Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι δορυφόρο-ρύπανση καταστρέφει τις παρατηρήσεις αστρονόμων και αστροφωτογράφων

Οι δορυφόρο-ρύπανση καταστρέφει τις παρα...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Λευκές γραμμές διατρέχουν τις απεικονίσεις τους

Οι αστρονόμοι και οι λάτρεις του διαστήματος συνεχίζουν να παρακολουθούν τον έναν μετά τον άλλον τους δορυφόρους του προγράμματος Starlink να ανεβαίνουν στον ουρανό. Η εταιρεία σχεδιάζει να στείλει στο διάστημα σχεδόν 12.000 δορυφόρους σε μια μαζική πρωτοβουλία για «Διαδίκτυο από το διάστημα». Για πολλούς η εξέλιξη αυτή ήταν κάτι εντυπωσιακό και πολλά υποσχόμενο. Για την αστρονομική κοινότητα, όμως ήταν μάλλον καταστροφικό!

Οι δορυφόροι, αγκυροβολημένοι σαν μια σειρά από λαμπερά μυρμήγκια στρατού, λάμπουν έντονα κάθε βράδυ καθώς κινούνται κατά μήκος της τροχιάς τους γύρω από τη Γη, και μάλιστα κάποιες φορές είναι ορατοι με γυμνό μάτι. Πολλοί στην κοινότητα της αστρονομίας ανησυχούν ότι αυτός ο μεγάλος αστερισμός δορυφόρων της SpaceX θα μπορούσε να "σβήσει" τις παρατηρήσεις των τηλεσκοπίων τους, κατά την εξερεύνηση του σύμπαντος.

Δορυφόροι μπαίνουν κάθε βράδυ στο οπτικό πεδίο των τηλεσκοπίων ανα τον κόσμο και μολύνουν με φωτεινες γραμμές κάθε αποτύπωση. Οι δορυφόροι αποτελούν ήδη πρόβλημα για τους αστρονόμους που μελετούν ουράνια αντικείμενα στο βαθύ διάστημα. Προκειμένου να λάβουν λεπτομερείς εικόνες αντικειμένων πολλά έτη φωτός μακριά από τη Γη, οι αστρονόμοι κάνουν λήψεις μακράς έκθεσης με τα τηλεσκόπια τους. Αυτός ο τύπος απεικόνισης συνεπάγεται ότι το τηλεσκόπιο εκτίθεται στο φως για πολλά λεπτά ή ώρες. Ως αποτέλεσμα, οι επιστήμονες μπορούν να συλλέξουν φως από ένα πολύ μακρινό, εξασθενημένο αντικείμενο και να μάθουν περισσότερα γι 'αυτό. Για παράδειγμα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθουν τι είδους αέρια βρίσκονται σε έναν μακρινό γαλαξία. Κάθε τύπος αερίου εκπέμπει διαφορετικούς τύπους φωτός, τους οποίους οι αστρονόμοι μπορούν να ανιχνεύσουν και να αναγνωρίσουν.

Όμως, όταν ένα πολύ φωτεινό αντικείμενο -όπως ο δορυφόρος με τους ηλιακούς καθρέφτες του- περνά μέσα από το οπτικό πεδίο μιας λήψης μεγάλης έκθεσης, η παρατήρηση γεμίζει λευκές γραμμές. Το φως από αυτό το αντικείμενο διεισδύει στην εικόνα, προκαλώντας μια μακρά, φωτεινή ράβδο στον ουρανό. Οι δορυφόροι μπορούν να είναι ιδιαίτερα φωτεινοί αφού κατασκευάζονται συχνά με ανακλαστικά υλικά ή έχουν ηλιακούς συλλέκτες που αντανακλούν φως από τον Ήλιο.

Επί του παρόντος, υπάρχουν περίπου 5.000 δορυφόροι σε τροχιά γύρω από τη Γη, περίπου 2.000 από τους οποίους εξακολουθούν να λειτουργούν, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος. Αυτά τα αντικείμενα προκαλούν ήδη περιστασιακές γραμμές και πονοκέφαλο για τους αστρονόμους. Με την προσθήκη του αστερισμού Starlink του SpaceX, καθώς και άλλων προτεινόμενων αστερισμών δορυφόρων μεγάλου μεγέθους από το OneWeb, το Telesat, το Kepler Communications και πλέον και το Amazon, ο αριθμός των λειτουργικών δορυφόρων θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά. Και αυτό θα μπορούσε να αυξήσει δραστικά τον κίνδυνο δορυφόροι να διασχίζουν την οπτική γωνία ενός τηλεσκοπίου.

Οι δορυφόροι είναι ορατοί για λίγες ώρες γύρω στο σούρουπο και την αυγή όταν πιάνουν το φως από τον Ήλιο καθώς ο ουρανός σκοτεινιάζει, αλλά δεν αντανακλούν το φως για πολλές ώρες της νύχτας όποτε βρίσκονται στη σκιά της Γης. Ωστόσο, σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι δορυφόροι είναι ορατοί όλο το βράδυ. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι αρκετά ψηλά στον ουρανό για να πιάσουν τον Ήλιο και να μείνουν μακριά από τη σκιά της Γης. 

Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολύ λίγα δημόσια δεδομένα για το πώς τέτοιοι γιγαντιαίοι αστερισμοί θα μπορούσαν να μολύνουν το νυχτερινό ουρανό με φως. Υπήρξε πολλή συζήτηση για το πώς αυτοί οι μεγάλοι αστερισμοί πιθανώς θα συναντηθούν μεταξύ τους, προκαλώντας συντρίμμια που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κίνδυνο για άλλους δορυφόρους στον ουρανό. Ωστόσο, η συζήτηση για τη ρύπανση του φωτός έχει πάρει διαστάσεις καθώς ερασιτέχνες αστρονόμοι κυκλοφόρησαν πλάνα από τους δορυφόρους Starlink, δείχνοντάς πως είναι πολύ πιο φωτεινοί από ό, τι φανταζόταν ο κόσμος. 

Πάντως ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX Elon Musk προσπάθησε να υποβαθμίσει τις ανησυχίες της αστρονομικής κοινότητας, υποστηρίζοντας ότι το Starlink θα είχε «~ 0% αντίκτυπο στις εξελίξεις στην αστρονομία». Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι δορυφόροι δεν θα είναι ορατοί όταν τα αστέρια είναι έξω και ότι ο λόγος που ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι ορατός τη νύχτα είναι επειδή είναι μεγάλος και έχει φώτα - δύο δηλώσεις που δεν είναι αληθινές. (Το ISS έχει πολύ μεγάλα ηλιακά πάνελ που αντανακλούν πολύ ηλιακό φως, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Γη.) Ο Musk τελικά υποστήριξε ότι «πρέπει να μετακινήσουμε τα τηλεσκόπια σε τροχιά ούτως ή άλλως», δεδομένου ότι αυτά τα όργανα πρέπει να αντιμετωπίζουν παρεμβολές από την ατμόσφαιρα της Γης. Πάντως μετά από ισχυρές πιέσεις δεσμεύθηκε να "ντιμάρει" κάνοντας πιο αρνητικούς στην αντανάκλαση ηλιακού φωτός τους νέους δορυφόρους του προγράμματος που απομένουν να προστεθούν στα "τρένα" δορυφόρων γύρω από τη γη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις