Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ομόφωνα εγκρίθηκε η πρόταση για τεχνικό σύμβουλο για το Κέντρο Οπτικοακουστικής κληρονομιάς

Πάτρα: Ομόφωνα εγκρίθηκε η πρόταση για τ...

Θα στεγαστεί στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο στην άνω πόλη – Την σχετική εισήγηση έκανε στο Δημοτικό συμβούλιο ο Πατρινός σκηνοθέτης Βασίλης Κοσμόπουλος

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020 το βράδυ, η έγκριση υποβολής πρότασης έργου για την ένταξη του έργου «Υπηρεσίες Συμβούλου Τεχνικής Υποστήριξης για την προετοιμασία και ωρίμανση μια πράξης της ΒΑΑ του Δήμου Πατρέων» στον άξονα προτεραιότητας 7 «Τεχνική βοήθεια ΕΤΠΑ» του επιχειρησιακού προγράμματος Δυτ. Ελλάδος, που αφορά στην μετατροπή του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στην άνω πόλη, σε Εκθεσιακό, Συνεδριακό Χώρο και Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς.

Στην τοποθέτησή του ο Πατρινός στην καταγωγή σκηνοθέτης και πρώην Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Βασίλης Κοσμόπουλος, ανέφερε τα εξής μεταξύ άλλων:

«Θεωρώ πολύ σημαντική τη στιγμή γιατί αυτό που σχεδιάζεται να γίνει στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο και η μετατροπή του σε Εκθεσιακό, Συνεδριακό Χώρο και Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς είναι ένα μεγάλο έργο για την περιοχή.

Πρόκειται για μια μόνιμη δομή, που όμοιά της δεν υπάρχει στην Ελλάδα, ενώ είναι σπάνια και διεθνώς. Από την μία θα συλλέγει το οπτικοακουστικό υλικό της πόλης, το οποίο θα το διασώζει και θα το τεκμηριώνει. Θα έχει πρόσβαση ο κάθε πολίτης, στο σύνολο κάθε απεικόνισης και κινούμενης εικόνας, φωτογραφίας και ηχογράφησης, αλλά και ψηφιακής αποτύπωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Από την μία λοιπόν, θα υπάρχει μια δομή αρχείου και από την άλλη ένας μεγάλος πολυδύναμος εκθεσιακός χώρος, που αναπτύσσεται περίπου σε 2.000 τετραγωνικά μέτρα. Το μεγάλο στοίχημα, δεν είναι μόνο να αναπτυχθεί το αρχείο, αλλά να δημιουργηθεί ένα Κέντρο, που θα αξιοποιήσει ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής.

Επίσης, να έχει τις μέγιστες δυνατές, θετικές συνέπειες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με την δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην αφήγηση. Ο δεύτερος σκοπός του Κέντρου λοιπόν, θα είναι να συντονίσει το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και κάθε είδους καινοτόμο Κέντρο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για την ανάπτυξη κάθε νέας τεχνολογίας στην αφήγηση, κάτι που είναι ιδιαίτερα θελκτικό στη νέα γενιά. Μάλιστα όταν είπα σε συναδέλφους μου τι σχεδιάζεται στην Πάτρα, την στιγμή που κάτι παρόμοιο υπάρχει μόνο στην Βενετία και το Άμστερνταμ, με ρώτησαν γιατί δεν το κάνεις αυτό στην Αθήνα. Τους εξήγησα, ότι ήρθε επιτέλους η στιγμή, που η Πάτρα, μπορεί να έχει το πλεονέκτημα και έναν πόλο έλξης, έναντι του κέντρου, της πρωτεύουσας.

Να συνδυαστούν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις.

Από σήμερα, πρέπει να εκδηλωθούν οι μέγιστες δυνατές συνέργιες και συναίνεση, κοινωνική και πολιτική, γιατί χωρίς αυτή δεν πρόκειται να γίνει τίποτα».

Σημειώνεται ότι τον Μάιο του 2019, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων ενέκρινε την απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η ανακατασκευή του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου και η μετατροπή του σε Εκθεσιακό, Συνεδριακό Χώρο και Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς, προϋπολογισμού μελέτης 10.900.000 ευρώ.

 Στο κτίριο προβλέπονται:

-   Στο ισόγειο δυτικό τμήμα της πτέρυγας Hansen, χώρος περιοδικών εκθέσεων και δραστηριοτήτων.

- Στο υπόγειο δυτικό τμήμα της ίδιας πτέρυγας, θα χωροθετηθούν εργαστήρια καλλιτεχνικής δημιουργίας και γραφεία.

- Στο ανατολικό υπόγειο και ισόγειο τμήμα της πτέρυγας Hansen και στην ανατολική και βόρεια πτέρυγα του συγκροτήματος  θα διαμορφωθούν οι χώροι του Ψηφιακού Κέντρου Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς της πόλης.

- Στην βορειοδυτική πτέρυγα θα λειτουργεί cafe – εστιατόριο.

- Η ισόγεια αίθουσα της δυτικής πτέρυγας διαμορφώνεται σε μικρό συνεδριακό

κέντρο με δυνατότητα πολλαπλών χρήσεων.

- Γραφεία διοίκησης και λοιπές υποστηρικτικές λειτουργίες προβλέπονται στους υπόλοιπους χώρους του κτιριακού συγκροτήματος.

Όσον αφορά στο Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς ,πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική για την πόλη μας μόνιμη δομή για τη συλλογή, διάσωση, μελέτη, τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση, προβολή και ανάδειξη της.

Ένα ακόμα μεγάλο έργο, έχει μπει πλέον στο δρόμο της άμεσης δημοπράτησής του.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις