Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Δυτική Ελλάδα: Ανακαλύπτοντας το Yachtin...

Δυτική Ελλάδα: Ανακαλύπτοντας το Yachting λόγω πανδημίας

Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Η χαμένη ευκαιρία για την Πάτρα- Τι λέει ο Γιώργος Λιόπετας της εταιρείας GR Sailing

TOURISM RESTART
/

Οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό σκάφος γνωρίζουν άνοδο στον καιρό της πανδημίας. Το yachting προσφέρει απομόνωση και ασφάλεια ενώ δίνει τη δυνατότητα για «γεμάτες» διακοπές και επισκέψεις σε αρκετά νησιά μέσα σε λίγες μόνο μέρες. Στη Δυτική Ελλάδα σημαντικές θέσεις κατέχουν η Κέρκυρα και η Λευκάδα αφού οι μαρίνες τους είναι ιδανικές για την αφετηρία ενός ταξιδιού. Από την άλλη η Πάτρα έχει μείνει πίσω με την μαρίνα της να μην πληροί τις προϋποθέσεις για τη φιλοξενία σκαφών με ασφάλεια και να «διώχνει» αντί να έλκει τον τουρισμό των σκαφών.

Ωστόσο τη τελευταία πενταετία οι εταιρείες που ασχολούνται με το yachting στην Πάτρα και το Ιόνιο αυξάνονται ραγδαία, Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Πάτρα 10 εταιρείες και 20 skippers, με τον αριθμό τους να έχει διπλασιαστεί.

Ο Γιώργος Λιόπετας της εταιρείας GR Sailing, που ασχολείται με τη ναύλωση σκαφών μίλησε στο thebest.gr για το πώς η πανδημία έφερε άνθιση σε αυτό τον τρόπο διακοπών αλλά και πώς οι Έλληνες άρχισαν να τον ανακαλύπτουν.

Ποια είναι τα θετικά των διακοπών με σκάφος;

Πρόκειται για prive διακοπές. Μιλάμε για μία παρέα που διοργανώνει προσωπικές διακοπές με ένα σκάφος. Είναι ένας χώρος που δίνει τη δυνατότητα να υπάρχει αυτονομία. Μπορεί για παράδειγμα κάποιος να έχει πάει super market, να έχει τις προμήθειές του και να μαγειρεύει στο σκάφος. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να μην εμπλακεί καθόλου με ξένο κόσμο, εκτός σκάφους. Μπορεί να αράξει σε μία παραλία, έναν όρμο, ένα λιμάνι. Μπορεί μέσα σε μία εβδομάδα να επισκεφθεί 4-5 νησιά. Να κάνει «γεμάτες» διακοπές σε σχέση με τον χερσαίο τουρισμό.

Ωστόσο για να μπορέσει να ταξιδεύει μία οικογένεια ή μία παρέα φίλων μόνη της με σκάφος, θα πρέπει κάποιος να έχει δίπλωμα.  Διαφορετικά θα πρέπει να έχει μαζί του έναν σκίπερ ο οποίος πριν μπει στο σκάφος θα έχει κάνει τεστ και θα είναι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού απομονωμένος στη δικιά του καμπίνα.

Το Ιόνιο είναι ένα ήρεμο μέρος που προσφέρεται για οικογενειακές διακοπές με ασφάλεια στην εποχή του κορωνοϊού. Εάν οι ταξιδιώτες επιλέξουν ένα λιμάνι όπου υπάρχουν πολλές παροχές, καφέ, μπαρ, εστιατόρια, τότε ναι, εκεί θα έρθει ίσως σε επαφή με κάποιον κόσμο.

Πώς επηρέασε η πανδημία;

Με την πανδημία έχουμε αρκετό κόσμο που μπαίνει τώρα στο χώρο και μαθαίνει αυτό τον τρόπο διακοπών, χωρίς να έχει όμως δίπλωμα. Άρα χρειάζεται κάποιον σκίπερ. Και πέρσι αλλά και φέτος υπάρχει ζήτηση. Μέχρι πρόπερσι το 90% ήταν τουρίστες από ξένες χώρες. Το ποσοστό στους Έλληνες ανέβηκε τα δύο τελευταία χρόνια. Ο Έλληνας έχει την επιλογή να πάει σε ένα εξοχικό, σε ένα μέρος που γνωρίζει.
Οι ξένοι δεν την έχουν. Κάνουν ταξίδια στο εξωτερικό και επιλέγουν την Ελλάδα, τη διαμονή σε ένα σκάφος ή σε ένα ξενοδοχείο. Αυτό βλέπουμε όμως ότι θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια και για τους Έλληνες.
 
Ποια είναι η θέση της Πάτρας σχετικά με yachting;

Να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχουν πολλά μέρη- λιμάνια  που να μπορούν να παρέχουν ασφάλεια αλλά και άλλες παροχές όπως είναι νερό και ρεύμα. Ειδικά στην Πάτρα, η μαρίνα δεν ενδείκνυται για να μπορέσει να εξασφαλίσει μία ασφαλή καλή αφετηρία για ταξιδιώτες. Χρειάζεται δουλειά και ανάπτυξη ώστε να μπορέσει να φτάσει στο επίπεδο που βρίσκεται η Μαρίνα της Κέρκυρας ή της Λευκάδας.
Η Πάτρα δεν είχε ποτέ προϋποθέσεις για να ξεκινήσει το yachting. Εμείς ως Πατρινοί, θα θέλαμε η εταιρεία μας να έχει αφετηρία και από την Πάτρα αλλά δουλεύουμε από την Λευκάδα. Αυτή τη στιγμή στην μαρίνα της Πάτρας υπάρχει αρκετή «περατζάδα» στις καφετέριες αλλά δεν είναι ασφαλής για κάποιον που έχει ένα σκάφος και μένει σε αυτό. Δεν υπάρχει ασφάλεια, δεν ελέγχεται ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει και δεν υπάρχουν παροχές.
Φυσικά υπάρχει και το θέμα της ασφάλειας της θάλασσας το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Ο δυτικός καιρός μπαίνει από την πλευρά που είναι το θεατράκι και μπαίνει «ζωντανός» μέσα στην Πάτρα και δημιουργείται ένα μεγάλο πρόβλημα. Στο παρελθόν είχαμε φύγει από την Μαρίνα της Πάτρας γιατί είχαμε πολλές ζημίες και κάπως έτσι επιλέξαμε να δουλεύουμε μόνο από την Λευκάδα.

Ειδικά στην Πάτρα, η μαρίνα δεν ενδείκνυται για να μπορέσει να εξασφαλίσει μία ασφαλή καλή αφετηρία για ταξιδιώτες. Χρειάζεται δουλειά και ανάπτυξη ώστε να μπορέσει να φτάσει στο επίπεδο που βρίσκεται η Μαρίνα της Κέρκυρας ή της Λευκάδας.

Πόσο προσιτές είναι οικονομικά οι διακοπές με σκάφος;

Ήταν και είναι προσιτές διακοπές, όμως οι περισσότεροι Έλληνες άρχισαν τώρα να ανακαλύπτουν αυτό τον τρόπο για να κάνουν διακοπές. Πολλοί δεν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το χώρο της θάλασσας, πάνω σε ένα σκάφος με κάποιον καπετάνιο. Θεωρούσαν ότι είναι χλιδή. Δεν ισχύει αυτό. Είναι ένας οικονομικός χώρος διακοπών, όχι ο φθηνότερος αλλά είναι προσιτός. Ένα σκάφος 6-8 ατόμων κυμαίνεται στις 3.000-4.000 ευρώ ανά εβδομάδα. Στην τιμή περιλαμβάνεται η αμοιβή του σκίπερ, τα πετρέλαια... Υπάρχουν και πιο οικονομικά σκάφη που φτάνουν στα 300-400 ευρώ την εβδομάδα ανά άτομο. Για κάθε μπάτζετ, υπάρχει το αντίστοιχο σκάφος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr