20 Οκτωβρίου 2020- 497η ΗΜΕΡΑ του Ημερολογίου
Το ‘χουμε ξαναπεί, το έχουμε καταλάβει και το ζούμε όλοι όσοι παλεύουμε με τον καρκίνο: η ζωή μας αλλάζει ριζικά. Η καθημερινότητά μας τείνει να διαφοροποιηθεί τελείως από την περίοδο προ του καρκίνου. Κατ’ αρχάς, υπάρχουν πρακτικά ζητήματα που οδηγούν σε αυτή την αλλαγή. Και το πρώτο πρακτικό ζήτημα είναι οι συχνές επισκέψεις σε γιατρούς και νοσοκομεία για τις θεραπείες.
Θυμάμαι ότι συμπληρώνοντας ένα χρόνο από τότε που βρήκα ότι έχω καρκίνο, είχα υπολογίσει ότι ακριβώς τις μισές ημέρες τις είχα περάσει επισκεπτόμενος γιατρούς, κάνοντας εξετάσεις ή θεραπείες. Ναι, τις 180 από τις 365 ημέρες! Και μόνον αυτό το στοιχείο, δείχνει παραστατικά πόσο επηρεάζεται η καθημερινότητά μας
Ωστόσο, όλοι νομίζω ότι έχουμε συνειδητοποιήσει πώς δεν είναι λύση να ασχολούμαστε όλη μέρα με τον καρκίνο. Κάτι τέτοιο μάς επιβαρύνει ψυχολογικά και μάς αδρανοποιεί. Νομίζω ότι όλοι νιώθουμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε μια νέα καθημερινότητα, όσο δύσκολο κι αν είναι. Να αποκτήσουμε μια νέα ρουτίνα που θα γεμίσει τη ζωή μας με δραστηριότητες και σκέψεις που δεν αφορούν μόνον στην αρρώστια μας.
Για ακόμα μία φορά καταφεύγω στις συμβουλές και υποδείξεις των ειδικών. Παραθέτω πρακτικές συμβουλές που εντόπισα στη σελίδα του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»:
Βάλε Νέες Προτεραιότητες
Είναι ο καρκίνος η μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία έχεις έρθεις αντιμέτωπος; Για τους περισσότερους ανθρώπους είναι. Το να έρθεις σε επαφή με την εμπειρία του καρκίνου αλλά και με σκέψεις θανάτου είναι για πολλούς γεγονός που ανατρέπει την μέχρι τούδε πορεία της ζωής. Είναι ίσως μια περίοδος για να μειώσεις στο ελάχιστο μετανιώματα του παρελθόντος και να θέσεις νέες προτεραιότητες.
"Ο καρκίνος με έκανε να ρίξω μια πιο βαθιά ματιά στο πώς περνούσα τις μέρες μου ως τώρα. Συνειδητοποιώντας ότι υπήρχε η πιθανότητα να γίνουν λιγότερες, αποφάσισα να τις κάνω όσο το δυνατόν καλύτερες. Έτσι επέλεξα να αξιοποιήσω τον χρόνο μου με τρόπους που θα με έκαναν χαρούμενο κι ευτυχισμένο." Όταν πάσχεις από καρκίνο, το να ζεις κάθε μέρα στο ζενίθ της σημαίνει:
• Να παραμείνεις ανοιχτός τόσο στις υποχρεώσεις, όσο και στις απολαύσεις της καθημερινής ζωής.
• Να επιστρέψεις στην εργασία σου εφ’ όσον αυτό είναι δυνατό.
• Να συνεχίσεις να κάνεις σχέδια για το μέλλον.
Προσπάθησε να ζεις κάθε μέρα όσο πιο φυσιολογικά μπορείς. Απόλαυσε όλα εκείνα τα μικρά πράγματα που σου αρέσει να κάνεις, όπως το να κανακεύεις τη γάτα σου ή να θαυμάζεις το ηλιοβασίλεμα. Άντλησε ευχαρίστηση και από όλα τα μεγαλύτερου βεληνεκούς γεγονότα, όπως ο γάμος ενός φίλου ή η αποφοίτηση του εγγονού σου.
Διατήρησε Την Καθημερινή Σου Ρουτίνα
Εάν νιώθεις αρκετά καλά, διατήρησε το πρόγραμμα της καθημερινότητάς σου. Σ αυτό περιλαμβάνεται η εργασία σου, ο χρόνος που περνάς με οικογένεια και φίλους, η συμμετοχή στις αγαπημένες σου δραστηριότητες, ίσως ακόμη και η συμμετοχή σε εκδρομές. Ταυτόχρονα, δίνε στον εαυτό σου τον απαραίτητο χρόνο για να ασχοληθεί με τα συναισθήματα που σου γεννά ο καρκίνος.
Να προσέξεις ιδιαίτερα να μην προσποιείσαι τον χαρούμενο, όταν μέσα σου δε νιώθεις καθόλου έτσι. Το να αποφεύγεις τα συναισθήματά σου πιθανόν να σε κάνει να νιώθεις χειρότερα και όχι καλύτερα. Χρησιμοποίησε τις παρακάτω ερωτήσεις για να σκεφθείς πώς θα ήθελες να περνάς τον χρόνο σου.
• Με ποιον μου αρέσει να συγχρωτίζομαι;
• Ποιος με κάνει να γελάω;
• Πως επιθυμώ εγώ να περνώ την ώρα μου;
• Ποιος με κάνει να νιώθω χαρούμενος;
• Ποια είναι τα πάθη, οι επιθυμίες μου;
• Τι είδους πράγματα απολαμβάνω περισσότερο;
• Τι είδους πράγματα απολαμβάνω λιγότερο;
• Υπάρχει κάτι που θα ήθελα να κάνω και ποτέ δεν έχω δοκιμάσει;
Διασκέδαση
Μερικές φορές οι άνθρωποι με καρκίνο δοκιμάζουν νέα, διασκεδαστικά πράγματα που ποτέ πριν δεν είχαν δοκιμάσει. Για παράδειγμα, επιθυμούσες πάντα μια βόλτα με αερόστατο ή υποβρύχιο ψάρεμα; Τι διασκεδαστικά πράγματα επιθυμούσες από πάντα σου να κάνεις και ποτέ δεν βρήκες χρόνο; Μια νεαρή γυναίκα με καρκίνο το έθεσε ως εξής: "Πολλές φορές εμείς οι ασθενείς γεμίζουμε ασφυκτικά τις ζωές μας με σοβαρές δραστηριότητες και παραμελούμε όλα εκείνα τα ανόητα πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε πραγματικά ζωντανοί."
Δοκίμασε να κάνεις κάτι απλά για διασκέδαση κι όχι γιατί πρέπει. Πρόσεξε μόνο να μην εξαντλήσεις τον εαυτό σου. Μερικοί άνθρωποι πέφτουν σε κατάθλιψη όταν παρακουράζονται. Γι’ αυτό βεβαιώσου πως ξεκουράζεσαι αρκετά, ώστε να νιώθεις αρκετά δυνατός για να ασχοληθείς με όλες αυτές τις διαφορετικές, διασκεδαστικές δραστηριότητες.
Φυσική Δραστηριότητα
Πολλοί άνθρωποι νιώθουν πως διαθέτουν μεγαλύτερη ενέργεια όταν επιδίδονται σε διάφορες φυσικές δραστηριότητες, όπως το κολύμπι, το περπάτημα, η yoga, η ποδηλασία. Αισθάνονται πως τέτοιοι τύποι δραστηριότητας τους κρατούν δυνατούς και τους κάνουν να νιώθουν όμορφα. Μια μικρή επαφή με την άσκηση σε καθημερινή βάση :
• Αυξάνει τις ευκαιρίες για βελτίωση της ψυχικής διάθεσης.
• Διατηρεί τους μύες τονωμένους.
• Επιταχύνει την ίαση.
• Μειώνει το αίσθημα κόπωσης.
• Ελέγχει το άγχος.
• Αυξάνει την όρεξη.
• Μειώνει τη δυσκοιλιότητα.
• Βοηθά στην αποβολή των αρνητικών σκέψεων.
Ακόμη κι αν ποτέ κατά το παρελθόν δεν ασχολήθηκες με τη φυσική άσκηση, μπορείς εύκολα να ξεκινήσεις τώρα. Επέλεξε κάτι που πιστεύεις ότι θα σου άρεσε να ασχοληθείς κι λάβε τη συγκατάθεση του γιατρού σου προκειμένου να το δοκιμάσεις. Κάποιες μορφές άσκησης μπορείς να τις κάνεις ακόμη κι αν είσαι κλινήρης.
Ξεκίνα με ήπιους ρυθμούς, εμπλεκόμενος με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα μόλις 5 με 10 λεπτά ημερησίως. Όταν νιώσεις αρκετά δυνατός, μπορείς να αυξήσεις σταδιακά το χρόνο σε 30 λεπτά ή και περισσότερο. Ενημέρωσε τον θεράποντα ιατρό σου και το νοσηλευτικό προσωπικό, αν τυχόν νιώθεις πόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης».
Σε αυτό το email [email protected] στείλτε μου τα μηνύματά σας (σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θέλετε να ερευνήσουμε), ή το τηλέφωνό σας (αν θέλετε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά) και να είστε σίγουροι ότι η δύναμη που θα δώσει ο ένας στον άλλον θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη που δίνουμε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr
Το ημερολόγιο
«Θερίζει» ο καρκίνος του πνεύμονα στην Ελλάδα
19 Οκτωβρίου 2020- 496η ΗΜΕΡΑ του Ημερολογίου
Άρνηση, θυμός, φόβος, ελπίδα: τα πρώτα αισθήματα όταν μαθαίνεις ότι έχεις καρκίνο
21 Οκτωβρίου 2020- 498η ΗΜΕΡΑ του Ημερολογίου