Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Ο Μακρόν δεν έρχεται αλλά μας δάνεισε την ταπισερί της «Σχολής των Αθηνών»

Ο Μακρόν δεν έρχεται αλλά  μας δάνεισε τ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Πρόκειται για εθνικό θησαυρό της Γαλλίας με τους σοφούς της αρχαιότητας, βασίζεται στο διάσημο έργο του Ραφαήλ

«Scuola di Atene- Η Σχολή των Αθηνών»: Οσοι έχουμε θαυμάσει την διάσημη τοιχογραφία στις πινακοθήκες του Βατικανού στη Ρώμη, η οποία απεικονίζει τους σοφούς της ελληνικής αρχαιότητας δια χειρός Ραφαήλ, ίσως δεν ξέρουμε πως υπάρχει αντίστοιχη, πολύτιμη ταπισερί επί γαλλικού εδάφους. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν αν και δεν θα παραστεί στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου για τα 200 χρόνια από το 1821, μας την «δανείζει» τιμώντας την εθνική μας επέτειο ώστε από τις 22 του μηνός μέχρι τα τέλη του έτους θα βρίσκεται στη Βουλή, έξω από την κεντρική είσοδο της Ολομέλειας.

 

Η ταπισερί, που αποτελεί δώρο ης Γαλλικής Δημοκρατίας, αποτελεί εθνικό θησαυρό των Γάλλων. Υφάνθηκε από μεταξωτά και χρυσά νήματα στα εργαστήρια των  Gobelins μεταξύ 1734 και 1737. Εμπνευσμένη από την πασίγνωστη ιταλική νωπογραφία παρουσιάζει τους αρχαίους φιλοσόφους της Αθήνας να κάθονται αντικριστά, με κεντρικές φιγούρες τον Αριστοτέλη και των Πλάτωνα. Με ημικυκλική διάταξη των προσώπων, έχει μελετηθεί πάρα πολύ καθώς έχουν υπάρξει διάφορες απόψεις ως προς την ταυτότητα των προσώπων και μόνο κάποια έχουν ταυτοποιηθεί οριστικά.  

 

Το εν λόγω έργο τέχνης θα μείνει στην πρωτεύουσα για έναν ολόκληρο χρόνο, κατόπιν επικοινωνίας του προέδρου της Ελληνικής Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα με τον Γάλλο ομόλογό του, Ρίτσαρντ Φεράντ. Ανάμεσα στις μορφές που έχουν αναγνωριστεί είναι ακόμα ο Πυθαγόρας (αριστερά με τον πάπυρο), ο Αισχίνης (πίσω του με σηκωμένο χώρι), ο Ευκλείδης (δεξιά στο πλήθος) ενώ στο βάθος με κόκκινο μανδύα, στέκεται ο Θουκυδίδης. Ο θεός Απόλλων βρίσκεται αριστερά με τη μορφή αγάλματος στον τοίχο κρατώντας την λύρα του. Εμφανίζονται ακόμα η θεά Αθηνά και ο ίδιος ο ζωγράφος Ραφαήλ. Η νωπογραφία θεωρείται αριστούργημα του ευρωπαικού χρωστήρα και φιλοτεχνήθηκε μεταξύ των ετών 1510 και 1511. Εχει χαρακτηριστεί επίσης ως η ιδανική απεικόνιση του κλασικού πνεύματος της ύστερης Αναγέννησης.

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View