέτος θα διαρκέσει μέχρι και όλο τον Οκτώβριο. Οπότε, ακόμη και σε ένα απευκταίο ενδεχόμενο νέου κύματος του ιού, θα γίνει μεταφορά και παράταση της σεζόν. Με βάση αυτά, και αν δεν έχουμε εκπλήξεις, αναμένουμε έσοδα της τάξεως του 40-50% σε σχέση με το 2019.

Πόσο μεγάλη και τι είδους στήριξη χρειάζεται πλέον ο τουριστικός κλάδος, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στη στασιμότητα τόσων μηνών;

Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, η Ελληνική Πολιτεία βρέθηκε στο πλάι πληττόμενων κλάδων, όπως ο τουρισμός. Η Ε.Ε. στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, ενισχύοντας τις χειμαζόμενες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Την 1η Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, πακέτο στήριξης, 800 εκατ. ευρώ της Ελλάδας, προς τις επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού. Σημειωτέον, ο μηχανισμός στήριξης θα είναι ανοικτός για επιχειρήσεις όλων των μεγεθών.  
Ο Υφυπουργός Γ. Τσακίρης, έκανε γνωστό ότι το νέο ΕΣΠΑ θα εγκριθεί μέσα στον Ιούνιο, με στόχο το ερχόμενο φθινόπωρο να ξεκινήσουν οι σχετικές προσκλήσεις και χρηματοδοτήσεις. Το πρόγραμμα θα αφορά και στον τουριστικό κλάδο. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει να θυσιαστεί στο βωμό του κορωνοϊού ο τουριστικός κόσμος της χώρας. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, μέχρι να βγούμε από την περιπέτεια.

Πώς είναι το επενδυτικό περιβάλλον στον τουρισμό και πόσα περιθώρια υπάρχουν για τη στήριξη νέων επενδυτικών σχεδίων;

Παρά το βαρύ πλήγμα που δέχθηκε ο τουριστικός τομέας, ισχυροί επενδυτές προχωρούν σημαντικά σχέδια σε πολλές περιοχές της χώρας. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε high end προορισμό ποιοτικού τουρισμού. Ξενοδοχεία 5 αστέρων, σύνθετα οικιστικά συγκροτήματα-πολυτελών θερινών κατοικιών, μαρίνες, κέντρα θαλασσοθεραπείας, ιαματικές εγκαταστάσεις, συνεδριακά κέντρα αναδεικνύουν την Ελλάδα σε high end προορισμό ποιοτικού τουρισμού.
Στην Περιφέρειά σας, mega projects όπως τα Arcadia και Varco, τα δύο μεγάλα τουριστικά projects σε Κυλλήνη και Άκτιο, θα αλλάξουν τα δεδομένα στη Δυτική Ελλάδα.

Στην Περιφέρειά σας, mega projects όπως τα Arcadia και Varco, τα δύο μεγάλα τουριστικά projects σε Κυλλήνη και Άκτιο, θα αλλάξουν τα δεδομένα στη Δυτική Ελλάδα

Υπάρχει ετοιμότητα στη χώρα για τον εντοπισμό ταξιδιωτών υψηλού ρίσκου με βάση και την εμπειρία που είχαμε από πέρυσι; Είναι εφικτή η τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων;

Σε υγειονομικό επίπεδο είμαστε πολύ πιο έτοιμοι από πέρυσι. Έχουμε περισσότερα υγειονομικά όπλα στη φαρέτρα μας: Εμβόλια, διαγνωστικά τεστ, φάρμακα και φυσικά το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό. Η χώρα μας, όπως και όλοι οι τουριστικοί προορισμοί, δοκιμάστηκε το 2020 άρα έχουμε πλέον πολύ μεγαλύτερη εμπειρία. Τα πρωτόκολλα υγιεινής και η όλη προετοιμασία ήδη υπάρχει.
Παράλληλα, οι τουριστικές περιοχές έχουν ενισχυθεί υγειονομικά.
 
Από ποιες χώρες αναμένεται να προέλθει φέτος η μεγαλύτερη εισροή τουριστών και ποιες χώρες που μας τροφοδοτούν παραδοσιακά με τουρισμό θα πρέπει να ξεχάσουμε για το 2021;

Σύμφωνα με τους Tour Operators και τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες οι χώρες της ΕΕ: Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Σκανδιναβικές Xώρες, η Αυστρία η Ελβετία, Βέλγιο, αλλά και η Ρουμανία, η Πολωνία, που αποτελούν μεγάλες αγορές μας τα τελευταία χρόνια, ‘’ψηφίζουν’’ σταθερά Ελλάδα. Οι Ρώσοι, οι τουρίστες με το μεγαλύτερο κατά κεφαλή τουριστικό συνάλλαγμα μετά τους Αμερικάνους είναι έτοιμοι επίσης να ταξιδέψουν. Στην Αμερική η Ελλάδα αποτελεί τον πρώτο προορισμό στην Ευρώπη ενώ τρεις αεροπορικές ανοίγουν με περισσότερες πτήσεις προς Ελλάδα. Επίσης, δε θα χρησιμοποιούσα φράσεις του τύπου ’’ποιες αγορές ξεχνάμε’’. Βλέπετε, λόγω πανδημίας όλα είναι ρευστά.
 

Η Πάτρα έχει όλες τις προοπτικές να αναδειχθεί σε σημαντικό προορισμό city break

Ποιο το τουριστικά προνομιακό πεδίο της Δυτικής Ελλάδας στο οποίο εκτιμάτε ότι θα πρέπει να επενδύσει η περιοχή και ποιο το μειονέκτημά της, αυτό που δημιουργεί αναχώματα στην τουριστική της ανάπτυξη;

Μέχρι πρόσφατα ο τουρισμός συνεισέφερε το 2% στο Περιφερειακό σας ΑΕΠ. Κι όμως Η Δ. Ελλάδα, όπως όλη η Ελλάδα, είναι ένα καλειδοσκόπιο με μοναδικές εναλλαγές τοπίων και αυθεντικών εμπειριών. Η έλλειψη υποδομών ήταν το μεγαλύτερο ανάχωμα στην ανάδειξή της. Για παράδειγμα, ο επισκέπτης δεν μπορούσε να φτάσει γρήγορα και εύκολα στην αρχαία Ολυμπία! Ο εκσυγχρονισμός του οδικού δικτύου και η δυναμική επανεκκίνηση, από τον Σεπτέμβρη, του υδατοδρόμιου της Πάτρας θα δώσουν άλλη ώθηση στην περιοχή. Βέβαια η μέχρι τώρα αδυναμία μπορεί να μετατραπεί σε δύναμη. Καθώς η περιοχή δεν έχει υποστεί τις συνέπειες του υπερτουρισμού, παραμένει σχετικά ‘’παρθένα’’. Αυτό πλέον αποτελεί μέγα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς ο επισκέπτης διεθνώς αναζητά νέους προορισμούς, εναλλακτικούς, μακριά από μαζικά πρότυπα.
 
Η Πάτρα είναι ένα αστικό κέντρο που δεν έχει καλές επιδόσεις στον τουρισμό έτσι όπως τον προσεγγίζουμε με την κλασσική του έννοια. Εκτιμάτε ότι υπάρχουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού στις οποίες μια πόλη σαν την Πάτρα θα μπορούσε να έχει καλές επιδόσεις; 

Η Πάτρα είναι πύλη εισόδου της ευρωπαϊκής Δύσης στη χώρα. Διαθέτει ένα μοναδικό ιστορικό και αρχαιολογικό υπόβαθρο, που συναντάς σε κάθε γωνιά της. Σπουδαίο κέντρο εκβιομηχάνισης, κατά το παρελθόν, γεγονός που αποτυπώνεται στον αστικό ιστό και σε κτίρια εξαιρετικού αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Με σπουδαία οινοπαραγωγική παράδοση με επίκεντρο την ιστορική ACHAIA CLAUS. Μια φοιτητούπολη, που σφύζει από ζωή.
Η Πάτρα έχει όλες τις προοπτικές να αναδειχθεί σε σημαντικό προορισμό city break. Χρειάζεται συντονισμός των Αρχών και των εμπλεκομένων φορέων, προκειμένου να γίνουν οι παρεμβάσεις, που θα αναδείξουν τον πολυδύναμο χαρακτήρα της και θα διαμορφώσουν ένα ισχυρό brand για την πόλη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Tourism Restart