Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

Άρνηση, θυμός, φόβος, ελπίδα: τα πρώτα αισθήματα όταν μαθαίνεις ότι έχεις καρκίνο

Άρνηση, θυμός, φόβος, ελπίδα: τα πρώτα α...
Νασόπουλος Νάσος

21 Οκτωβρίου 2020- 498η ΗΜΕΡΑ του Ημερολογίου

Με μια σειρά αναρτήσεων το επόμενο διάστημα θα επιμείνω σε θέματα που σχετίζονται με τις ψυχολογικές επιπτώσεις που επιφέρει ο καρκίνος στους καρκινοπαθείς. Θα επιμείνω για τους εξής δύο λόγους:

Πρώτον, επειδή όλοι οι γιατροί συμφωνούν πως η καλή ψυχολογία αποτελεί τον ισχυρότερο σύμμαχο στην προσπάθεια θεραπείας.

Δεύτερον, επειδή τα ψυχικά προβλήματα αντιμετωπίζονται ως ταμπού, τα κρατάμε μέσα μας ως ένοχα μυστικά, λες και φταίμε σε κάτι και πρέπει να ντρεπόμαστε!

Είναι καιρός να μιλήσουμε ανοιχτά για τα ψυχικά προβλήματα, τα οποία είναι λογικό να προκαλεί ή να επιτείνει η εμφάνιση του καρκίνου. Είναι καιρός να μιλήσουμε ανοιχτά και να ζητήσουμε τη βοήθεια των ειδικών.

Ωστόσο αρκετές φορές, έχοντας το νου μας στραμμένο στην ασθένεια αυτή καθαυτή, δεν αντιλαμβανόμαστε ή υποβαθμίζουμε τις αλλαγές που επέρχονται στη ψυχολογική μας διάθεση. Σκοπός των αναρτήσεων λοιπόν είναι να εξοικειωθούμε με συναισθήματα που πιθανόν θα μάς κυριεύσουν μαθαίνοντας ότι έχουμε καρκίνο. Να μάθουμε να τα ξεχωρίζουμε. Είναι το πρώτο βήμα για να τα αντιμετωπίσουμε.

Στη σημερινή ανάρτηση, βρήκα ιατρικές υποδείξεις και συμβουλές από τον Ψυχολόγο-Κοινωνιολόγο κ. Μιχάλη Πατρικαρέα για την Άρνηση, το Θυμό, το Φόβο και την Ελπίδα:

ΑΡΝΗΣΗ

Όταν διαγνωστείς για πρώτη φορά, ίσως έχεις πρόβλημα στο να πιστέψεις ή να αποδεχτείς το γεγονός ότι έχεις καρκίνο. Αυτό ονομάζεται άρνηση. Η άρνηση μπορεί να έχει και έναν βοηθητικό ρόλο, διότι μπορεί να σου δώσει χρόνο να προσαρμοστείς στο αποτέλεσμα της διάγνωσης. Η άρνηση μπορεί επίσης να σου δώσει χρόνο να αισθανθείς ελπίδα και να νοιώσεις καλύτερα για το μέλλον.

Μερικές φορές, η άρνηση είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Εάν διαρκέσει για αρκετό καιρό μπορεί να σε αποθαρρύνει από το να κάνεις την απαραίτητη θεραπεία. Μπορεί επίσης να αποτελέσει πρόβλημα το γεγονός ότι οι άλλοι αρνούνται ότι έχεις καρκίνο, ακόμα και αφότου εσύ το έχεις αποδεχτεί.

Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι (αυτοί με καρκίνο όπως επίσης και όσοι τους αγαπούν και τους νοιάζονται ) λειτουργούν μέσα από την άρνηση. Από την στιγμή που ξεκινά η θεραπεία, οι περισσότεροι άνθρωποι αποδέχονται το γεγονός ότι έχουν καρκίνο.

ΘΥΜΟΣ

Όταν αποδεχτείς ότι έχεις καρκίνο, ίσως αισθανθείς θυμό και φόβο. Είναι φυσιολογικό να αναρωτηθείς "γιατί εγώ;" και να νευριάσεις με:

   • Τον καρκίνο

   • Τους ειδικούς υγείας

   • Τους υγιείς φίλους και τον/την υγιή σύντροφο

Και αν είσαι θρήσκος, μπορεί ακόμα και να θυμώσεις κα με τον ίδιο τον θεό. Ο θυμός μερικές φορές προέρχεται από συναισθήματα που είναι δύσκολο να φανούν- όπως είναι ο φόβος, ο πανικός,  η ματαίωση, η ανησυχία και το αίσθημα της απελπισίας. Εάν αισθάνεσαι θυμωμένος, μην προσποιείσαι ότι όλα είναι εντάξει. Μίλα με την οικογένεια και τους φίλους για αυτό που σε απασχολεί. Τις περισσότερες φορές, η συζήτηση μπορεί να ασκήσει θετικό ρόλο στην ψυχολογική πίεση που βιώνεις.

ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ

"Η λέξη καρκίνος φοβίζει όποιον άνθρωπο γνωρίζω. Είναι η διάγνωση που οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται περισσότερο από κάθε άλλο". Είναι ιδιαίτερα τρομακτικό να ακούσεις ότι έχεις καρκίνο. Ίσως φοβηθείς ή ανησυχήσεις για τα εξής:

   • Το να πονάς, είτε από την θεραπεία είτε από τον καρκίνο.

   • Το να αισθάνεσαι άρρωστος ή να δείχνεις διαφορετικός ως αποτέλεσμα της θεραπείας.

   • Το να φροντίσεις την οικογένειά σου.

   • Το να πληρώσεις τους λογαριασμούς σου.

   • Το να κρατήσεις την δουλειά σου.

   • Τον ίδιο τον θάνατο.

Η οικογένεια και οι φίλοι σου ίσως ανησυχήσουν για τα εξής:

   • Το να σε δουν αναστατωμένο ή να πονάς.

   • Το να μην σου δίνουν αρκετή υποστήριξη, αγάπη και κατανόηση.

   • Το να ζήσουν χωρίς εσένα.

Κάποιοι φόβοι για τον καρκίνο είναι βασισμένοι σε ιστορίες, μύθους και ξεπερασμένες πληροφορίες. Οι περισσότεροι άνθρωποι νοιώθουν καλύτερα όταν γνωρίζουν την εξέλιξη και την πραγματική διάσταση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν. Αισθάνονται λιγότερο φοβισμένοι όταν ενημερώνονται για τον καρκίνο και την θεραπεία του.

Όπως είπε κάποιος που αντιμετώπιζε καρκίνο του προστάτη: "Διάβασα όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσα σχετικά με τον καρκίνο. Σκεπτόμενος το χειρότερο ήταν πιο τρομακτικό από το να υποθέτεις τι μπορεί να συμβεί. Γνωρίζοντας τα δεδομένα με έκανε να αισθάνομαι λιγότερο φοβισμένος".

ΕΛΠΙΔΑ

Αφότου το άτομο αποδεχτεί ότι έχει καρκίνο, συχνά βιώνει ένα αίσθημα ελπίδας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι να νοιώθεις ελπίδα:

   • H θεραπεία του καρκίνου μπορεί να είναι επιτυχής. Εκατομμύρια άνθρωποι που πέρασαν τον καρκίνο, είναι σήμερα επιζώντες.

   • Τα άτομα με καρκίνο μπορούν να έχουν ενεργητικό ρόλο στα πράγματα ακόμα και κατά την φάση της θεραπείας.

   • Οι πιθανότητες να ζήσεις με ή πέρα από τον καρκίνο είναι περισσότερες σήμερα από ότι ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν καρκίνο, ζουν πολλά χρόνια μετά το πέρας της θεραπεία τους.

Κάποιοι γιατροί πιστεύουν ότι η ελπίδα ίσως βοηθήσει το σώμα σου να ξεπεράσεις τον καρκίνο. Οι επιστήμονες ελέγχουν την ερώτηση κατά πόσον μια ελπιδοφόρα ματιά και μια θετική στάση, βοηθά τα άτομα να αισθανθούν καλύτερα. Εδώ υπάρχουν κάποιοι τρόποι με τους οποίους μπορείς να χτίσεις την αίσθηση της ελπίδας:

   • Γράψε τα συναισθήματα ελπίδας που βιώνεις και μίλα για αυτά με τους άλλους.

   • Σχεδίασε τις μέρες σου όπως συνήθιζες να κάνεις και πριν.

   • Μην περιορίσεις τα πράγματα που σου αρέσει να κάνεις μόνο επειδή έχεις καρκίνο.

   • Ψάξε για λόγους για τους οποίους να ελπίζεις.

Μπορεί να ανακαλύψεις την ελπίδα στην φύση, η μέσω της θρησκείας και τα πνευματικά σου πιστεύω. Μπορεί επίσης να βρεις ελπίδα στις ιστορίες των ανθρώπων με καρκίνο οι οποίοι ακολουθούν ενεργητικές ζωές. "Όσο μακριά και αν είναι η νύχτα, το χάραμα θα την διακόψει".

Σε αυτό το email [email protected] στείλτε μου τα μηνύματά σας (σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θέλετε να ερευνήσουμε), ή το τηλέφωνό σας (αν θέλετε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά) και να είστε σίγουροι ότι η δύναμη που θα δώσει ο ένας στον άλλον θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη που δίνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καθημερινότητα ενός καρκινοπαθούς- Πώς δεν θα χειροτερέψει η ζωή μας

Διαβάστε το Ημερολόγιο ενός Καρκινοπαθούς

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Το ημερολόγιο