Back to Top
#TAGS Νάσος Νασόπουλος Κορωνοϊός Αιγιάλεια 200 Χρόνια Από Την Ελληνική Επανάσταση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Διαμάχη στη Βουλή για την υπόθεση Λιγνάδη- ΔΕΙΤΕ LIVE

Διαμάχη στη Βουλή για την υπόθεση Λιγνάδ...

Συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών

Η πρωτολογία του Αλέξη Τσίπρα 
«Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στον πρωθυπουργό. Τον κατηγόρησε ότι έριξε το επίπεδο. Μίλησε για μεγάλο σκάνδαλο και απόπειρα συγκάλυψης των ειδεχθών αυτών πράξεων. 

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και ούτε ζήτησε συγγνώμη. Επισήμανε ότι επέλεξε ο ίδιος να μην κάθεται στα υπουργικά έδρανα η κα Μενδώνη αλλά η κα Αγαπηδάκη. «Σήμερα δεν ήρθατε στην Βουλή για να δώσετε εξηγήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά για να απευθυνθείτε στον ελληνικό λαό που μας παρακολουθεί. Αλλά εσείς αδιαφορήσατε και στήσατε μια κομματική αντιπαράθεση», είπε. 

Ο κ. Τσίπρας είπε ένα μεγάλο ευχαριστώ στα θύματα που τόλμησαν. «Βρήκαν το θάρρος όχι μόνο να ανοίξουν την ψυχή τους αλλά και να δείξουν δημόσια τις πληγές τους», είπε. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ακόμα ότι η δικαιοσύνη έχει τον πρώτο λόγο αλλά κάλεσε όλους να αναρωτηθούν αν υπάρχουν μόνο ποινικές αλλά και πολιτικές ευθύνες. «Μπροστά στα μάτια όλων μας έγινε μια άκομψη προσπάθεια συγκάλυψης. Το σκάνδαλο Λιγνάδη επιχειρήθηκε να εμφανιστεί ως μια ταλαιπωρία για το τίποτα». 

Βαριά η σκιά της Μενδώνη πάνω από εσάς
Είπε ακόμα απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ότι «σε αυτήν εδώ την αίθουσα μια βαριά σκιά πλανιέται αυτή της υπουργού Πολιτισμού κας Μενδώνη. Η σκιά της κας Μενδώνη που επιμένετε να την προστατεύετε παρά την κατακραυγή του κόσμου. Απαλλάξτε τον χώρο του πολιτισμού από την δική της παρουσία για τον τρόπο που επιχείρησε να συγκαλύψει το σκάνδαλο Μενδώνη – Λιγνάδη».

Ο κ. Τσίπρας είπε στον πρωθυπουργό ότι δεν ακούει την βουή από τον χώρο του πολιτισμού και την πάνδημη απαίτηση για την παραίτηση της υπουργού σας. Και αναρωτήθηκε: «γιατί την στηρίζετε με τόσο πάθος; Υπάρχει κάποιο ένοχο μυστικό που δεν ξέρουμε; Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μια υπουργός εκβιάζει τον πρωθυπουργό».

Ο κ. Τσίπρας επικέντρωσε την ομιλία του στο πρόσωπο της κας Μενδώνη αλλά και του πρωθυπουργού ρωτώντας τον αν από μόνη της αποφάσισε να μην προσφύγει στην δικαιοσύνη από την πρώτη δημόσια καταγγελία που έγινε στις 6 Φεβρουαρίου. 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε ποιος επέλεξε τον κ. Λιγνάδη. «Περνούσε έξω από το Εθνικό και είδε φως και μπήκε;» είπε σκωπτικά. Και πρόσθεσε ότι «ναι μεν η κα Μενδώνη ζήτησε την παραίτηση Λιγνάδη αλλά δεν προσέφυγε στην δικαιοσύνη και περίμενε όταν και μόνο όταν στις 19 Φεβρουαρίου υπήρχε η πληροφορία και κατατέθηκε μήνυση για μη παραγεγραμμένο αδίκημα».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για αντιπερισπασμό ντροπής και αναρωτήθηκε: «Γιατί δεν επιδείξατε και την περίπτωση Λιγνάδη τα ίδια αντανακλαστικά που ορθώς επιδείξατε στην υπόθεση Μπεκατώρου;»

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα προς τον κ. Μητσοτάκη: «Η έγνοια σας δεν ήταν να προστατεύσετε τα θύματα αλλά να προστατεύσετε τον θύτη για να μην πέσει στα σκυλιά; Από σεβασμό στον Λιγνάδη αποκρύψατε την αλήθεια των θυμάτων;»

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο πρωθυπουργός είναι πολιτικά εκτεθειμένος όσο καλύπτει την υπουργό του. «Διαχωρίζω την θέση μου από όσα ανεύθυνα γράφονται στα social media. Αισθάνομαι υποχρεωμένος να δηλώσω ότι διαφωνώ κατηγορηματικά από όσα η ασυδοσία του πληκτρολογίου σας καταλογίζει. Εσείς δεν κάνατε ποτέ κάτι αντίστοιχο όταν στόχος σας ήταν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είστε πολιτικά και ηθικά εκτεθειμένος». 

Ζήτησε για ακόμα μια φορά την παραίτηση της κας Μενδώνη. «Είστε ο πρωθυπουργός που εν ονόματι των θεσμών έχετε προχωρήσει στα μεγαλύτερα θεσμικά ατοπήματα», είπε ο κ. Τσίπρας. «Μετατρέψατε εν ονόματι της πανδημίας την Βουλή σε άβουλη». 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ήταν μόνιμος αναμεταδότης των τρολ του διαδικτύου όσο ήταν στην αντιπολίτευση. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, η συζήτηση για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του δημόσιου διαλόγου.

Στο βήμα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα βασικά σημεία της πρωτολογίας του πρωθυπουργού
Ερχόμενος στο κοινοβούλιο άκουσα έναν σχολιαστή ότι η Βουλή θα μοιάζει με κερκίδα ποδοσφαιρικού αγώνα 3ης Εθνικής
Στο χέρι μας να το διαψεύσουμε
Θα ακουστούν σκληρές αλήθειες
Ελπίζω να καταλήξουμε σε κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση αυτών
Να αντιμετωπίσουμε θεσμικά ένα κύμα εξουσιαστικής και σεξουαλικής κακοποίησης
Η διαδικασία εξυγίανσης κινδυνεύει να χάσει το στόχο της και να μετατραπεί σε πεδίο πολιτική αντιπαράθεσης
Διαμορφώνεται η ανάγκη για περισσότερη αλήθεια και δικαιοσύνης
Συστράτευση πολιτείας και πολιτών, δράση κράτους δικαίου και κοινωνίας δικαίου για να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα παρενόχλησης και βίας
Ολα ξεκίνησαν από τη μαρτυρία της Σοφίας Μπεκατώρου
Ολοι χαιρέτησαν τη γενναία πράξη
Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε
Οι αποκλαύψεις που ακολούθησαν απέδειξαν ότι το πρόβλημα υπάρχει
Ταυτόχρονα όμως υπέδειξαν ότι έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο ασφάλειας που μπορεί να οδηγήσει στην κάθαρση και στην αυτοκάθαρση
Το κίνημα metoo εκδηλώθηκε τώρα στην πατρίδα μας
Είναι σειρά της πράξης να σπάσει την αδράνεια
είναι ένα κίνημα υγείες και στην εργασία, στο σπίτι, στον αθλητισμό, στην τέχνη
ειδικά όταν αγγίζει τη βία και τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων
Η σύγχυση είναι η άλλη όψη της συγκάλυψης
Η κοινή άμυνα σε μία τέτοια απειλή είναι μία κίνηση απελευθέρωση
να δείξουμε αυτά που μας ενώνουν και αυτά που μας διχάζουν
τα πράγματα πήραν άλλη τροπή
Ενα καινούριο κύμα λαϊκισμού διακινείται με μόνο στόχο
Σαν οι βιαστές να διαχωρίζονται σε αριστερούς και δεξιούς
ο κατήφορος αυτός ξεστρατίζει το mettoo
γίνεται με ευθύνη των δυνάμεων που την παρουσίασαν ως μέσο χειραφέτησης
η λάσπη κρύβει τους ενόχους από την κοινωνία και τη δικαιοσύνης
Σας ρωτώ ανοιχτά: Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές;
Με ποιο θράσος κάνει αναρτήσεις ο Πολάκης για τα ασυνόδευτα ανήλικα
κ.Τσίπρα σας καλώ να απαντήσετε ο πατέρας 2 παιδιών στον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πατέρα 3 παιδιών
περιμένω σήμερα να καταδικάσετε ανοιχτά την συμπεριφορά Πολάκη που γράφει ότι η κυρία Αγαπιδάκη είναι το τρολάκι της ΝΔ
Εμείς έχουμε την κυρία Αγαπιδάκη και εσείς τον κύριο Πολάκη
Σας ρωτώ και περιμένω καθαρές απαντήσεις
Σας εκφράζουν οι απόψεις του κ.Βαξεβάνη ή της Αυγής
Πώς εξηγείτε μία ημέρα πριν τα γράψεις αυτά η Αυγή ο δ/ντης της ταυτιζόταν με τον κ.Βαξεβάνη ότι υπάρχουν παιδέρες στο περιβάλλον του πρωθυπουργού.

 

«Εύχομαι και ελπίζω στο τέλος της συζήτησης να μπορούμε να καταλήξουμε στην κοινή μας γραμμή για την αντιμετώπιση της ουσίας του προβλήματος. Να εξετάσουμε από κοινού πως το θεσμικό μας πλαίσιο θα αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τα φαινόμενα» είπε ο πρωθυπουργός, Κυριακος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημοσίου Διαλόγου. Είχαμε ένα κύμα αποκαλύψεων μετά τις καταγγελίες Σοφίας Μπεκατώρου, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και εξήγησε πως «προκάλεσα αυτή τη συζήτηση γιατί αυτή η διαδικασία εξυγίανσης κινδυνεύει να χάσει το στόχο της, να μετατραπεί σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης. Λες και το έγκλημα έχει χρώμα και η ντροπή ιδεολογία».

Η αντιμετώπισή τους - συνέχισε ο πρωθυπουργός - προϋποθέτει συνεργασία πολιτείας και πολιτών, δράση κράτους δικαίου και την αντίδραση της κοινωνίας δικαίου. «Δεν είναι τυχαίο ότι στη χώρα μας όλα αυτά ξεκίνησαν από τη μαρτυρία Σοφίας Μπεκατώρου στις 16 Ιανουαρίου σε εκδήλωση της ΓΓ Αθλητισμού, πρωτοβουλία που χαιρέτησα αμέσως» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε «Επικοινώνησα μαζί της και τη χαρακτήρισα Ολυμπιονίκη της εμπιστοσύνης. Αντίστοιχα όλα τα κόμματα χαιρέτησαν αυτή τη γενναία πράξη. Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε. Αυτούς τους τρεις παράλληλους δρόμους επιχειρεί να κλείσει ο εκτροχιασμός και ο υποβιβασμός της δημόσιας συζήτησης».

Σήμερα η φωνή έσπασε τη σιωπή και είναι η σειρά της πράξης να σπάσει την αδράνεια

«Το κίνημα «#MeΤoo» ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια στην Αμερική. Εκδηλώθηκε τώρα, το 2021, στην πατρίδα μας. Σήμερα η φωνή έσπασε τη σιωπή και είναι η σειρά της πράξης να σπάσει την αδράνεια», ανέφερε ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας την πρωτολογία του στη Βουλή. «Το «#ΜeΤoo» είναι κίνημα υγιές. Οφείλει να μην χάνεται στις φήμες ώστε να μην ακυρώνεται και να μην παίρνει τη μορφή χυδαίας πολιτικής εκμετάλλευσης» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Η σύγχυση είναι η άλλη όψη της συγκάλυψης» συμπλήρωσε.

«Εδώ και ένα μήνα η κοινωνία υπέστη ένα σκληρό σοκ. Η κοινή άμυνα είναι κίνηση απελευθέρωσης. Κι όμως τις τελευταίες ημέρες πρωταγωνιστές δεν είναι τα θύματα. Ένα καινούριο κύμα λαϊκισμού και θολών κατηγοριών διακινείται. Σαν οι βιαστές να διαχωρίζονται σε αριστερούς και δεξιούς. Ο κατήφορος αυτός ξεστρατίζει την υπόθεση του ελληνικού «#ΜeΤoo».

Οι ενορχηστρωτές της αθλιότητας πρέπει να βγουν κάποια στιγμή από τον υπόνομο

«Οι ενορχηστρωτές της αθλιότητας που περιγράφω πρέπει να βγουν κάποια στιγμή από τον υπόνομο», συνέχισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. «Δυσχεράνουν την ίδια λειτουργία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Σας κοιτώ στα μάτια και σας ρωτώ ανοιχτά πριν ο κατήφορος ολοκληρωθεί. Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές και η ΝΔ διακινεί κύκλωμα ανηλίκων; Πως τολμά βουλευτής σας να διαλαλεί ότι ανήλικα ψωνίζονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ο κ. Πολάκης κάνει χυδαίες αναρτήσεις αφήνοντας υπονοούμενα. Κύριε Τσίπρα σας καλώ να απαντήσετε ως Αλέξης Τσίπρας, πατέρας δύο παιδιών στον Κυριάκο Μητσοτάκη πατέρα τριών παιδιών».

Εμείς έχουμε την κα Αγαπηδάκη και εσείς τον κ. Πολάκη

«Είπα ότι θα ασχοληθώ προσωπικά με το θέμα αυτό για να το λύσω και δημιούργησα ειδική γραμματεία» είπε, συνεχίζοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έκανε αναφορά στην κα Αγαπηδάκη, που «έσκυψε στο πρόβλημα και το έλυσε. Δεν σας καταλογίζω πρόθεση γιατί δεν το λύσατε εσείς» είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας «δεν θα αφήσω υπαινιγμό όπως αυτά των τρολ του διαδικτύου. Ήρθε αυτή η κυβέρνηση και το έλυσε».

Γι' αυτή την κυρία Αγαπηδάκη - συνέχισε ο πρωθυπουργός - ο κ. Πολάκης ανεβάζει ανάρτηση «Αγαπηδάκι το τρολάκι της ΝΔ». Περιμένω αν μη τι άλλο αυτή τη συμπεριφορά να την καταδικάσετε απερίφραστα και κάποια στιγμή να διαγράψετε στέλεχός σας για αυτά τα οποία λέγονται.

«Ίσως όμως αυτή να είναι η διαφορά μας» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. «Εμείς έχουμε την κα Αγαπηδάκη και εσείς τον κ. Πολάκη. Σας ρωτώ και πάλι κα περιμένω καθαρές απαντήσεις. Αν σας εκφράζουν οι χυδαιότητες του κ. Βαξεβάνη ή μήπως προτιμάτε την «Αυγή». Αναρωτιέμαι πως τοποθετούνται και τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Απαντήστε ως πολιτικός σε ένα πολιτικό. Αν είστε με την επίσημη εφημερίδα σας, πως εξηγείτε ότι ο διευθυντής της μία ημέρα πριν έλεγε ότι υπάρχουν παιδεραστές που βρίσκονται στο περιβάλλον του πρωθυπουργού. Πόσα πρόσωπα έχει αλήθεια το επιτελείο σας;»

 Κύριε Τσίπρα να πάρετε θέση για αυτή τη λάσπη η οποία εκτοξεύεται προς μια ολόκληρη παράταξη

«Μίλησα για τις δημοσιεύσεις των βουλευτών σας. Είστε υπόλογος για τους βουλευτές σας. Να πάρετε θέση για αυτή τη λάσπη η οποία εκτοξεύεται προς μια ολόκληρη παράταξη που γεννήθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα και όχι για να τη διασύρουν τα τρολ της Κουμουνδούρου» τόνισε, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Υπό κανονικές συνθήκες το αντικείμενο της συζήτησης θα ήταν διαφορετικό. Μία τέτοια αντιπαράθεση δεν αξίζει σε αυτό που ζητά η κοινωνία. Γίνεται για να υπάρξει κάθαρση του πολιτικού κλίματος» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Μακάρι, το εύχομαι, να αποκηρύξετε ανοικτά αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές. Να ακούσουμε καθαρές κουβέντες. Αλλά επιλέξατε να μετατρέψετε ένα κοινωνικό θέμα εθνικών διαστάσεων σε ένα ύπουλο χτύπημα και πλήγμα, υποτίθεται, στο προσωπικό μου κύρος. Τώρα αποφασίσατε να επενδύσετε στην επίπλαστη ηθικολογία. Επιλέξατε να επενδύσετε στην υπόθεση Λιγνάδη ποντάροντας σε ένα θέμα γνωρίζοντας καλά το λαϊκισμό που θα μεταμορφώσει τους γερμανοτσολιάδες του 2011 στους παιδεραστές του 2021».

 
 
Ο κ. Λιγνάδης απομακρύνθηκε 5 ώρες από τη δημοσίευση της πρώτης καταγγελίας

«Είπατε δύο φορές ότι ήταν φίλος μου» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. «Δεν τον ήξερα παρά ως ηθοποιό. Τοποθετήθηκε από την υπουργό. Αν κάποιος ήξερε όφειλε να το πει» συμπλήρωσε και ανέφερε: «Ταυτόχρονα με την πρώτη καταγγελία, την ίδια ημέρα, οδηγήθηκε σε παραίτηση και η παραίτησή του έγινε αμέσως δεκτή. Εκεί κλείνει η κυβερνητική αρμοδιότητα. Με την πρώτη μήνυση η υπόθεση έφτασε στα χέρια της δικαιοσύνης».

Μιλήσατε για συγκάλυψη. Ποια συγκάλυψη; αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την ομιλία του και απευθυνόμενος στον αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ο κ. Λιγνάδης απομακρύνθηκε 5 ώρες από τη δημοσίευση της πρώτης καταγγελίας που ήταν ανώνυμη αλλά τον φωτογράφιζε με σαφήνεια. Το παραδέχτηκε ο εκπρόσωπός σας. Συνελήφθη αμέσως μετά την πρώτη μήνυση. Ζητήσατε την παραίτηση της υπουργού γιατί έπρεπε να ξέρει. Αλλά να ξέρει τι, για τις σκοτεινές πλευρές ενός ανθρώπου; Αυτές που γνωρίζατε εσείς ως πρωθυπουργός όταν είχατε τον ίδιο πρόσωπο διευθυντή της νέας σκηνής του Εθνικού; Ή μήπως αυτές που συνάδελφοί του λένε τώρα εκ των υστέρων ότι ήξεραν αλλά τις κάλυπτε η ομερτά του επαγγέλματος. Είπατε ότι δεν έγινε προκήρυξη. Εσείς τον κ. Λιβαθηνό με προκήρυξη τον διορίσατε;» ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός.

Θεωρώ ότι η κα Μενδώνη είναι πολύ αποτελεσματική υπουργός

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στην «Αυγή» και τον έδειχνε μαζί με τον Δημήτρη Λιγνάδη μετά από μια θεατρική παράσταση. Ωστόσο, όπως είπε ο πρωθυπουργός «Κάτι έλειπε από τη φωτογραφία. Έλειπε η κα Κονιόρδου. Αυτή η φωτογραφία που δημοσιεύσατε και αυτή η πραγματική. Αυτές είναι σταλινικές πρακτικές κ. Τσίπρα. Δεν γίνονται σε σοβαρές χώρες τέτοια πράγματα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας τις δυο φωτογραφίες.

«Κατανοώ απόλυτα να ζητάτε παραίτηση υπουργού. Ο βάλτος όμως στον οποίο έχετε σύρει την αντιπαράθεση δεν είναι δικαίωμα σας. Είναι αριστερόστροφος τραμπισμός. Πρακτικές που καταδικάστηκαν στην ΗΠΑ» είπε και συνέχισε «Η δική μας δουλειά είναι η συνοχή και η σωστή αξιολόγηση της κυβέρνησης και της κας Μενδώνη. Η πολιτική ευθύνη βαραίνει εμένα. Θεωρώ ότι η κα Μενδώνη είναι πολύ αποτελεσματική υπουργός. Χάρις σε αυτήν προχωρούν σημαντικά έργα όπως το Ελληνικό, το μετρό Θεσσαλονίκης, η Εθνική Πινακοθήκη, η Ακρόπολη έγινε προσιτή σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Στη διάρκεια της πανδημίας οι άνθρωποι στον πολιτισμό απέκτησαν μητρώο. Βρήκε λύση και μάλιστα συναινετική, οριστικά λύθηκε το πρόβλημα των πνευματικών δικαιωμάτων. Είναι καλή υπουργός κι ας έχει αναστατώσει αρκετές συντεχνίες. Μεγάλο λάθος που χαρακτήρισε τον κ. Λιγνάδη επικίνδυνο αλλά αυτό δεν ισοσκελίζει το έργο της» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Το κίνημα «#ΜeToo» είναι εφαλτήριο να ενώσουμε την κοινωνία, να την κάνουμε πιο δίκαιη

«Προκαλούν μια νέα καταιγίδα λαϊκισμού που φέρνει την πραγματική συγκάλυψη και τον λαϊκισμό» είπε συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός. «Αντί για νέους θεσμούς κινδυνεύουμε από αυτόκλητους τιμωρούς. Την περιπέτεια αυτή η Ελλάδα την έζησε και την πλήρωσε. Δεν πρέπει να την ξαναζήσει με αφορμή ένα θέμα που τελικά αφορά την κάθε οικογένεια της πατρίδας μας. Το οφείλουμε σε κάθε συμπολίτη μας που μπορεί να βρεθεί σε μια αδύναμη θέση».

Το κίνημα αυτό είναι εφαλτήριο να ενώσουμε την κοινωνία, να την κάνουμε πιο δίκαιη, συνέχισε ο πρωθυπουργός και εξήγησε πως «Το #metoo λειτουργεί σαν τομή στον χρόνο. Ο κόσμος της εργασίας και οι κανόνες που τον διέπουν θα αλλάξουν ουσιαστικά εξαιτίας του. Οι φωνές απαιτούν να ακούσουμε και να αλλάξουμε. Να αναγνωρίσουμε ότι υπήρχε και υπάρχει ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Είναι επιτέλους θετικό ότι οι ίδιες οι γυναίκες και οι άντρες που έχουν δεχτεί κακοποιητικές συμπεριφορές αισθάνονται ασφαλείς να μιλήσουν. Αυτή η κυβέρνηση διαμόρφωσε το πλαίσιο ώστε τα θύματα να καταγγείλουν αυτές τις πράξεις».

Αυστηροποιούνται οι ποινές για αδικήματα κατά γενετήσιας ελευθερίας

«Αλλάζει ο ποινικός κώδικας. Αυστηροποιούνται οι ποινές για αδικήματα κατά γενετήσιας ελευθερίας» τόνισε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι «για τους ανήλικους η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος με νέα ηλικιακά όρια». «Εγκαινιάζεται κεντρική διαδικτυακή πύλη metoo.gov.gr. Θα μπορούν να υποβάλλονται καταγγελίες σε πραγματικό χρόνο» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «Θεσπίζουμε ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους. Το μητρώο αυτό το οποίο έχουν όλες οι σοβαρές χώρες, θα λειτουργεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Ελληνική Αστυνομία, τις αστυνομικές αρχές. Σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της διεθνούς οργάνωσης εργασίας για εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης. Θεσπίζονται υποχρεωτικοί κωδικοί δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση».

Σε όλα τα σχολεία από το Σεπτέμβριο το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης

«Θεσπίζουμε και τη δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης γιατί σε ένα κράτος δικαίου κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Επεκτείνουμε σε όλα τα σχολεία από το Σεπτέμβριο το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά τη φετινή χρονιά» τόνισε και συμπλήρωσε «Έχει λεχθεί ότι η πολιτική δεν έχει ηθική, διαφωνώ. Οφείλει να έχει τη δική της ηθική, αυτή που απέχει από την απλοϊκή ηθικολογία. Ένα κριτήριο. Την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και την αξιοπρέπεια κάθε πολίτη ξεχωριστά».

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Με ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκινά σήμερα στις 10 το πρωί , η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με θέμα την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου στον απόηχο των εξελίξεων της υπόθεσης Λιγνάδη.

Η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να είναι έντονη, όπως προδιαγράφει και το πολιτικό κλίμα των τελευταίων ημερών με μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη- Τσίπρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εξαγγείλει «πακέτο» νομοθετικών πρωτοβουλιών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης και θα καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να αποκηρύξει αναφορές στα social media που συνδέουν τη ΝΔ με την παιδεραστία.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιχειρήσει να βάλει στο κάδρο των ευθυνών τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας εκ νέου για συγκάλυψη στην υπόθεση Λιγνάδη, ενώ θα εστιάσει και στην πλήρη κάλυψη του Πρωθυπουργού στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με χαρακτηριστικά προ-ημερησίας διάταξης συζήτηση και θα περιλαμβάνει πρωτολογίες και δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κλείνει τη συζήτηση με την τριτολογία του.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις