Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η απάντηση του Χαράλαμπου Μπονάνου για τον Προαστιακό από Πάτρα μέχρι Κάτω Αχαΐα

Η απάντηση του Χαράλαμπου Μπονάνου για τ...

«Ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, απαιτούμε άμεσα την έναρξη των δρομολογίων», αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας κ. Μπονάνος

Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σχετικά με τα ζητήματα που έχουν ανακύψει και αφορούν στην σύνδεση της Πάτρας με την Κάτω Αχαΐα μέσω του προαστιακού σιδηροδρόμου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, δήλωσε τα εξής: 

«Δυστυχώς η ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την απάντηση της επιβεβαιώνει την ενοχή σιωπή της και την απουσία ανταπόκρισης του Διευθύνοντα Συμβούλου στις 7 τουλάχιστον κλήσεις μας το τελευταίο δεκαήμερο.

Προσπερνάω την ασέβεια και την προσβολή στον θεσμό που εκπροσωπεί την τοπική κοινωνία και εξηγούμαι για την ουσία των θεμάτων:

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014 - 2020 εντάχθηκε από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής και των αποβάθρων του Προαστιακού Σιδηροδρόμου από την Πάτρα μέχρι την Κάτω Αχαΐα με συνολικό προϋπολογισμό 5.360402 ευρώ.

Το έργο όμως, παρά τα όσα λέει η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή - και τις εικόνες του πανηγυρικού δρομολογίου που όλοι θυμόμαστε, έναν μήνα πριν τις εκλογές, για λόγους πρόσκαιρου εντυπωσιασμού - δεν κατέστη λειτουργικό πριν από 15 μήνες. Αντίθετα υπήρχαν σημαντικές ελλείψεις ασφαλείας, τις οποίες περιγράφει στην επιστολή του ο ΟΣΕ στις 29/1/2020. Εκκρεμότητες όπως άδειες ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ, περιφράξεις ασφαλείας, βελτίωση λειτουργικότητας των σταθμών, σύστημα αυτόματης φύλαξης γραμμών σε Παραλία Πατρών και Κόκκινο Μύλο, όπως και άλλες σημαντικές ελλείψεις, εξακολουθούσαν να υπάρχουν.

Δικαιούχος και υπεύθυνος λειτουργίας της γραμμής είναι ο ΟΣΕ που φυσικά αναφέρεται στην ταυτότητα πράξης και στο τεχνικό δελτίο. Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος έχει αποστείλει τρεις επιστολές στις 29/1/20, στις 28/4/20 και στις 8/7/20.

Στην πρώτη επιστολή απάντησε ο ΟΣΕ για τις ελλείψεις που υπάρχουν, σημειώνοντας πως σε συνεργασία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ που θα κάλυπτε συρμούς, προσωπικό κίνησης κλπ, θα ήταν έτοιμοι στις αρχές Φεβρουαρίου να ξεκινήσουν τα δρομολόγια. Τα δρομολόγια ξεκίνησαν τελικά στις 29/2/20 και διακόπηκαν λίγο αργότερα. Στην δεύτερη απάντηση, μας ενημέρωνε ο ΟΣΕ ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ως εταιρεία λειτουργίας και εκμετάλλευσης όλων των μεταφορών, προέβη στην τακτική δρομολόγηση συρμών μεταξύ Πάτρας και Κάτω Αχαΐας και ότι στις 17/3/20 ανέστειλε μέχρι νεοτέρας τα δρομολόγια, προκειμένου να αποφευχθούν οι άσκοπες μετακινήσεις λόγω COVID 19.

«Άσκοπες μετακινήσεις», άραγε, οι μετακινήσεις που πολλές φορές είχαν επισημανθεί ως αναγκαίες και κοινωνικά επιβεβλημένες;

Επίσης, πουθενά  στις απαντητικές επιστολές δεν αναφερόταν το παραμικρό περί «χρόνου δρομολογίων» καθώς υποτίθεται πως είχε γίνει η απαραίτητη μελέτη. Γι’ αυτό και η επίκληση της συγκεκριμένης αιτίας αποτελεί ένα νέο «εφεύρημα», προκειμένου να δικαιολογήσει την αναστολή των δρομολογίων.

Σημειώνεται ότι η τελευταία επιστολή της Διαχειριστικής Αρχής (8/7/2020) έμεινε παντελώς αναπάντητη από τον ΟΣΕ. Σημειώνεται επίσης ότι ο κ. Τσαλίδης δεν απάντησε σε κανένα από τα επτά καταγεγραμμένα τηλέφωνα προς το γραφείο του, καθώς και σε ορισμένα στο κινητό του. Ήταν διαρκώς σε συσκέψεις…

Εμείς πάντως, στείλαμε τις επιστολές στον ΟΣΕ γιατί αυτός είναι ο μόνος υπεύθυνος και υπόλογος για την λειτουργία της γραμμής. Και δεν δεχόμαστε τις αιτιολογίες του κ. Τσαλίδη. Αν θέλει, μπορεί να επικοινωνήσει με τον ΟΣΕ για να πληροφορηθεί τη σημαντική εκκρεμότητα που υπάρχει, με διαστάσεις κοινωνικές, οικονομικές αλλά και νομικές.

Ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, απαιτούμε άμεσα την έναρξη των δρομολογίων. Και αρνούμαστε να γίνουμε μπαλάκι μεταξύ του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Απαιτούμε σεβασμό στην τοπική κοινωνία και ανάληψη της ευθύνης στην οποία δεν έχουν ανταποκριθεί. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια και η αρχή της καλής πίστης απαιτεί την λειτουργικότητα του έργου. Πάνω απ΄όλα όμως είναι το δίκαιο της τοπικής κοινωνίας, που κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παραγνωρίζει. Αυτό το δίκαιο είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε έναντι οποιουδήποτε».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις