Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

Ακριβώς ένα χρόνο με καρκίνο-Πόσο άλλαξε η ζωή μου

Ακριβώς ένα χρόνο με καρκίνο-Πόσο άλλαξε η ζωή μου
Νασόπουλος Νάσος

9 Ιουνίου 2020: 366η ΗΜΕΡΑ του Ημερολογίου

Σήμερα κλείνω ακριβώς ένα χρόνο από την ημέρα που έμαθα ότι έχω καρκίνο. Πέρασαν 366 ημέρες (το 2020 που διανύουμε είναι δίσεκτο, ο Φεβρουάριος είχε 29 ημέρες) σε μια μάχη που ξεκίνησε στις 10 Ιουνίου 2019 και συνεχίζεται. Καθώς από μικρός μού άρεσαν τα Μαθηματικά, συχνά ανατρέχω σε στατιστικές και καταφεύγω στη γλώσσα των αριθμών για να περιγράψω ή να κατανοήσω μια κατάσταση. Σχετικά με τη δική μου κατάσταση, την αναμέτρησή μου με τον καρκίνο, οι αριθμοί λένε:

Από τις 366 ημέρες που πέρασαν, τις 102 τις έχω αφιερώσει για να επισκεφθώ κάποιο γιατρό, ή για να νοσηλευτώ σε κάποιο Νοσοκομείο, ή για να κάνω θεραπείες και εξετάσεις. Συγκεκριμένα έχω κάνει:

  • 22 Ακτινοθεραπείες.
  • 10 Χημειοθεραπείες.
  • 8 Ανοσοθεραπείες.
  • 7 Αξονικές Τομογραφίες.
  • 3 Μαγνητικές Τομογραφίες.
  • 3 Pet Scan.
  • 18 Εξετάσεις Αίματος.
  • 1 Βιοψία (με διήμερη παραμονή στο Νοσοκομείο).
  • 1 Εγχείρηση (με εφταήμερη παραμονή στο Νοσοκομείο).
  • 4 Επισκέψεις στα Επείγοντα του Νοσοκομείου εξαιτίας αλλεργικών επεισοδίων.
  • 31 Επισκέψεις σε γιατρούς (ειδικώς το πρώτο διάστημα που έγινε η διάγνωση και μέχρι να οριστικοποιηθεί η θεραπεία και να γίνει η εγχείρηση, η επίσκεψη σε γιατρούς ήταν κομμάτι της καθημερινότητάς μου).

Η ανάρρωση από την εγχείρηση διήρκεσε περίπου ένα (1) μήνα ενώ οι παρενέργειες των χημειοθεραπειών με ταλαιπώρησαν περίπου 60 ημέρες (ΗΜΕΡΕΣ 128η έως 213η: Ο εφιάλτης των χημειοθεραπειών).

Μιλάμε λοιπόν για περίπου 180-190 ημέρες από τις 366, δηλαδή οι μισές, ίσως και λίγο παραπάνω, που θέλοντας και μη έπρεπε να ασχολούμαι (σχεδόν αποκλειστικά) με τον καρκίνο.

Και μόνον αυτή η σχέση που ανέπτυξα με γιατρούς, νοσοκομεία, εξετάσεις, θεραπείες κ.λπ., δείχνει πόσο άλλαξε η ζωή μου. Από κει που δεν περνούσα ούτε απ’ έξω, τον τελευταίο χρόνο βρέθηκα στην πόρτα κάποιου γιατρού ή νοσοκομείου, περίπου μία στις τρείς ημέρες (102 από τις 366)!

Εκτός των παραπάνω μού συνέβησαν και τα εξής:

  • Έκοψα το τσιγάρο, μετά από 40 χρόνια.
  • Έκοψα τη ζάχαρη, από κει που δεν περνούσε ημέρα χωρίς να φάω γλυκό.
  • Έκοψα το ποτό, αν και τα τελευταία 10 χρόνια δεν έπινα πολύ.
  • Άλλαξε ριζικά η διατροφή μου, σχεδόν εξοβελίζοντας το κρέας, το οποίο βρισκόταν καθημερινά στο τραπέζι μου. Πλέον τρώω κρέας, το πολύ μια φορά την εβδομάδα.
  • Προσπαθώ να τηρώ το πρόγραμμα για περπάτημα μιας ώρα την ημέρα.

Όλα ξεκίνησαν στις 10 Ιουνίου 2019, οπότε και έκανα Pet scan, το οποίο εντόπισε καρκίνο στον αριστερό λοβό του πνεύμονα και σε λεμφαδένες του μεσοθωρακίου. Είχε προηγηθεί αξονική τομογραφία που επέβαλλε τη διενέργεια Pet για να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα (ΗΜΕΡΑ 1η: Ραντεβού... με τον καρκίνο).

Πώς ήταν πριν τον καρκίνο η ζωή μου;

  • Δούλευα από τις 6.30 το πρωί έως τις 8-9 το βράδυ, χωρίς μεσημεριανή διακοπή, ενώ αυτούς τους ρυθμούς ακολουθούσα και τουλάχιστον τα μισά Σαββατοκύριακα του χρόνου.
  • Κάπνιζα περίπου 30 τσιγάρα την ημέρα.
  • Έπινα κατά μέσο όρο, δυο ποτήρια αλκοόλ (κυρίως κρασί) και το λιγότερο 5 καφέδες την ημέρα.
  • Σχεδόν καθημερινά η διατροφή μου περιελάμβανε κρέας, τρώγοντας μια και καλή το βράδυ, που τελείωνα τη δουλειά. Τουλάχιστον είχα τη συνήθεια να τρώω πρωινό, πριν φύγω από το σπίτι.

Από αυτά που συνέβαιναν στη ζωή μου, πριν τις 10 Ιουνίου 2019, πλέον, όπως διαπιστώνετε, μόνον η δουλειά έχει απομείνει και αυτή σε πιο φυσιολογικά πλαίσια, όχι με τους καθημερινούς …Μαραθώνιους. Όλα τα άλλα αποτελούν παρελθόν.

Φυσικά για τις αλλαγές που συνθέτουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, όχι μόνο δεν μετανιώνω, αλλά αισθάνομαι ευτυχής. Όμως, θα ήταν καλύτερα να τις έχω κάνει όχι υπό το βάρος του καρκίνου. Κι αν τις είχα κάνει εγκαίρως, ίσως και να είχα αποφύγει τον καρκίνο.

Ωστόσο, όταν δικοί μου άνθρωποι με πίεζαν να αλλάξω τρόπο ζωής, τους αγνοούσα επιδεικτικά. Ένιωθα άτρωτος! Συμπεριφερόμουν λες και είχα υπογεγραμμένο συμβόλαιο ότι δεν θα επηρεαστεί η υγεία μου (Μέχρι να με βρει ο καρκίνος ένιωθα άτρωτος...).

Πέρασαν λοιπόν 366 ημέρες. Και η μάχη συνεχίζεται, καθώς ο καρκίνος δείχνει αντοχές. Αντέχει αυτός, αντέχω κι εγώ. Είμαι αισιόδοξος ότι τελικά θα τα καταφέρω και θα βγω νικητής από αυτή τη μάχη. Την πιο δύσκολη μάχη που έχω δώσει έως σήμερα στη ζωή μου…

Σε αυτό το email [email protected] στείλτε μου τα μηνύματά σας (σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θέλετε να ερευνήσουμε), ή το τηλέφωνό σας (αν θέλετε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά) και να είστε σίγουροι ότι η δύναμη που θα δώσει ο ένας στον άλλον θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη που δίνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια καινούργια μέρα στη μάχη με τον καρκίνο

ΗΜΕΡΑ 362η με καρκίνο: πλέον αρχίζω νέα μορφή θεραπείας…

ΗΜΕΡΑ 361η με καρκίνο: Ακόμα μια αξονική χωρίς καλά νέα

Το Ημερολόγιο ενός Καρκινοπαθούς

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Το ημερολόγιο