Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τι λένε ειδικοί για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος

Τι λένε ειδικοί για την αποτελεσματικότη...

Προβληματισμός για τις μεταλλάξεις

Για την πορεία της πανδημίας και τον αριθμό των κρουσμάτων, μίλησε το βράδυ της Κυριακής (31/1) στο MEGA ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως σημείωσε είναι ιδιαίτερο ανησυχητικό το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας 108 κρούσματα παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού. Όσον αφορά τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, όπως εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης, έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά. Ο σχετικά αυξημένος αριθμός μετάδοσης, υπολογίζεται κατά 50% περίπου παραπάνω από το κλασικό στέλεχος που έχουμε δει στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. Και από την άλλη φαίνεται να μην δίνει ανοσία ακόμα και σε ανθρώπους που έχουν ήδη μολυνθεί και αναρρώσει, τουλάχιστον στο 50% από αυτούς.

«Είναι κρίσιμο να καταπνίξουμε τη διασπορά του συγκεκριμένου στελέχους από την αρχή του» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης. 

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «Η απόδοση του εμβολίου είναι 50% στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ». 

Αν δεν προσέξουμε, καθώς -όπως σημείωσε- δεν βρισκόμαστε σε σκληρό lockdowwn, είναι πολύ πιθανό να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα, όπως συνέβη και με τη βρετανική μετάλλαξη. 

Τέλος, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ εκτίμησε ότι θα μπορούσαμε να δούμε την έναρξη ενός 3ου κύματος από τον Φλεβάρη και ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική να φθάσει ακόμα και τα 960.

Για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ο κ. Γώγος ανέφερε ότι δεν έχουμε ακόμη σαφή δεδομένα, ωστόσο, τα δύο εμβόλια που έρχονται, της Johnson&Johnson και της Novavax, έχουν δοκιμάσει και την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη με πολύ λιγότερη όμως αποτελεσματικότητα.

«Το βασικό στέλεχος το καλύπτουν κατά 89%, ενώ το μεταλλαγμένο έως και 55%», είπε και τόνισε πως «υπάρχει πρόβλημα με αυτή τη συγκεκριμένη μετάλλαξη».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις