Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αναγνωστοπούλου-Μάρκου: Ζητούν μείωση δημοτικών τελών στις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις

Αναγνωστοπούλου-Μάρκου: Ζητούν μείωση δη...

ΔΕΙΤΕ τι αναφέρουν

Ερώτηση με πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας Σίας Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου με θέμα «Ανάγκη μείωσης δημοτικών τελών στις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις (λιανεμπορίου, εστίασης και αναψυχής και τουριστικών ειδών)», κατέθεσαν στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία στους Υπουργούς  Εσωτερικών και Οικονομικών.

Εδώ και ένα χρόνο, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου και της εστίασης και αναψυχής έχουν δεχθεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα. Το παρατεταμένο lockdown έχει συσσωρεύσει προβλήματα και χρέη στις επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες-επιχειρηματίες έχουν έρθει αντιμέτωποι με πολύ σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Μετά από έξι μήνες λουκέτου με κρατική εντολή εξαιτίας της πανδημίας και αφού επιτέλους οι καταστηματάρχες της εστίασης πήραν το «πράσινο φως» ώστε να υποδεχθούν πελάτες, τώρα πρέπει να καταβάλουν διάφορα τέλη υπέρ Ο.Τ.Α. για όλους τους μήνες του έτους ακόμα και για αυτούς που δεν λειτουργούσαν. Αρκετοί Δήμοι, αναλογιζόμενοι τις αδικίες και τα προβλήματα του κλάδου εστίασης, επιθυμούν να στηρίξουν τους επαγγελματίες της εστίασης αλλά και να συμβάλλουν στην επανεκκίνησή του κλάδου με μειώσεις στα δημοτικά τέλη. Όμως η απουσία νομοθετικής ρύθμισης από την πλευρά της Κυβέρνησης δημιουργεί κωλύματα σε αυτήν τους την πρόθεση.

Επιπρόσθετα, άλλο ένα πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι ότι το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία που εξαγγέλθηκε η επαναλειτουργία της αγοράς μέχρι την ημερομηνία ανοίγματος (3/5/2021) των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ήταν αρκετά μικρό, αλλά και αιφνίδιο, σε σχέση με την αναμενόμενη ημερομηνία επανεκκίνησης της εστίασης.

Επιπλέον, η Κυβέρνηση αντί να ανοίξει την αγορά παρέχοντας και άλλα μέτρα ενίσχυσης για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας για όσους δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα και με άλλους τρόπους εκτός από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, αντ’ αυτού τις υποχρεώνει να καταβάλουν επιπλέον τέλη. Η είδηση περί εφαρμογής του μέτρου, μετά από μήνες παρατεταμένου λουκέτου, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στους μικρομεσαίους επαγγελματίες κατά την προ ημερών ψήφιση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή που κατατέθηκε από την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα τέθηκαν οι παρακάτω ερωτήσεις στους αρμόδιους Υπουργούς:

-Προτίθενται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μειωθούν τα δημοτικά τέλη για τους επαγγελματίες της εστίασης και αναψυχής για το τρέχον έτος, μετά από έξι μήνες λουκέτου με κρατική εντολή; Πότε θα ψηφιστεί και θα ισχύσει η σχετική νομοθετική ρύθμιση;

-Προτίθενται να δώσουν παράταση στην έκδοση των αδειών επαναλειτουργίας έτους 2021 μέχρι 31/5/2021, προκειμένου να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος έκδοσής τους;

- Προτίθενται να λάβουν επιπλέον μέτρα στήριξης για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες εκτός των επιστρεπτέων προκαταβολών; Προτίθενται να αναζητήσουν άλλες πηγές σταθερής χρηματοδότησης για να ενισχυθούν οικονομικά οι Δήμοι;

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις