Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μέσω αγωγού το 2024 το φυσικό αέριο στην Πάτρα- ΔΕΙΤΕ τον σχεδιασμό που ανακοινώθηκε

Μέσω αγωγού το 2024 το φυσικό αέριο στην...

Προβλέπεται ως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του αγωγού, ο Δεκέμβριος 2024 και ένταξης στο Εθνικό Σύστημα, ο Μάρτιος του 2025

«Ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο ανοίγει, μια νέα ενεργειακή εποχή ξημερώνει για τη Δυτική Ελλάδα. Το επικαιροποιημένο σχέδιο ανάπτυξης της ΔΕΣΦΑ που προβλέπει την κατασκευή αγωγού υψηλής πίεσης προς την Πάτρα, συνιστά τη δικαίωση μίας προσπάθειας οκτώ μηνών, που έγινε αθόρυβα αλλά μεθοδικά και επί της ουσίας, ζωντανεύει και πάλι το μεγάλο όραμα της έλευσης φυσικού αερίου στην περιοχή, μέσω αγωγού. Ένα σχέδιο που αδίκως πάγωσε το 2011, το επαναφέραμε στο προσκήνιο και το ζωντανεύουμε.

Αποδεικνύοντας ότι δεν στεκόμαστε μόνο στο LNG και στα τοπικά δίκτυα της Πάτρας, του Αγρινίου και του Πύργου που όπως πολλές φορές έχουμε πει, αποτελούν μόνο το πρώτο βήμα. Ο μεγάλος μας στόχος είναι το φυσικό αέριο να φτάσει σε κάθε σπίτι, σε κάθε επιχείρηση, προς όφελος κάθε πολίτη της Δυτικής Ελλάδας».

Αυτό δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, μετά την κοινοποίηση του νέου δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης της ΔΕΣΦΑ, που τίθεται σε διαβούλευση.

Βάσει του Προγράμματος, προβλέπεται η κατασκευή Αγωγού Υψηλής Πίεσης Φυσικού Αερίου προς την Πάτρα, με συνολικό προϋπολογισμό 85 εκατομμύρια ευρώ. 

Το έργο αφορά στη διασύνδεση με το ΕΣΦΑ της πόλης της Πάτρας και της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ) Πατρών, με δυνατότητα μελλοντικών επεκτάσεων για την τροφοδότηση και επιπλέον πόλεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Πύργος, Αγρίνιο).

Το έργο αποτελείται από αγωγό υψηλής πίεσης, διαμέτρου 16’’ και μήκους 140 χλμ περίπου, ο οποίος θα ξεκινά από κατάλληλο σημείο επί του αγωγού υψηλής πίεσης προς Μεγαλόπολη. Έχει προϋπολογισμό 85εκ. ευρώ. 

Το έργο περιλαμβάνει επίσης δύο μετρητικούς και ρυθμιστικούς σταθμούς. 

Σύμφωνα με τη ΔΕΣΦΑ - Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, το αίτημα για επιχορήγηση θα υποβληθεί στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2021-2027 και μάλιστα, προβλέπει ως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του αγωγού, τον Δεκέμβριο του 2024 και ένταξης στο Εθνικό Σύστημα, τον Μάρτιο του 2025!

Στην σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως η μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο όταν, εκτός από την προώθηση του σχεδίου των τοπικών δικτύων με χρήση LNG, o Περιφερειάρχης ζήτησε τεκμηριωμένα και κοστολογημένα την επανεξέταση του ζητήματος διασύνδεσης της Δυτικής Ελλάδας μέσω αγωγού από την Κόρινθο προς την Πάτρα. Αίτημα που κατέθεσε στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, το οποίο και έγινε αποδεκτό.

Ακολούθησαν  διαδοχικές συναντήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας,  Φωκίωνα Ζαΐμη, ο οποίος ήρθε σε επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς και τις εταιρείες, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΔΑ και ΔΕΠΑ, κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις για τη σύνδεση της Βιομηχανικής Περιοχής της Πάτρας και της πόλης με το φυσικό αέριο,  μέσω επίγειου αγωγού, ώστε να διασφαλίζονται ικανές ποσότητες αερίου αλλά και ασφάλεια στην μεταφορά.

Από την πλευρά του, ο κ. Ζαΐμης, τόνισε πως «όλο το προηγούμενο διάστημα, μέσα από διαδοχικές συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα που είναι απολύτως θετικό. Και όχι μόνο γιατί επαναφέρει στο προσκήνιο τον αγωγό φυσικού αερίου με αποτέλεσμα να συντρέχουν πλέον οι προϋποθέσεις διασφάλισης ικανών ποσοτήτων αερίου και ανάπτυξης ολοκληρωμένων δικτύων, αλλά γιατί αποδεικνύει πως η Δυτική Ελλάδα διαθέτει τεράστιες δυνατότητες πάνω στις οποίες μπορεί να στηριχτεί για να διαμορφώσει ένα μέλλον αντάξιο των προσδοκιών των πολιτών της. Οι επενδύσεις στην ενέργεια αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις