Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Η Δρ. Χαριτίνη Πετροπούλου μας μιλάει για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος

Η Δρ. Χαριτίνη Πετροπούλου μας μιλάει γι...

Σύγχρονες μέθοδοι για τη διάγνωσή του

Η δερματολόγος Χαριτίνη Πετροπούλου, διδάκτωρ του Παν/μίου Αθηνών, θα παρουσιάσει τις πιο σύγχρονες μεθόδους στη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος.

Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα τελευταία χρόνια η συχνότητά του έχει πολλαπλασιαστεί, όπως και η εμφάνισή του σε μικρότερες ηλικίες.

Ο καρκίνος του δέρματος όπως το μελάνωμα, στα αρχικά του στάδια είναι δύσκολο να εντοπιστεί και να διαγνωστεί με γυμνό μάτι.

Η αυτόματη ολόσωμη χαρτογράφηση μελανοκυτταρικών και μη μελανοκυτταρικών αλλοιώσεων του δέρματος, σε συνδυασμό με την ψηφιακή δερματοσκόπηση, προσφέρει απόλυτη ακρίβεια και μέγιστη ασφάλεια για την ανίχνευση ύποπτων σπίλων και μελανώματος.

 

Πως γίνεται η χαρτογράφηση σπίλων

Με τη βοήθεια φωτογραφικής μηχανής και ειδικού λογισμικού σε ηλεκτρονικό υπολογιστή γίνεται καταγραφή όλων των σπίλων, λεπτομερής εξέταση των υπόπτων για κακοήθεια και αποθήκευση της δερματοσκοπικής τους εικόνας, ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθησή τους.

Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται

Η χαρτογράφηση  προτείνεται να γίνεται μία φορά το χρόνο, εκτός αν κριθεί απαραίτητη η επανεξέταση κάποιου σπίλου σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Σε τι μας βοηθάει

Με τη ψηφιακή χαρτογράφηση μπορούμε να διαπιστώσουμε μεταβολές στο χρώμα, σχήμα, μέγεθος καθώς και στο εσωτερικό δίκτυο μελανίνης των σπίλων, που δεν μπορεί να φανεί με γυμνό μάτι. Αντιλαμβανόμαστε έγκαιρα κάποια ύποπτη αλλαγή πριν αυτή οδηγήσει σε καρκίνωμα ή μελάνωμα και μπορούμε να την αφαιρέσουμε προληπτικά. 

Τι προσφέρουν τα σύγχρονα συστήματα

Η προηγμένη τεχνολογία των σύγχρονων συστημάτων στη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος, αξιολογεί τους σπίλους με τεχνητή νοημοσύνη, αποτυπώνει λεπτομερώς και σε βάθος τη δομή τους και βοηθά το δερματολόγο στη διάγνωση χωρίς την παραμικρή πιθανότητα λάθους.

Πιο συγκεκριμένα τα σύγχρονα συστήματα πλεονεκτούν στα εξής:

  • Διαθέτουν λογισμικό ανάλυσης πιθανότητας για κακοήθεια.
  • Για τους ασθενείς με πολλαπλούς κοινούς μελανοκυτταρικούς σπίλους (ελιές) ή με άτυπους σπίλους η μέθοδος της ψηφιακής χαρτογράφησης επιτρέπει την καλύτερη παρακολούθησή τους με στόχο την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος, αλλά και την αποφυγή άσκοπων ιατρικά και πολυέξοδων χειρουργικών επεμβάσεων.
  • Διατηρείται αρχείο κάθε χαρτογραφημένου σπίλου.
  • Η τακτική παρακολούθηση αποκαλύπτει και την παραμικρή διαφοροποίηση στους χαρτογραφημένους σπίλους.                                                                                                                               

Ο καρκίνος του δέρματος όταν διαγνωστεί πρώιμα θεραπεύεται γρήγορα και εύκολα, ενώ η καθυστέρηση στη διάγνωση μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες και επιπλοκές και σε ορισμένες περιπτώσεις κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή μας. Ο δερματολόγος είναι ο ειδικός γιατρός που θα εκτιμήσει υπεύθυνα τη σοβαρότητα του δερματικού καρκίνου. Με τη βοήθεια των σύγχρονων συστημάτων ψηφιακής απεικόνισης και χαρτογράφησης θα διαγνώσει τη μορφή και το είδος του και θα εφαρμόσει την κατάλληλη θεραπεία, ώστε να μας απαλλάξει από οποιοδήποτε κίνδυνο.

 

Info

Dr. Χαριτίνη Πετροπούλου, MD, PhD

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών 

Τ. ιατρός Νοσ. 'Α.Συγγρός'

Μετεκ/σα στο St Thomas' Hospital, Λονδίνο

Μέλος της Ευρωπαϊκής Δερματολογικής Εταιρείας

Email: [email protected]

Site: www.dermaesthetics.gr

Facebook: ΔερματολόγοςΠάτρα – CharitiniPetropoulou – Dermaesthetics

Instagram: dr.charitinipetropoulou

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being