Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Μηνιγγίτιδα Β: Κίνδυνος επανεμφάνισης της νόσου λόγω μείωσης των παιδικών εμβολιασμών

Μηνιγγίτιδα Β: Κίνδυνος επανεμφάνισης τη...

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Εμβολιαστικό κενό αναφορικά με τα εμβόλια ρουτίνας παιδιών και εφήβων έχει προκαλέσει η πανδημία της Covid-19, γεγονός που κάνει τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα επανεμφάνισης παλιών και ξεχασμένων λοιμωδών νοσημάτων. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η πτώση των εμβολιασμών έναντι της μηνιγγίτιδας Β.

Όπως παρατηρούν οι γιατροί, η αναστάτωση που προκάλεσε η πανδημία οδήγησε σε πολύ σημαντική πτώση των εμβολιασμών ρουτίνας από το πρώτο κιόλας lockdown.

Η αύξηση κατά 80% στους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο του 2020 μετά από προτροπή των παιδιάτρων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, ακολουθήθηκε από το δεύτερο lock down του Νοεμβρίου οπότε τα ποσοστά των βασικών εμβολιασμών στα παιδιά κάτω των 18 μηνών μειώθηκαν και πάλι κατά 17-20%, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους μειώθηκαν κατά 40%. Την ίδια ώρα τα πρώτα δεδομένα ως προς το τρίτο lock down του Φεβρουαρίου 2021 δείχνουν ότι υπάρχει σχεδόν μηδενικός εμβολιασμός στην εφηβική ηλικία.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκύπτει αναφορικά με την πτώση του εμβολιασμού έναντι της μηνιγγίτιδας Β, η οποία φτάνει το 40%. Αποτέλεσμα είναι η μεγάλη υποχώρηση του τείχους προστασίας και ο κίνδυνος εμφάνισης του λοιμώδους αυτού νοσήματος.

Ανάγκη κινητοποίησης

Αυτός ο κίνδυνος μάλιστα «τροφοδοτείται» και από το αντιεμβολιαστικό κίνημα που δημιουργήθηκε για τον κορωνοϊό και από τις ψευδείς πληροφορίες που αυτό διακινεί.

«Πληροφορίες» και δαιμονοποιήσεις που οδηγούν μια μερίδα γονέων στο να χάνουν την εμπιστοσύνη τους γενικά στα εμβόλια και να ξεχνούν ότι πρόκειται για αποδεδειγμένα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια, τα οποία προστατεύουν τα παιδιά μας από άλλα σοβαρά και δυνητικώς θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα.

Η κατάσταση αυτή επιβάλλει την άμεση κινητοποίηση του υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων στην κατεύθυνση της προώθησης των εμβολιασμών έτσι να επανέλθουν στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Η ευθύνη των γονέων

Οι γονείς θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρέπει η εξελισσόμενη πανδημία να τους κάνει να ξεχνούν ότι υπάρχουν και άλλοι και μάλιστα μεγάλοι κίνδυνοι για την υγεία των παιδιών τους πέραν της Covid-19. Kίνδυνοι, οι οποίοι αυξάνονται με το άνοιγμα των σχολείων.

Η καθιερωμένη επίσκεψη στον παιδίατρο για το προγραμματισμένο checkup και για τον προληπτικό εμβολιασμό είναι απαραίτητη. Κατά την επίσκεψη, καλό θα ήταν να ενημερωθούν για τους κινδύνους της μηνιγγίτιδας Β, αυτής της ιδιαίτερα ύπουλης νόσου και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους άμεσα, αν δεν το έχουν ήδη κάνει.

Η Μηνιγγίτιδα Β

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο η οποία δεν κάνει διακρίσεις, προσβάλλει μωρά, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.  Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες.

Οι γονείς επιβάλλεται να επισκεφτούν τον παιδίατρό τους και να ενημερωθούν για τη νόσο και την σημασία της πρόληψης με την αφορμή τις επικείμενες ιώσεις της άνοιξης.

Οι πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες

Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από τη Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης  Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.

Συμπτώματα και πρόληψη

Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη δεδομένου ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινών συνηθειών  όπως η νόσος το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, καθώς μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.

Στα αρχικά στάδια της νόσου, όμως, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης η οποία καταγράφει πολλά περιστατικά την τρέχουσα περίοδο: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα και δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία.

Η έγκαιρη έναρξη του εμβολιασμού

Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being