Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

Πόσο μού κόστισε το τσιγάρο- Οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος

Πόσο μού κόστισε το τσιγάρο- Οφέλη από τ...
Νασόπουλος Νάσος

14 Αυγούστου 2020- 431η ΗΜΕΡΑ του Ημερολογίου

Υπήρξα καπνιστής για σαράντα περίπου χρόνια και νομίζω ότι δεν θα έκοβα το τσιγάρο αν δεν μού εμφανιζόταν ο καρκίνος στον πνεύμονα, τον Ιούνιο του 2019. Έως τότε, πολλές φορές η σύζυγός μου Νεκταρία μού ζητούσε να το κόψω. Από το ένα αυτί έμπαιναν οι παραινέσεις της, από το άλλο έβγαιναν.

Τους τελευταίους μήνες πριν βρω τον καρκίνο, μού έλεγε: «σκέψου να σού εμφανιστεί ένας καρκίνος στον πνεύμονα και να σου πουν οι γιατροί ότι αν δεν κάπνιζες θα ήσουν μια χαρά, πώς θα νιώσεις;» (δεν μπορούσε να προβλέψει τους αριθμούς του τζόκερ, όλο στις άσχημες προβλέψεις πέφτουμε μέσα).

Ούτε αυτό το επιχείρημα-ερώτημα είχε φέρει αποτέλεσμα. Ωστόσο, αυτό το ενδεχόμενο, έγινε πραγματικότητα. Στις 10 Ιουνίου 2019 διαγνώστηκα με καρκίνο στον πνεύμονα και στους λεμφαδένες. Στις 18 Ιουνίου 2019 έκοψα το τσιγάρο. Τόσο εύκολο ήταν.

Τι μού κόστισε το τσιγάρο;

  • Έναν καρκίνο.
  • Περίπου 80.000 ευρώ. Υπολογίζω με σημερινές τιμές την αξία κάθε πακέτου (όχι του ακριβότερου) στα 4 ευρώ (και παλαιότερα που ήσαν φθηνότερα τα τσιγάρα, η αγοραστική δύναμη ήταν περίπου ίδια με τη σημερινή). Κάπνιζα περίπου 2 πακέτα την ημέρα, ας κάνω σκόντο κι ας υπολογίσω 1,5. Έχουμε και λέμε λοιπόν: 35 χρόνια (να κάνω κι εδώ σκόντο, να υπολογίσω 35 αν και είναι περίπου 40), δηλαδή 35Χ365=12.775 ημέρες Χ 1,5 πακέτο= 19.162,5 πακέτα Χ 4 ευρώ= 76.650 ευρώ. Ναι, περίπου 80.000 ευρώ έγιναν στάχτη, καπνός. 
  • Δεκάδες πουκάμισα και μπλούζες κατεστραμμένα, ειδικώς τα τελευταία 6-7 χρόνια που κάπνιζα στριφτό. Έφευγε μια καύτρα έπεφτε στη μπλούζα και το πουκάμισο και έκανε μια τρύπα να.
  • Αυτά με έναν πρόχειρο υπολογισμό κι αν υπολογίσουμε και το (μέχρι σήμερα) κόστος για τη θεραπεία του καρκίνου (γιατί όχι και τα κατεστραμμένα πουκάμισα;) περίπου 100.000 ευρώ μού έχει κοστίσει το τσιγάρο. Ένα σπίτι δηλαδή. Κι αντί να αγοράσω ένα σπίτι, κοίταξα πως θα σιγουρέψω τον τάφο! Θα μου πείτε ίσως ότι «το λιγότερο είναι τα χρήματα». Συμφωνώ αν και δεν πρόκειται για ένα ευκαταφρόνητο ποσό.

Ίσως επίσης μού πείτε: «από εκεί που κάπνιζες κοντά 40 χρόνια, τώρα μάς έγινες πολέμιος του καπνίσματος και άρχισες τα κηρύγματα»;

Δεν κάνω κηρύγματα και δεν σας κρύβω ότι κάποιες φορές μου ‘ρχεται ακόμα η διάθεση να ανάψω ένα τσιγάρο.

Ωστόσο πια κάνω ευθέως τις συγκρίσεις. Βλέπω και συγκρίνω από πρώτο χέρι το κόστος και το όφελος, τις απολαύσεις που μπορεί να προσφέρει το τσιγάρο και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει. Και μια επίπτωση (δεν ξέρω πόσο σημαντική τη θεωρείτε) είναι να σε οδηγήσει στο θάνατο 20, 30, 40 χρόνια νωρίτερα.

Γνωρίζοντας ότι πολλοί λίγοι (πιθανόν, κανένας) μπορεί να με ακούσουν , εγώ θα επιμείνω να παραθέσω στοιχεία που έψαξα και βρήκα (από την ιστοσελίδα του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»).

Οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος

“Τι ακριβώς συμβαίνει μόλις κόψω το τσιγάρο προλαβαίνω να «καθαρίσω» ή είναι πολύ αργά;” Είναι πολύ συχνό ερώτημα που κάνουν οι καπνιστές, στην διάρκεια της σκέψης να κόψουν το τσιγάρο. Θέλουν να απαλλαγούν από τον εθισμό τους στην νικοτίνη και προπάντων της συνήθειας του τσιγάρου, για να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους.

Πολλές φορές το παραπάνω ερώτημα χρησιμοποιείται για προκάλυμμα ώστε να συνεχίσουν το τσιγάρο και όχι να το κόψουν αφού η απάντηση που δίνουν στον εαυτό τους είναι: “τώρα είναι αργά για να κόψω το τσιγάρο ότι ζημιά έγινε... έγινε!”.

Ποτέ δεν είναι αργά αν πρόκειται να κάνουμε κάτι καλό για την υγεία μας! Εξάλλου τα πρώτα αποτελέσματα για την υγεία μας εμφανίζονται 20 λεπτά μετά την διακοπή… Τα άμεσα και τα μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία μετά το κάπνισμα του τελευταίου τσιγάρου είναι, μετά από:

  • 20 λεπτά. Η αρτηριακή πίεση επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα. - Ο αριθμός των σφίξεων ομαλοποιείται (ελαττώνεται). - Η θερμοκρασία των χεριών και ποδιών επανέρχεται στο φυσιολογικό (αυξάνει).
  • 8 ώρες. Το επίπεδο του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα φυσιολογικό, το επίπεδο του οξυγόνου αυξάνει και φτάνει στα φυσιολογικά επίπεδα.
  • 12 ώρες. Σχεδόν όλη η νικοτίνη έχει αποβληθεί από τον οργανισμό.
  • 24 ώρες. Η πιθανότητα καρδιακών επεισοδίων αρχίζει ήδη να μειώνεται.
  • 48 ώρες. Βελτιώνονται η αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης.
  • 72 ώρες. Η αναπνοή γίνεται ευκολότερη. Η αναπνευστική χωρητικότητα των πνευμόνων αυξάνεται.
  • 5 ημέρες. Έχουν αποβληθεί από το σώμα τα περισσότερα υποπροϊόντα της νικοτίνης.
  • 2 εβδομάδες έως 3 μήνες. Η κυκλοφορία του αίματος συνεχώς βελτιώνεται. - Το περπάτημα γίνεται ευκολότερο. - Η λειτουργία των πνευμόνων αυξάνει μέχρι 30%.
  • 1 έως 9 μήνες. Λιγότερο λαχάνιασμα. - Αύξηση της ενεργητικότητας του σώματος. - Καλύτερη κατάσταση των πνευμόνων ικανή να αντισταθούν σε μολύνσεις.
  • 1 έτος. Μειώνεται κατά το ήμισυ ο κίνδυνος καρδιακού επεισοδίου.
  • 5 έτη. Έχει ήδη μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του στόματος και του τραχήλου.
  • 10 έτη. Μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο πνευμόνων και από άλλες μορφές καρκίνου.
  • 15 έτη. Ο κίνδυνος καρδιακών επεισοδίων είναι ο ίδιος με των ανθρώπων που δεν κάπνισαν ποτέ. Όσοι διακόψουν το κάπνισμα αρρωσταίνουν λιγότερο από λοιμώξεις και γενικότερα μειώνουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια από τις ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα. Το σώμα γενικά αποκτά μεγαλύτερη σφριγηλότητα, η αναπνοή είναι καλύτερη και η αντοχή στην κούραση μεγαλύτερη. Στις εγκύους η διακοπή του καπνίσματος επιτρέπει να φτάσει στο έμβρυο περισσότερο οξυγόνο και να αναπτυχθεί σε πιο υγιείς συνθήκες.

Στατιστικά στοιχεία

Είναι θλιβερό το γεγονός ότι έως το 2025 θα έχουν πεθάνει 100.000.000 άνθρωποι με αιτία το κάπνισμα, και ένα μεγάλο μέρος αυτών, θα είναι νέοι άνθρωποι. Υπολογίζεται ότι οι καπνιστές σε όλο το κόσμο είναι 1.100.000.000 άνθρωποι και από αυτούς πεθαίνουν 3.500.000 το χρόνο (10.000 την ημέρα) εξαιτίας του καπνίσματος.

Στην Ελλάδα 3 στα 10 ελληνόπουλα δοκίμασαν το τσιγάρο για πρώτη φορά σε ηλικία 13 ετών. «Οι μισοί από τους εφήβους κανονικούς καπνιστές, εάν συνεχίσουν το κάπνισμα, θα πεθάνουν από ασθένειες που προκλήθηκαν από αυτό».

Σε αυτό το email [email protected] στείλτε μου τα μηνύματά σας (σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θέλετε να ερευνήσουμε), ή το τηλέφωνό σας (αν θέλετε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά) και να είστε σίγουροι ότι η δύναμη που θα δώσει ο ένας στον άλλον θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη που δίνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Υρώ στα 39 της δίνει τη δική της μάχη με τον καρκίνο

Καρκινοπαθείς που διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να κάνουν θεραπεία

Διαβάστε το Ημερολόγιο ενός Καρκινοπαθούς

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Το ημερολόγιο