Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

Βρίσκομαι στη δίνη του chemo brain (η διαταραχή των καρκινοπαθών)

Βρίσκομαι στη δίνη του chemo brain (η δι...
Νασόπουλος Νάσος

25-27 Σεπτεμβρίου 2020- 473η-475η ΗΜΕΡΕΣ του Ημερολογίου

Αν αναρωτιέστε πώς είμαι, σας λέω ότι όχι μόνον δεν λέω να συνέλθω, αλλά κάθε μέρα νιώθω και χειρότερα. Εξάντληση μέχρι …εξαντλήσεως, με δυσκολία παίρνω τα πόδια μου. Τις περισσότερες ώρες, ειδικά τις απογευματινές, δεν μπορώ ούτε καν να μιλήσω, να συμμετέχω σε μια συζήτηση. Και δεν τελειώνουμε εδώ. Η σκέψη μου είναι θολή, μού είναι σχεδόν αδύνατο να συγκεντρωθώ ακόμα και για να γράψω το κείμενο της ανάρτησής μου στο Ημερολόγιο. 

Νιώθω να βρίσκομαι σε σύγχυση, ξεχνάω πράγματα που πάντα έρχονταν εύκολα στη μνήμη μου. Αδυνατώ να ασχοληθώ ακόμα και με το αγαπημένο μου sudoku, μία από τις ευχάριστες συνήθειές μου. Για να διαβάσω ούτε λόγος…

Παράλληλα μου έχει κοπεί ή όρεξη και έχω αρχίσει να χάνω και κιλά (αν δεν οφειλόταν στον καρκίνο, θα πανηγύριζα). Κάποιες φορές μού έρχονται ζαλάδες.

Α, άρχισαν να πέφτουν και τα μαλλιά από την περασμένη Τετάρτη και γι’ αυτό την Πέμπτη πήγα και τα έκοψα με την ψιλή. New look, πλέον. Αλά Γιουλ Μπρύνερ, όπως θα θυμόσαστε όσοι και όσες ανήκετε στη δική μου γενιά.

Όχι, κάτι άλλο δεν μού συνέβη…!

Έτσι περνούν οι ημέρες μου, μετά την πρώτη χημειοθεραπεία και ενώ ετοιμάζομαι για τη δεύτερη την Πέμπτη που μας έρχεται.

Το μόνο καλό είναι ότι ξέρω που οφείλεται όλο αυτό. Πριν δυο μήνες είχα γράψει για το chemo brain. Μου είχε στείλει σχετικά κείμενα η Ρούλα Ζαχαράτου και διαβάζοντάς τα έμαθα κι εγώ γι’ αυτή την ιδιαίτερη διαταραχή που εκδηλώνεται σε καρκινοπαθείς και κυρίως σε αυτούς που κάνουν χημειοθεραπεία.

Θα θυμίσω ότι τα συμπτώματα του chemo brain μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αποδιοργάνωση και σύγχυση.
  • Δυσκολία στη συγκέντρωση και εύρεση της κατάλληλης λέξης.
  • Δυσκολία στην εκμάθηση νέων δεξιοτήτων και στην ταυτόχρονη εκτέλεση πολλαπλών εργασιών.
  • Κόπωση.
  • Θολή σκέψη.
  • Έντονη ανησυχία.
  • Αδυναμία διατήρησης της προσοχής σε κάτι με το οποίο ασχολείται.
  • Αδύναμη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη.
  • Αδυναμία στη χρησιμοποίηση αριθμητικών πράξεων.
  • Αδύναμη κρίση που οδηγεί σε μη ασφαλείς καταστάσεις και αποφάσεις.
  • Ανάγκη για περισσότερο χρόνο απ’ ότι συνήθως για την εκτέλεση καθημερινών εργασιών.
  • Πρόβλημα με τη λεκτική μνήμη, όπως το να θυμάται κάποιος μία συζήτηση
  • Πρόβλημα με την οπτική μνήμη, όπως το να θυμάται κάποιος μία εικόνα ή μία λίστα λέξεων
  • Ασυνήθιστες διαταραχές στον ύπνο.
  • Επιθετική συμπεριφορά.
  • Διαταραχές σχετικές με το χώρο και τον χρόνο που βρίσκεται ο ασθενής.
  • Διαταραχή προσανατολισμού.

(Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανάρτηση με όλες τις πληροφορίες για το chemo brain)

Διαπιστώνω ότι έχω αρκετά από αυτά.

Όμως προσπαθώ να μην παραδοθώ, παρά την αδυναμία που νιώθω. Συνεχίζω το καθημερινό περπάτημα. Για να είμαι ειλικρινής κάποιες ημέρες αντέχω μόνον 25-30 λεπτά, δεν καταφέρνω να φτάσω την ώρα. Ειδικά όταν η διαδρομή έχει ανηφόρες, έστω και μικρές, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα, δεν βγαίνει.

Και πλέον ετοιμάζομαι για τη δεύτερη χημειοθεραπεία αυτού του κύκλου, την προσεχή Πέμπτη. Πρέπει να κάνω τις γνωστές εξετάσεις αίματος, να πάρουμε φάρμακα από το ιατρείο του ΕΟΠΠΥ. Η γνωστή ρουτίνα του καρκινοπαθούς που διαμορφώνεται μέσα σε ιατρεία, εξετάσεις και φαρμακεία.

Δεν σας κρύβω ότι αγωνιώ μήπως μετά τη δεύτερη χημειοθεραπεία οι παρενέργειες ενταθούν κι άλλο. Μήπως λειτουργήσουν προσθετικά. Πάω χαμένος αν συμβεί κάτι τέτοιο, Ελπίζω να μην συμβεί.  

Θα σας κρατώ ενήμερους. Όσο μπορώ φυσικά. Και με την ευκαιρία να ζητήσω συγγνώμη που δεν έχω απαντήσει σε κάποια μηνύματα. Δεν οφείλεται σε αδιαφορία, αλλά σε αδυναμία.

Σε αυτό το email [email protected] στείλτε μου τα μηνύματά σας (σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θέλετε να ερευνήσουμε), ή το τηλέφωνό σας (αν θέλετε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά) και να είστε σίγουροι ότι η δύναμη που θα δώσει ο ένας στον άλλον θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη που δίνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαβάστε το Ημερολόγιο ενός Καρκινοπαθούς

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Το ημερολόγιο