Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Tυλιγμένη σε ένα σύννεφο καπνού σήμερα το απόγευμα η Πάτρα- ΦΩΤΟ

Tυλιγμένη σε ένα σύννεφο καπνού σήμερα τ...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Η ανεξέλεγκτη καύση τζακιών και ανοργάνωτων υπολειμμάτων φύλλων και ξύλου

Από την περιοχή της Ελεκίστρας στην Πάτρα μπορεί τα απογεύματα να δει κανείς την πόλη από τη μια της άκρη έως την άλλη. Μπορεί επίσης να παρατηρήσει πώς ο ορίζοντας αρχίζει να τυλίγεται στην ομίχλη και ξαφνικά να εξαφανίζονται κτίρια, δέντρα, βουνά και η θάλασσα.

Οι εικόνες που βλέπετε είναι τραβηγμένες σήμερα το απόγευμα.

Αποτυπώνουν «πεντακάθαρα», τη θολούρα που επικρατεί πάνω από την Πάτρα. 

Μια θολούρα  η οποία τέτοια εποχή αποτελεί μια συνήθη εικόνα που δεν οφείλεται μόνο στην ρύπανση από τα τζάκια, όπως μας λένε οι κάτοικοι της Ελεκίστρας οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα της πανοραμικής θέας της πόλης ανά πάσα στιγμή.

Η αύξηση αυτής της αέριας ρύπανσης από την περίοδο του Νοεμβρίου έως και σήμερα οφείλεται και στην  αύξηση των αγροτικών δραστηριοτήτων όπως η συλλογή ελαιοκάρπου και η καύση των υπολειμμάτων.

Είναι η περίοδος που ένα βαρύ σύννεφο καπνού υψώνεται τα απογεύματα περιμετρικά της πόλης και στη συνέχεια απλώνεται  πάνω της, με έμφαση τις νότιες συνοικίες της.

Πρόκειται για καύση ανοργάνωτων υπολειμμάτων ξύλου και φύλλων.

Σήμερα μάλιστα εξαιτίας του ψύχους στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας ο καπνός από την καύση επικάθησε -όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες- πάνω από την Πάτρα, η νότια πλευρά της οποίας είναι σχεδόν αόρατη.

 

 

Σε πολύ καλύτερη κατάσταση είναι η πλευρά προς την περιοχή του Ρίου.

Η έντονη οσμή, η αποπνικτική ατμόσφαιρα και τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα, η επιπλέον ρύπανση με λίγα λόγια, είναι το τίμημα  αυτής της διαδικασίας στην οποία δεν έχει καταστεί δυνατόν να τεθεί ένας έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές.

Και η... παράδοση συνεχίζεται.

Για την ιστορία, τα αιωρούμενα σωματίδια αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία και μεταβάλλουν τις κλιματικές συνθήκες. Ειδικά οι επιπτώσεις στην υγεία θεωρούνται σημαντικές για μια σειρά από νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος και ευαίσθητες κατηγορίες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά.

Δείτε τι είπε στο thebest.gr ο Καθηγητής του Τομέα Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Ανδρέας Καζαντζίδης, για την ατμοσφιαρική ρύπναση της Πάτρας. 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις