Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Ναι» από τους λοιμωξιολόγους στο άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων

«Ναι» από τους λοιμωξιολόγους στο άνοιγμ...

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Δευτέρα

Όλα δείχνουν ότι η 1η Ιουνίου είναι πλέον η πιο πιθανή ημερομηνία για την επιστροφή των μαθητών των δημοτικών σχολείων πίσω στα θρανία. Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί έως τώρα από το υπουργείο Παιδείας, αν τα σχολεία ανοίξουν όντως την 1η Ιούνη, η σχολική χρονιά θα λήξει στις 30 Ιουνίου, ενώ η επιστροφή θα γίνει όπως και στις υπόλοιπες βαθμίδες, δηλαδή με αποστάσεις 1,5 μέτρου και εκ περιτροπής διδασκαλία.

Λόγω των ειδικών συνθηκών πάντως οι μαθητές θα κρατήσουν τα βιβλία της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, ώστε να καλυφθεί η ύλη στις αρχές της επόμενης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τις τελικές αποφάσεις, θα λάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την ερχόμενη Δευτέρα 25 Μαΐου, μετά από τις σχετικές εισηγήσεις που θα υπάρξουν από τους λοιμωξιολόγους. «Αυτή τη στιγμή κινούμαστε προς άνοιγμα των δημοτικών», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και συνέχισε, «όλες οι προϋποθέσεις συνηγορούν σε αυτό». Υπενθυμίζεται, ότι μαζί με τα δημοτικά σχολεία θα ανοίξουν και οι παιδικοί σταθμοί.

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νικόλαος Σύψας, ανέφερε ότι: «Την Κυριακή, 24 Μαΐου, θα γίνει η τελική σύσκεψη της επιτροπής με την οριστική σύσταση για τα σχολεία. Θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη εποχή τώρα αν θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία και να μην τα κρατήσουμε δυο χρόνια κλειστά. Τώρα έχει ζέστη, ανοιχτά παράθυρα παντού και στα σχολεία. Να μάθουν τα παιδιά, οι γονείς και οι δάσκαλοι πώς να λειτουργούν με τις συνθήκες αυτές».

Πάντως και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την Τρίτη, έκανε ειδική αναφορά για την σημασία που έχει για την κοινωνία να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία. «Τα οφέλη είναι περισσότερα από τους κινδύνους, βέβαια πάντα με ασφάλεια και κανόνες υγιεινής».  Ο καθηγητής αναφέρθηκε στις ανησυχίες των γονιών, σημειώνοντας ότι πρέπει να εστιάσουμε στις «καταλληλότερες επιλογές», ενώ μίλησε εκτενώς για τις συνέπειες από το κλείσιμο των σχολείων.

Επίσης τόνισε πως το κόστος σε χαμένη εκπαιδευτική διαδικασία, γνώση που δεν έχει ευρέως αξιολογηθεί, ενώ η πλειονότητα των παιδιών είτε δεν είχε καλή πρόσβαση, είτε δεν παρακολουθούσε τα μαθήματα. Ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε λόγο για σημαντικές επιπτώσεις του απαγορευτικού στην πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών. «Έχουμε παιδιά που εδώ και εβδομάδες δεν έχουν συναντήσει τους φίλους τους» είπε χαρακτηριστικά. «Το κόστος της μη παρακολούθησης θα είναι πάντα υψηλότερο για ένα παιδί που δεν έχει πρόσβαση στη μάθηση. Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει πως οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι από το όφελος της επιστροφής των παιδιών στις τάξεις. Δεν πρέπει να μείνουμε στην περιπτωσιολογία», τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Θετικός είναι και ο Γκίκας Μαγιορκίνης ο οποίος σχολίασε: «Αν τα παιδιά μαζεύονται σε παιδικές χαρές και πλατείες όπως ήδη παρατηρούμε να συμβαίνει, τότε αυτά τα ίδια παιδιά μπορούν το ίδιο άνετα να πάνε και στο σχολείο». Υπάρχουν όμως και άλλοι γιατροί που εκφράζουν επιφυλάξεις. «Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να πηγαίνουμε βήμα-βήμα. Οι γονείς ανησυχούν, ποιος θα πάρει την ευθύνη σε περίπτωση που γίνει κάτι;» διερωτάται η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη. Ενώ ο Χαράλαμπος Γώγος σημείωσε ότι «αυτή την στιγμή δεν είναι αδήριτη ανάγκη και γι' αυτό υπάρχουν πολλές απόψεις. Έχει σημασία το πόσο σημαντικό είναι αυτό και το πόσο επιδημιολογικό βάρος έχει».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις