Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός 200 Χρόνια Από Την Ελληνική Επανάσταση Νάσος Νασόπουλος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Συνταγή για πεντανόστιµη γεµιστή φραντζόλα

Απλό την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Από τα ωραιότερα ψωμιά που σας έχω δείξει όλα αυτά τα χρόνια. Αποτελεί γεύμα από μόνο του. Φτιάξτε το οπωσδήποτε για να ξετρελάνετε την οικογένεια και τους φίλους σας.

Υλικά Συνταγής
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ
2½ κύβους νωπή μαγιά 50-60 γρ.
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
1½ κ.σ. αλάτι
250 γραμ. βούτυρο (σε θερμ. δωμ.)
2 αυγά χτυπημένα (σε θερμ. δωμ.)
1 ποτήρι χλιαρό γάλα
όσο σηκώσει (περίπου ½ ποτήρι) νερό
Για τη γέμιση
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες λεπτές
6-8 ασπρομανίταρα
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε φέτες
1 φλ. έτοιμη σάλτσα ντομάτας
1 φλ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Τρίβουμε με τα δάχτυλα τη μαγιά μέσα στο γάλα.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη σε λεκάνη.

Ρίχνουμε το βούτυρο και τα τρίβουμε με τα δάχτυλα. Τα ψιχουλιάζουμε, να βραχεί το αλεύρι με το βούτυρο, κάνουμε λακκούβα, προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, το χυμό λεμονιού, το γάλα με τη μαγιά και λίγο νερό.

Ζυμώνουμε καλά τη ζύμη, να μαζευτεί σε μπάλα. Τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για λίγα λεπτά.

Την ξαναβάζουμε στη λεκάνη και τη σκεπάζουμε καλά. Αφήνουμε τη ζύμη να ανέβει και να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 1 ώρα και 15΄.

Για τη γέμιση

Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα λαχανικά για 5΄-6΄, να πιούν τα υγρά τους. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε και τη σάλτσα ντομάτας. Η γέμιση πρέπει να είναι δεμένη καλά, χωρίς πολλά υγρά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο, τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης με τα δάχτυλα ή με τον πλάστη σε χοντρό μακρόστενο φύλλο.

Απλώνουμε τη γέμιση αφήνοντας 2 εκ. κενό γύρω γύρω. Πασπαλίζουμε το τριμμένο τυρί. Ρολάρουμε τη φραντζόλα.

Τη βάζουμε σε λαμαρίνα πασπαλισμένη με αλεύρι. Ομοίως φτιάχνουμε και τη δεύτερη φραντζόλα. Τις σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για 30΄.

Ψήνουμε τις γεμιστές φραντζόλες σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις για περίπου 50΄.

Για τη μαγιά
Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.

Πηγή:argiro.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life