Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Πέντε συνταγές με υλικά της άνοιξης

Πέντε συνταγές με υλικά της άνοιξης

Πεντανόστιμες...

Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος μας ετοιμάζει πιάτα με τα αγαπημένα υλικά της Άνοιξης, ιδιαίτερα και νόστιμα, όπως το τρυφερό σπανάκι, ο αρακάς, ο εκλεκτός αστακός και ο ζουμερός γαλέος.

  • Πατατοσαλάτα με σπανάκι και κουρκουμά
    35 ΛΕΠΤΑ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 4 ΆΤΟΜΑ

Υλικά

500 γρ. πατάτες, ξεφλουδισμένες, σε κομμάτια
2 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
1 κουτ. γλυκού σπόρους κύμινο
2 κουτ. σούπας σπόρους μουστάρδας
1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
1 κομμάτι τζίντζερ 5-6 εκ. σε κομματάκια
3 σκελίδες σκόρδο, θρυμματισμένες
400 γρ. baby σπανάκι
½ λεμόνι, τον χυμό

Διαδικασία

Μαγειρεύουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για 10-15 λεπτά από τη στιγμή που το νερό θα πάρει βράση, μέχρι να βράσουν, και στη συνέχεια τις στραγγίζουμε καλά.

Οσο οι πατάτες μαγειρεύονται ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι για 5 λεπτά μέχρι να αρχίσει να μαραίνεται και έπειτα προσθέτουμε το τσίλι και τα μπαχαρικά. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, μετά προσθέτουμε το τζίντζερ και το σκόρδο και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά.

Προσθέτουμε το σπανάκι μαζί με 100 ml νερό και τις μαγειρεμένες πατάτες και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά έως ότου το σπανάκι μαραθεί και το νερό εξατμιστεί. Τέλος, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και σερβίρουμε. 

  • Γαλέος με πορτοκάλι, πιπεριές και κολοκυθάκια κοκκινιστά
    45 ΛΕΠΤΑ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 4 ΆΤΟΜΑ

Υλικά

3 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κόκκινη και κίτρινη πιπεριά, κομμένες σε λωρίδες
2 κολοκυθάκια, κομμένα στα μέση και σε φέτες
2 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα
200 ml λευκό ξηρό κρασί
250 ml ζωμό κοτόπουλου καυτό
1 πορτοκάλι
4 φιλέτα γαλέο
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Διαδικασία

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη ρηχή κατσαρόλα και μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια σε δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά έως ότου μαλακώσουν και έπειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε την πάπρικα και μαγειρεύουμε για 30 δευτερόλεπτα πριν ρίξουμε το κρασί. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον ζωμό και συνεχίζουμε να βράζουμε. Ξεφλουδίζουμε το πορτοκάλι και το κόβουμε σε φέτες του 1 εκ.

Τοποθετούμε τα πορτοκάλια πάνω από τα λαχανικά στην κατσαρόλα και τα φιλέτα γαλέου, αλατοπιπερώνουμε καλά και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Βάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά ή έως ότου ψηθεί ο γαλέος. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε με ψωμί αν θέλουμε.

  • Σπανακοκεφτέδες

30 ΛΕΠΤΑ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 4 ΆΤΟΜΑ

Υλικά

500 γρ. κρεμμυδάκια φρέσκα
500 γρ. πράσα
500 γρ. σπανάκι
1 ματσάκι δυόσμο
1 ματσάκι άνηθο
λάδι για τηγάνισμα
5-6 κουτ. σούπας αλεύρι (μπορεί και λίγο παραπάνω)
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Σε μια μεγάλη λεκάνη ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα πράσα, το σπανάκι, τον δυόσμο και τον άνηθο. Στη συνέχεια τα ανακατεύουμε όλα μαζί και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά για να μαραθούν. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και κάθε φορά ανακατεύουμε κυκλικά και αρκετά καλά. Οταν δούμε ότι έχει μείνει σχεδόν η μισή ποσότητα των υλικών μας, τα αφήνουμε για λίγη ώρα στην άκρη, να κρυώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο νερό και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά για να γίνουν ένας ομοιόμορφος πολτός.

Ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι σε ένα μέτριο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Με ένα κουτάλι παίρνουμε από το μείγμα μας κουταλιές και τηγανίζουμε μέχρι οι σπανακοκεφτέδες να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τους τοποθετούμε σε πιατέλα με μπόλικο απορροφητικό χαρτί και τους σερβίρουμε ζεστούς.

Νόστιμο tip:
Tη συνταγή αυτή μπορούμε να την κάνουμε και με ραδίκια και σέσκουλα, όχι μόνο με σπανάκι.

  • Αστακός θερμιδόρ*
    50 ΛΕΠΤΑ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 4 ΆΤΟΜΑ

Υλικά

2 μέτριους αστακούς, φρέσκους
250 ml ζωμό λαχανικών
2 κoυτ. σούπας λευκό ξηρό κρασί
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας εστραγκόν φρέσκο, ψιλοκομμένο
125 γρ. βούτυρο
2 κουτ. σούπας αλεύρι
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα ντιζόν
250 ml γάλα
70 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

Διαδικασία

Σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει βράζουμε τους αστακούς για 10 λεπτά. Τους στραγγίζουμε και τους αφήνουμε να κρυώσουν. Τους κόβουμε κατά μήκος στη μέση. Βγάζουμε την ψίχα από το κέλυφος και την κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Πλένουμε τα κελύφη και τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Βάζουμε τον ζωμό, το λευκό κρασί, τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό και το εστραγκόν σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε το μείγμα σε δυνατή φωτιά για περίπου 5-6 λεπτά μέχρι να μειωθεί στο μισό και μετά το σουρώνουμε.

Λιώνουμε 60 γρ. από το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι και τη μουστάρδα. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, χωρίς η σάλτσα να πάρει χρώμα. Κατεβάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα και το μείγμα του ζωμού, ανακατεύοντας μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι η σάλτσα να γίνει ομοιόμορφη. Την ξαναβάζουμε στη φωτιά και σιγοβράζουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε τη μισή κεφαλογραβιέρα. Αλατοπιπερώνουμε, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τη σάρκα του αστακού σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.

Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου στη δυνατή θερμοκρασία. Μοιράζουμε τη μισή σάλτσα στα κελύφη των αστακών, προσθέτουμε τη σάρκα των αστακών και καλύπτουμε με την υπόλοιπη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα και ψήνουμε στο γκριλ για 3-4 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν. Σερβίρουμε με φρέσκια σαλάτα εποχής.

*Ένα κλασικό γαλλικό πιάτο με πρωταγωνιστή το νόστιμο οστρακόδερμο, που έκανε την εμφάνισή του στα καλά εστιατόρια της Γαλλίας τη δεκαετία του ’20. Σύμφωνα με τη Larousse Gastronomique, η συνταγή σερβιρίστηκε για πρώτη φορά στο Maire’s Restaurant για μια δεξίωση μετά την πρεμιέρα του θεατρικού έργου με τίτλο «Θερμιδώρ», του Victorien Sardou. Τα μαγειρεμένα κομμάτια της σάρκας του αστακού περιχύνονται με πλούσια κρέμα ή μπεσαμέλ, η οποία παντρεύει ιδανικά μουστάρδα ντιζόν, λευκό κρασί, κρεμμύδι εσαλότ, εστραγκόν και ζωμό αστακού ή ψαριού (υπάρχουν διάφορες παραλλαγές) μαζί με gruyere ή παρμεζάνα. Το μείγμα μεταφέρεται ξανά στα κελύφη του αστακού και ψήνεται μέχρι να ροδίσει.

 

  • Βελoυτέ με σπανάκι και αρακά
    30 ΛΕΠΤΑ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 4 ΆΤΟΜΑ

Yλικά

500 γρ. φρέσκο αρακά καθαρισμένο (περίπου 1 κιλό ακαθάριστο)
2 κλωνάρια άνηθο
2 κλωνάρια δυόσμο
500 γρ. σπανάκι
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 πράσο, το λευκό μέρος
1 σκελίδα σκόρδο
60 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 λεμόνι ακέρωτο, χυμό και ξύσμα
100 ml κρέμα γάλακτος
αλάτι, πιπέρι
40 γρ. μιξ σπόρων (ηλιόσπορο, σουσάμι, κολοκυθόσπορο κ.λπ.)

Διαδικασία

Κρατάμε μερικά μυρωδικά για τη διακόσμηση και τα υπόλοιπα τα ψιλοκόβουμε. Κόβουμε το κρεμμυδάκι, το πράσο και το σκόρδο σε λεπτές φέτες. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε 10 ml ελαιόλαδο, το σκόρδο, το πράσο και το κρεμμυδάκι. Προσθέτουμε μια μικρή πρέζα αλάτι, λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο και γιαχνίζουμε σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τον αρακά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.

Ρίχνουμε το σπανάκι, τα μυρωδικά και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να μαραθεί το σπανάκι. Προσθέτουμε την κρέμα και, αν χρειαστεί, λίγο νερό για να καλυφθούν τα υλικά. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10 λεπτά. Βάζουμε τα λαχανικά στον κάδο του μούλτι μαζί με ζωμό από την κατσαρόλα και χυμό από μισό λεμόνι. Προσθέτουμε 50 ml ελαιόλαδο και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε μια ωραία βελούδινη υφή. Περνάμε τη σούπα από ψιλό σουρωτήρι και την κρατάμε ζεστή. Σερβίρουμε τη σούπα, προσθέτοντας λίγες κορυφές άνηθο, το μιξ σπόρων και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.

Πηγή:olivemagazine

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life