Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

Η θεραπεία κατά της κατάθλιψης στους καρκινοπαθείς και το βαλσαμόχορτο

Η θεραπεία κατά της κατάθλιψης στους καρ...
Νασόπουλος Νάσος

24 Σεπτεμβρίου 2020- 472η ΗΜΕΡΑ του Ημερολογίου

Παρουσίασα χθες τις πληροφορίες που βρήκα σχετικά με την κατάθλιψη στους καρκινοπαθείς, και είχα αναγγείλει ότι σήμερα θα δημοσιεύσω πληροφορίες για την αντικαταθλιπτική θεραπεία και το βαλσαμόχορτο.

Αντικαταθλιπτική θεραπεία

Πολλά άτομα παίρνουν κάποιο αγχολυτικό για να ανεβάσουν τη διάθεση τους. Τα αντικαταθλιπτικά λειτουργούν επηρεάζοντας χημικές ουσίες του εγκεφάλου. Λειτουργούν αργά, οπότε δε θα διαπιστωθεί βελτίωση των συμπτωμάτων μέχρι δύο εβδομάδες περίπου από την έναρξη της θεραπείας.

Τα οφέλη θα εμφανιστούν σε ικανοποιητικό βαθμό μετά από τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Ο θεραπευτής πιθανά να χρειαστεί να δοκιμάσει περισσότερα από ένα φάρμακο προκειμένου να βρει εκείνο που ταιριάζει στο συγκεκριμένο άτομο καλύτερα. Είναι σημαντικό να δοθεί μια καλή ευκαιρία σε κάθε φάρμακο προτού το σταματήσουμε ή το αλλάξουμε.

Ο θεραπευτής θα συστήσει να συνεχιστεί η φαρμακευτική αγωγή μέχρι να επιστρέψει το άτομο στο συνήθη εαυτό για τουλάχιστον τρεις μήνες. Μετά η δόση μπορεί σταδιακά να μειωθεί πριν σταματήσει εντελώς. Η πρώιμη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής αυξάνει την πιθανότητα να επιστρέψει η κατάθλιψη.

Τα αντικαταθλιπτικά δεν προκαλούν εθισμό και τα περισσότερα άτομα χρειάζεται να τα χορηγούνται για περίπου έξι μήνες προκειμένου να τα βοηθήσει να ξεπεράσουν την κατάθλιψη. Μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να μην είναι πολύ αποτελεσματικά. Ωστόσο, πολλά άτομα αναφέρουν ότι έχουν βοηθηθεί από τέτοιου είδους φαρμακευτική αγωγή.

Ποτέ μη σταματήσετε τη αγωγή προτού το συζητήσετε με το γιατρό σας. Θα σας συστήσει να μειώσετε αρχικά τη δόση και να τη σταματήσετε σταδιακά όταν δε θα τη χρειάζεστε πια.

Όπως όλα τα φάρμακα έτσι και τα αντικαταθλιπτικά έχουν παρενέργειες. Ωστόσο, αυτές είναι συνήθως ήπιες και τείνουν να είναι περισσότερες τις πρώτες εβδομάδες της θεραπευτικής αγωγής. Οι πιο συνήθεις παρενέργειες είναι η ξηρασία του στόματος, η υπνηλία, ναυτία, αϋπνία, σεξουαλικά προβλήματα και πονοκέφαλοι. Είναι απίθανο να έχει κανείς όλες αυτές τις επιδράσεις.

Πολλά άτομα θεωρούν ότι γνωρίζοντας ότι αυτές οι παρενέργειες θα βελτιωθούν με τον καιρό κάνει πιο εύκολη την αντιμετώπιση τους. Ωστόσο, αν έχει κανείς ενοχλητικές παρενέργειες πρέπει να ενημερώσει το γιατρό του. Πιθανά θα προτείνει να αλλάξει η αγωγή. Αν μπορείς προσπάθησε να την συνεχίσεις, καθώς τα οφέλη που θα έρθουν θα είναι περισσότερα από τις αρχικές παρενέργειες.

Μερικά αντικαταθλιπτικά παραμένουν στο σώμα αρκετό καιρό μετά τη λήξη της αγωγής. Αυτό σημαίνει ότι η φαρμακευτική αρωγή πρέπει να μειωθούν σταδιακά διαφορετικά είναι πιθανό να αισθάνεται κανείς αδιάθετος. Πάντα πρέπει να ακολουθείται η συμβουλή του γιατρού και ποτέ δε πρέπει να σταματήσει μια φαρμακευτική αγωγή απότομα.

Βαλσαμόχορτο

Το βαλσαμόχορτο (St.John’s wort/Hypericum perforatum) είναι βότανο που χρησιμοποιείται πάνω από χίλια χρόνια στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως οι νεφρικές και πνευμονικές διαταραχές. Έρευνες έχουν δείξει ότι η θεραπευτική αγωγή που βασίζεται στη χορήγηση αυτού του βοτάνου ήταν αποτελεσματική στη θεραπεία της κατάθλιψης σε αρκετά άτομα.

Πιθανά προκαλεί λιγότερες παρενέργειες απ’ ότι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Από την άλλη, άλλες έρευνες έχουν αποδείξει το αντίθετο, δηλαδή ότι το συγκεκριμένο βότανο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να πάρει κανείς βαλσαμόχορτο αν παίρνει άλλα αντικαταθλιπτικά.

Θα πρέπει κανείς να απευθυνθεί στον γιατρό του σε περίπτωση που θέλει να δοκιμάσει το συγκεκριμένο βότανο, καθώς πιθανά να αλληλεπιδρά με τη φαρμακευτική αγωγή της θεραπείας του καρκίνου και ίσως να αλλάζει την αποδοτικότητα της.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται φάρμακα χημειοθεραπείας, το φάρμακο ορμονικής θεραπείας tamoxifen (ταμοξιφαίνη)*1 και άλλο ένα σκεύασμα για τη θεραπεία του καρκίνου που ονομάζεται imatinib (glivec)*2.

*1 Η ταμοξιφαίνη είναι μια ορμόνη που χορηγείται κυρίως για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και περιστασιακά και σε άλλα είδη καρκίνου.

*2 Το imatinib είναι ένα φάρμακο που μέχρι στιγμής χρησιμοποιείται σε ασθενείς με χρόνια μυελογενή λευχαιμία (CML) και σε μια σπάνια μορφή καρκίνου που ονομάζεται όγκος του γαστρεντερικού (gastrointestinal stromal tumour (GIST)). Επίσης,  μπορεί να χρησιμοποιείται και σε άλλα είδη καρκίνου στα πλαίσια ερευνητικών δοκιμών.

Ακόμη, το βαλσαμόχορτο μπορεί να  επηρεάζει τον τρόπο που λειτουργούν άλλα φάρμακα συμπεριλαμβανομένων αντιπηκτικών φαρμάκων, όπως το warfarin και η θεραπεία για την επιληψία και το HIV (ο ιός που προκαλεί το AIDS). Όπως και σε άλλες θεραπείες την κατάθλιψης έτσι και εδώ είναι πιθανό τα μεγάλα οφέλη να φανούν μετά από αρκετές εβδομάδες.

Το ενεργό συστατικό του βαλσαμόχορτου το hypericin (υπερισίνη) αλληλεπιδρά με το ηλιακό φως. Αυτό σημαίνει ότι άτομα που λαμβάνουν το βότανο αυτό μπορεί να μαυρίσουν / καούν πιο εύκολα, για αυτό σε περίπτωση έκθεσης στον ήλιο πρέπει να καλυφθούν όλες οι εκτιθέμενες περιοχές με αντηλιακό υψηλού βαθμού.

Πηγή: αντικαρκινικό νοσοκομείο  «Άγιος Σάββας»

Σε αυτό το email [email protected] στείλτε μου τα μηνύματά σας (σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θέλετε να ερευνήσουμε), ή το τηλέφωνό σας (αν θέλετε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά) και να είστε σίγουροι ότι η δύναμη που θα δώσει ο ένας στον άλλον θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη που δίνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαβάστε το Ημερολόγιο ενός Καρκινοπαθούς

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Το ημερολόγιο