Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Νέος πτωχευτικός: Δυνατότητα ρύθμισης οφειλών πριν την πτώχευση

Νέος πτωχευτικός: Δυνατότητα ρύθμισης οφ...

ΔΕΙΤΕ το ΒΙΝΤΕΟ

Τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών πριν πτωχεύσουν και εκποιηθεί η περιουσία τους προβλέπει ο νέος πτωχευτικός κώδικας που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή.

Το νέο πλαίσιο αντικαθιστά όλα τα μέχρι σήμερα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών και θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2021. 

Ο μηχανισμός που προβλέπει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών, προς πάσα κατεύθυνση, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων θεσπίζει:

α) Διαδικασίες για την έγκαιρη προειδοποίηση του οφειλέτη στο πλαίσιο πρόληψης, έτσι ώστε να μην οδηγηθεί σε διαδικασίες αφερεγγυότητας.

β) Διαδικασίες για την αντιμετώπιση της αφερεγγυότητας, μέσω της πρόβλεψης αποτελεσματικών εργαλείων για την αναδιάρθρωση όλων των οφειλών, όπως είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης, η διαμεσολάβηση και ο θεσμός της εξυγίανσης επιχειρήσεων. Στο στάδιο αυτό, το κράτος στηρίζει τα ευάλωτα νοικοκυριά μέσω κρατικής επιδότησης του δανείου 1ης κατοικίας.

γ) Διαδικασίες κήρυξης πτώχευσης για φυσικά και νομικά πρόσωπα που αδυνατούν να καλύψουν τις οφειλές τους και ταυτόχρονη απαλλαγή τους από όλα τα χρέη, κατόπιν της ρευστοποίησης της περιουσίας τους. Και στο στάδιο αυτό το κράτος στηρίζει τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, μέσω της σύστασης ιδιωτικού Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ο οποίος θα επιτρέπει την παραμονή του οφειλέτη στο ακίνητό του, με καταβολή μισθώματος, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι εξώσεις.

Η αποπληρωμή των χρεών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί να ρυθμίζεται σε έως και 240 δόσεις. Στην περίπτωση που απολεσθεί η ρύθμιση απέναντι σε οποιοδήποτε πιστωτή τότε αναβιώνονται οι απαιτήσεις του πιστωτή στο ύψος που είχαν πριν τη σύμβαση αναδιάρθρωσης, αφαιρουμένων των ποσών που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, ενώ τις καθιστούν ληξιπρόθεσμες και άμεσα απαιτητές.

Οι οφειλέτες, που θα ρυθμίσουν  τις οφειλές τους, μπορούν να λάβουν επιδότηση για την αποπληρωμή των δανείων, που εξασφαλίζονται με την κύρια κατοικία, για διάστημα 5 ετών από την ημερομηνία της αίτησης. 

 

ΔΕΙΤΕ το ΒΙΝΤΕΟ: 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις