Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γνωστοί Πατρινοί κοινωνιολόγοι διαμαρτύρονται για την κατάργηση των Κοινωνικών Επιστημών από τα σχολεία

Γνωστοί Πατρινοί κοινωνιολόγοι διαμαρτύρ...

Τι αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους

Την έντονη διαμαρτυρία των κοινωνιολόγων της Πάτρας, προκαλούν τα σχέδια της Υπουργού Παιδείας να καταργήσει την Κοινωνιολογία από τις Πανελλήνιες και να μειώσει τις ώρες διδασκαλίας των Κοινωνικών Επιστημών στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους:  

«Ο κλάδος των κοινωνικών επιστημόνων  κινδυνεύει με εξαφάνιση εξαιτίας του Νομοσχεδίου που κατατίθεται  προς ψήφιση, από το Υπουργείο Παιδείας στη Βουλή.

Η άνιση μεταχείριση των κοινωνικών επιστημών, στο στάδιο προετοιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα, όπως προβλέπει το δημοσιοποιημένο σχέδιο νόμου, πρόκειται να λάβει χώρα σε μια περίοδο κατά την οποία αναδύονται ασυνήθιστα ως προς το μέγεθος και την έκτασή τους κοινωνικά προβλήματα, τα οποία θα πρέπει οι κοινωνίες να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν.

Προβλήματα όπως αυτά που προκάλεσαν η πρόσφατη οικονομική κρίση, η εξελισσόμενη υγειονομική κρίση, οι ανακατατάξεις στις διεθνείς σχέσεις και ειδικότερα οι αναταράξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η διαφαινόμενη άνοδος του οικονομικού και πολιτικού ρόλου της Ασίας, η ραγδαία τεχνολογική μεταβολή κ.ά. Ως εκ τούτου, η αποδυνάμωση της επιστημονικής μελέτης των κοινωνικών προβλημάτων που προκαλούν οι μνημονευθείσες και άλλες μεταβολές, αφήνουν απροστάτευτες τις κοινωνίες και τις ηγεσίες τους στην προσπάθεια αντιμετώπισής τους.

Επίσης στο νέο νομοσχέδιο που αφορά μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος στην Β΄ Λυκείου δεν γίνεται καμία αναφορά στα μαθήματα  «Σύγχρονος Κόσμος – Πολίτης και Δημοκρατία» και «ΒΑΚΕ: Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών», δίωρα μαθήματα της Β΄ Λυκείου για τους ΠΕ78. Γνωστικά αντικείμενα που μαθαίνουν σε ένα μαθητή να αμφισβητεί, να κρίνει, να αναζητά δηλ. να είναι πολίτης.

Το Πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα της Κοινωνιολογίας στη Γ΄ Λυκείου εξαφανίζεται με αυτή την μορφή και αντικαθίσταται από τα Λατινικά. Η «αντισφαίριση» μαθημάτων χρησίμων για τις Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές Σχολές, κάθε άλλο παρά καλό κάνει τόσο στο εμπλουτισμό γνώσεων, όσο και στην ψυχολογία του υποψήφιου για την προετοιμασία συμμετοχής του στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Σε κάθε περίπτωση η άποψή μας δεν αντιπαρατίθεται συντεχνιακά τον κλάδο των Φιλολόγων όπως άλλωστε φαίνεται πιο κάτω από τις προτάσεις μας. Η φιλοσοφία του «διαίρει και βασίλευε»  δεν συνάδει με τη βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, ούτε λειτουργεί προς όφελος του μαθητή.

Για  τους πιο πάνω λόγους  σας παραθέτουμε τα αιτήματα της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (Π.Ε.Ε.Κ.Ε.) &

ΖΗΤΑΜΕ:

1ο :  Να αποσυρθεί η μεταβατική διάταξη του άρθρου 61 που επαναφέρει τα Λατινικά στη θέση της Κοινωνιολογίας από το σχολικό έτος 2021 - 2022.

Η θέση μας πηγάζει από την αναγκαιότητα διαλόγου (διάλογος που δεν έγινε) ανάμεσα στην Υπουργό Παιδείας, τους Κοσμήτορες των Σχολών Κοινωνικών Επιστημών, τους Προέδρους των Τμημάτων Κοινωνικών Επιστήμων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, και την Π.Ε.Ε.Κ.Ε., τον ΣΕΚ (Σύλλογο Ελλήνων Κοινωνιολόγων) Ε.Κ.Ε. (Ελληνική Κοινωνιολογική Εταιρεία)και που θεωρούν την Κοινωνιολογία προαπαιτούμενο μάθημα για την εισαγωγή στις σχολές Κοινωνικών Επιστήμων.

Παραμονή του μαθήματος της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο για την εισαγωγή στις σχολές Κοινωνικών Επιστημών. Επιλογή των μαθητών ανάμεσα στα Λατινικά και την Κοινωνιολογία ανάλογα με την επιλογή σχολών (πρόταση Κοσμητόρων, Πρόεδρων τμημάτων, όλων των κομμάτων (πλην ΝΔ), της ΟΛΜΕ, της ΠΕΕΚΕ κ.α.

2ο: Την ανάπτυξη των Κοινωνικών, Πολιτικών Επιστημών σε όλη την Εκπαίδευση.

•Διατήρηση των υπαρχόντων μαθημάτων στο Λύκειο ( Κοινωνιολογία Γ Λυκείου, Πολιτική Παιδεία Α Λυκείου, «Σύγχρονος Κόσμος – Πολίτης και Δημοκρατία» και «ΒΑΚΕ: Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών», της Β΄ Λυκείου.

•Ανάπτυξη των Κοινωνικών Επιστήμων στο όλο Γυμνάσιο. Σήμερα οι κοινωνικές επιστήμες διδάσκονται μόνο στην Γ Γυμνάσιου (Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή).

•Ανάπτυξη των Κοινωνικών Επιστήμων στα ΕΠΑΛ και Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση (π.χ Κοινωνιολογία των Επαγγελμάτων, Συμβουλευτική Εργασίας)

3ο :  Την αξιοποίηση κοινωνικών επιστημόνων για θέματα σχολικού εκφοβισμού, παραβατικότητας, σχολικών προβλημάτων  κ.α. με εξειδίκευση στην  συμβουλευτική έφηβων, επαγγελματικό προσανατολισμό κλπ μαζί με άλλους κοινωνικούς επιστήμονες ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κλπ, με μόνιμο διορισμό σε σχολικές μονάδες , ΚΕΣΥ κ.λ.π

Με εκτίμηση

Εκπαιδευτικοί Κοινωνικών Επιστημών (ΠΕ 78) Ν. ΑΧΑΙΑΣ

Με την συναίνεση των κάτωθι εκπαιδευτικών:

ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΑΡΓΥΡΙΑΔΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ

ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΓΚΑΡΙΛΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ

ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΙΩΣΗΦΙΔΗ ΕΛΕΝΗ

ΚΑΖΟΛΕΑ ΕΛΕΝΗ

ΚΑΛΛΙΓΝΩΜΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΚΑΡΠΟΥΖΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ

ΚΑΤΣΟΥΓΚΡΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΚΙΟΥΡΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ ΕΛΕΝΗ

ΚΟΥΤΣΟΥΡΗ ΑΝΝΑ

ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΜΑΡΟΥΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΟΡΦΙΑΤΗ ΑΛΚΗΣΤΙΣ

ΜΠΑΪΛΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

ΠΑΝΟΣΙΑΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥΛΙΑ

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΠΡΟΔΡΟΜΙΔΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

ΣΙΔΕΡΗ ΣΟΦΙΑ

ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΙΩΤΗ ΕΦΗ

 ΧΡΙΣΤΑΚΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις